Dessa är bara några av många symptom man kan ha om kroppen är överkänslig mot något livsmedel som du får i dig.
Dessa tester använder sig av kapilärblod och går därför att göra själv hemma.
Din överkänslighet visar sig i 3 färger: Grönt, orange och rött, där rött står för den högsta graden av överkänslighet.
Genom att undvika ämnet och läka tarmen kan man bli bra inom 2 månader och börja återinföra ämnet som man inte tål. (Mer om detta längre ner)
Om tarmarna får i sig sådant de inte vill ha och saknar det de behöver för att ta hand om och bryta ner det kan det som kallas för läckande tarm uppstå.
Tarmarna har uppgifterna att släppa igenom de näringsämnen som ska ut i blodomloppet och transporteras med blodet till kroppens celler samt hålla borta sådant som inte ska finnas i blodet. När tarmväggarna är skadade och "läcker", eller släpper ut ämnen som inte bör vara i blodet kan även mikrober, toxiner och osmälta matmolekyler läcka ut i blodbanan.
Dessa matmolekyler måste tas om hand av antikroppar som kroppen bildar — en matöverkänslighet har uppstått. För att läka tarmen behöver man undvika dessa för kroppen irriterande födoämnen under en tid tills tarmen läkt.
Allergier (IgE-antikroppar) är en allvarlig form av allergi som direkt ger en reaktion (klåda, rodnad, svullnad eller anafylaktisk chock). Vi testar inte IgE-antikroppar och rekommenderar dig i stället att kolla upp dessa på vårdcentralen.
Födoämnesintolerans (IgG-antikroppar) ger en fördröjd reaktion.
På grund av den fördröjda reaktionen (allt från 1 – 72 timmar) gör det svårare att upptäcka just vad det är som du får problem av, därför så viktigt att få detta testat.
Intolerans kan också innebära att det finns brister av vissa enzymer, så som fallet med laktosintolerans.
Om din tarm mår bra kommer också resten av din kropp att må bättre.
En av de vanligaste allergener som många är känsliga mot är gluten som återfinns i vete, korn och råg.
Ibland kan man även reagera mot andra ämnen som återfinns i vete än bara gluten.
En av de andra vanligaste allergenerna är mjölk. Det här testet visar om du är allergisk mot mjölkprotein, men man kan även vara känslig mot mot laktos på grund av enzymbrist.
En av de allra vanligaste överkänsligheterna vi ser är mot ägg. Man kan vara överkänslig mot antingen gulan eller vitan eller både och. Vanligast är att vara känslig mot vitan.
En av de allra vanligaste intoleranserna vi märker är mot vanilj, vilket förvånar alla gång på gång. Det är därför också många inte har lyckats att hitta vad de är allergisk mot själva, då det kan vara något som verkar så "oförargeligt" som vanilj.
Dessa tester använder sig av kapilärblod och går därför att göra själv hemma.
För att matintoleranstestet ska ge rätt utslag behöver du ha ätit livsmedlet de närmsta 14 dagarna.
Många som gör det här testet har redan haft problem med magen ett tag och misstänkt att de är känsliga mot något och därför på egen hand många gånger redan undvikit mjölk och gluten. Ifall det är så med dig kan det hända att testet inte ger utslag på att du är överkänslig mot dessa medel.
Det du kan göra är att 14 dagar innan du tar testet så äter du "normalt".
"Jag hade stora problem med magen och en helt fuktansvärd pollenallergi. Mitt matintoleranstest visade på överkänslighet mot 72 födoämnen. Ganska snart blev jag mycket bättre med hjälp av en utrensning samt uteslutning av de födoämnen jag inte mådde bra av. Ett år senare på nästa test hade intoleranserna minskat från 72 till 2! 10 år senare och jag har fortfarande ingen pollenallergi och det ända jag numer undviker är gluten. Helt fantastiskt!"
"I ca 20 år har jag haft ständig värk och mycket problem med elallergi. En mage som inte fungerat. Förutom en rening så blev jag uppmanad att göra ett födoämnesallergitest. Det skickades in och tillbaka kom ett test som jag inte hade förväntat. 24 födoämnen. Genom att hela tiden få i mig något som jag inte tål skapar inflammationer och detta gör att kroppen inte kunde läkas. Nu är jag änrligen bra efter alla år av värk!"
"Det visade sig att jag var överkänslig mot 38 livsmedel när jag gjorde testet, mjölk och gluten var allra värst. Under tiden som jag undvek dessa så renade jag även kroppen. Efter bara 6 veckor kände mig jag mycket gladare och med mer energi. Fortsatte sedan att öka mineralvärdena i kroppen. Denna förändring av min hälsa har lett till att jag nu vill jobba med det själv"
"Av läkarna fick jag reda på att jag hade IBS och magkatarr. Förutom det kände jag mig mycket trött och hängig och hade återkommande urinvägsinfektioner. Jag gjord ett matintoleranstest och fick reda på vilka livsmedel jag skulle undvika vilket jag gjorde samtidigt som jag jobbade med att bli av med candida. I takt med att min kropp byggde upp sig och jag återfick min energi och magen började må bättre och bättre, började kilona rasa och jag började känna mig som en ny människa. Hela processen tog ca 1 år och är så glad att jag nu känner mig som en mycket gladare, piggare, friskare och hälsosammare jag!"
Skicka gärna in din recension till oss på info [at] mabra.se så att fler kan inspireras av din hälsoresa
Efter 2 månader av strikt uteslutande av livsmedel, så kan man återfinföra dem en i taget. Detta görs i en viss ordning och man låter det gå 4 dagar innan man tar in nästa ämne. Under den här tiden är det viktigt att hålla koll på olika saker som kanske sker i kroppen. Det är bra om du gör detta med din terapeut så att det blir gjort.
Under tiden som man återinför maen är det viktigt att man fortsätter att läka tarmen. Kontakta oss gärna för mer hjälp kring detta efter två månader.
Oftast kommer du kunna det. Tanken är att du ska kunna återinföra all mat igen, och om du jobbat med att läka tarmen kommer du inte må dåligt när du gör det. Men kontakta gärna oss för mer information om hur du återinför maten igen.
Det är viktigt att äta en varierad kost för att förebygga intoleranser. Utsätter du din kropp för mängder av samma ämne samtidigt som du utsätter kroppen för ämnen som irriterar tarmslemhinnan, så kommer du kunna bilda en matintolerans igen.
Så fortsätt att undvika sådant du vet irriterar din tarmflora och tarmslemhinna (processad mat, raffinerat socker, för många även vete, råg och korn och för mycket kolhydrater och STRESS) så kommer du kunna äta mycket varierat och inte behöva bli allt för orolig för intoleranser.
Testet utförs på CTL Ortholabor i Tyskland enligt ISO 9001:2008 och har utfört hundratusentals tester.
Boka gärna in en rådgivning så du kan få tips på hur du kan lägga upp din kost men framförallt hur du kan gå tillväga för att läka tarmen så du kan förebygga framtida intoleranser och kunna äta sådant du tycker om igen.
Oftast inte. Med testet får du tydliga instruktioner om hur länge du bör undvika livsmedel och jobbar du aktivt med att läka tarmen under denna tiden bör du kunna återinföra dessa livsmedel försiktigt in i din kost igen.
Det finns undantag, kanske när någon har haft extremt många intoleranser på grund av långtgående och långvariga magproblem kan det vara bra med ett test igen ett år senare. För att verkligen kolla så att kroppen inte skickar ut IgG antikroppar mot de livsmedel som du jobbat hårt med att undvika, samt att det inte dykit upp något mer.
Men för de allra flesta som jobbat hårt med att utesluta sina intoleranser, följt schemat och råden de får och jobbat med att läka tarmen och om de bara haft några få intoleranser så kommer de när de för tillbaka livsmedlen igen i sin kost försiktigt med en gång märka om kroppen fortfarande reagerar eller ej.
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se