Bli medlem tillsammans med tusentals av nöjda kunder 🤗 och få 10% rabatt på din första beställning 🤫. Missa inte det🥳! (Endast för nya prenumeranter)

Upptäck och behandla matintolerans

 • Huvudvärk eller migrän
 • Uppsvälld mage
 • Trötthet & hjärndimma
 • Acne & hudutslag
 • Ont i magen & gasig
 • Illamående
 • Diarré eller Förstoppning
 • Irritation & nervositet
 • Hög hjärtpuls 
 • Kliande öron, täppt näsa & andningsbesvär

Dessa är bara några av många symptom man kan ha om kroppen är överkänslig mot något livsmedel som du får i dig. 

Enkla test att göra själv

Dessa tester använder sig av kapilärblod och går därför att göra själv hemma.

Visste du att:

Din överkänslighet visar sig i 3 färger: Grönt, orange och rött, där rött står för den högsta graden av överkänslighet.

Genom att undvika ämnet och läka tarmen kan man bli bra inom 2 månader och börja återinföra ämnet som man inte tål. (Mer om detta längre ner)

Vad leder till att man blir överkänslig?

Om tarmarna får i sig sådant de inte vill ha och saknar det de behöver för att ta hand om och bryta ner det kan det som kallas för läckande tarm uppstå.

Tarmarna har uppgifterna att släppa igenom de näringsämnen som ska ut i blodomloppet och transporteras med blodet till kroppens celler samt hålla borta sådant som inte ska finnas i blodet. När tarmväggarna är skadade och "läcker", eller släpper ut ämnen som inte bör vara i blodet kan även mikrober, toxiner och osmälta matmolekyler läcka ut i blodbanan.

Dessa matmolekyler måste tas om hand av antikroppar som kroppen bildar — en matöverkänslighet har uppstått. För att läka tarmen behöver man undvika dessa för kroppen irriterande födoämnen under en tid tills tarmen läkt.

Obehandlad intolerans kan bl.a. leda till:

Födoämnesintolerans eller allergi?

Allergier (IgE-antikroppar) är en allvarlig form av allergi som direkt ger en reaktion (klåda, rodnad, svullnad eller anafylaktisk chock). Vi testar inte IgE-antikroppar och rekommenderar dig i stället att kolla upp dessa på vårdcentralen.

Födoämnesintolerans (IgG-antikroppar) ger en fördröjd reaktion.

På grund av den fördröjda reaktionen (allt från 1 – 72 timmar) gör det svårare att upptäcka just vad det är som du får problem av, därför så viktigt att få detta testat.

Intolerans kan också innebära att det finns brister av vissa enzymer, så som fallet med laktosintolerans. 

Vanliga födoämnesintoleranser

Gluten

En av de vanligaste allergener som många är känsliga mot är gluten som återfinns i vete, korn och råg. 

Ibland kan man även reagera mot andra ämnen som återfinns i vete än bara gluten.

Mjölk

En av de andra vanligaste allergenerna är mjölk. Det här testet visar om du är allergisk mot mjölkprotein, men man kan även vara känslig mot  mot laktos på grund av enzymbrist.

Ägg

En av de allra vanligaste överkänsligheterna vi ser är mot ägg. Man kan vara överkänslig mot antingen gulan eller vitan eller både och. Vanligast är att vara känslig mot vitan. 

Vanilj

En av de allra vanligaste intoleranserna vi märker är mot vanilj, vilket förvånar alla gång på gång. Det är därför också många inte har lyckats att hitta vad de är allergisk mot själva, då det kan vara något som verkar så "oförargeligt" som vanilj.

Enkla test att göra själv

Dessa tester använder sig av kapilärblod och går därför att göra själv hemma.

Tänk på

För att matintoleranstestet ska ge rätt utslag behöver du ha ätit livsmedlet de närmsta 14 dagarna. 

Många som gör det här testet har redan haft problem med magen ett tag och misstänkt att de är känsliga mot något och därför på egen hand många gånger redan undvikit mjölk och gluten. Ifall det är så med dig kan det hända att testet inte ger utslag på att du är överkänslig mot dessa medel. 

Det du kan göra är att 14 dagar innan du tar testet så äter du "normalt".

Vad säger andra om de här testerna?

 • "Förutom att mina magproblem försvann så blev jag även fri från pollenallergi" - Sebastian

  "Jag hade stora problem med magen och en helt fuktansvärd pollenallergi. Mitt matintoleranstest visade på överkänslighet mot 72 födoämnen. Ganska snart blev jag mycket bättre med hjälp av en utrensning samt uteslutning av de födoämnen jag inte mådde bra av. Ett år senare på nästa test hade intoleranserna minskat från 72 till 2! 10 år senare och jag har fortfarande ingen pollenallergi och det ända jag numer undviker är gluten. Helt fantastiskt!"

 • "Äntligen frisk efter 20 år av värk" - Eva

  "I ca 20 år har jag haft ständig värk och mycket problem med elallergi. En mage som inte fungerat. Förutom en rening så blev jag uppmanad att göra ett födoämnesallergitest. Det skickades in och tillbaka kom ett test som jag inte hade förväntat. 24 födoämnen. Genom att hela tiden få i mig något som jag inte tål skapar inflammationer och detta gör att kroppen inte kunde läkas. Nu är jag änrligen bra efter alla år av värk!"

 • "Blev av med min ständiga huvudvärk" - Anna

  "Det visade sig att jag var överkänslig mot 38 livsmedel när jag gjorde testet, mjölk och gluten var allra värst. Under tiden som jag undvek dessa så renade jag även kroppen. Efter bara 6 veckor kände mig jag mycket gladare och med mer energi. Fortsatte sedan att öka mineralvärdena i kroppen. Denna förändring av min hälsa har lett till att jag nu vill jobba med det själv"

 • "Började känna mig som en ny människa" - Marie

  "Av läkarna fick jag reda på att jag hade IBS och magkatarr. Förutom det kände jag mig mycket trött och hängig och hade återkommande urinvägsinfektioner. Jag gjord ett matintoleranstest och fick reda på vilka livsmedel jag skulle undvika vilket jag gjorde samtidigt som jag jobbade med att bli av med candida. I takt med att min kropp byggde upp sig och jag återfick min energi och magen började må bättre och bättre, började kilona rasa och jag började känna mig som en ny människa. Hela processen tog ca 1 år och är så glad att jag nu känner mig som en mycket gladare, piggare, friskare och hälsosammare jag!"

 • Har du gjort ett test hos oss?

  Skicka gärna in din recension till oss på info [at] mabra.se så att fler kan inspireras av din hälsoresa

  Vad gör jag när jag fått testresultatet?

  1. Lär dig mer om hur du lagar mat och bakar utan livsmedlen som du inte tåler.
   Det finns mycket information och recept om det och när du väl börjar hitta recept och gör upp en liten plan kommer det kännas mindre överväldigande. 
   Rensa skafferi och kylskåp från sådana livsmedel som du inte ska ha den närmsta tiden (givetvis efter att ha pratat med familjen om det). 
      Kom i håg att påpeka det är inte för alltid, engagera familjen och visa dem råden du fått efter ditt test. 
  2. Börja måltidsplanera och måltidspreppa. 
   Lägg undan en eftermiddag i veckan för att laga maten du behöver för veckan eller kommande dagarna så att du har mat redo och inte kommer att falla för snabbmatsfrestelsen. 
   Baka kakor och bröd och frys in så du alltid har till hands när du behöver. 
  3. Om du har fått rådet av din terapeut att även göra en parasit- eller candidadetox så börja med att döda och bli av med dessa så fort som möjligt. Ju snabbare du kommer igång, desto lättare blir det att bli av med dem. 
  4. Läk tarmen
   När du vet att du inte har mer parasiter, eller att candidan är under kontroll kan du med din terapeuts hjälp börja läka tarmen. Bland annat kan man använda sig av L-glutamin, men också viss probiotika. 
  5. Sakta men säkert när parasiter är dödade, din kropp inte reagerar på livsmedel du får i dig och din tarm börjar läka kommer du börja må mycket bättre. Fortsätt så här.
  6. Om du nu börjar närma dig tiden för att kunna införa livsmedel igen, så gör du det genom en rotationsdiet.

  Hur inför jag livsmedel jag var känslig mot igen?

  Efter 2 månader av strikt uteslutande av livsmedel, så kan man återfinföra dem en i taget. Detta görs i en viss ordning och man låter det gå 4 dagar innan man tar in nästa ämne. Under den här tiden är det viktigt att hålla koll på olika saker som kanske sker i kroppen. Det är bra om du gör detta med din terapeut så att det blir gjort. 

  Under tiden som man återinför maen är det viktigt att man fortsätter att läka tarmen. Kontakta oss gärna för mer hjälp kring detta efter två månader.

  Kommer jag att kunna äta allt igen efteråt?

  Oftast kommer du kunna det. Tanken är att du ska kunna återinföra all mat igen, och om du jobbat med att läka tarmen kommer du inte må dåligt när du gör det. Men kontakta gärna oss för mer information om hur du återinför maten igen.

  Förebygg framtida intoleranser

  Det är viktigt att äta en varierad kost för att förebygga intoleranser. Utsätter du din kropp för mängder av samma ämne samtidigt som du utsätter kroppen för ämnen som irriterar tarmslemhinnan, så kommer du kunna bilda en matintolerans igen.

  Så fortsätt att undvika sådant du vet irriterar din tarmflora och tarmslemhinna (processad mat, raffinerat socker, för många även vete, råg och korn och för mycket kolhydrater och STRESS) så kommer du kunna äta mycket varierat och inte behöva bli allt för orolig för intoleranser.

  Testerna skickas till tillförlitligt laboratorium:

  Testet utförs på CTL Ortholabor i Tyskland enligt ISO 9001:2008 och har utfört hundratusentals tester.

  Få mer hjälp

  Boka gärna in en rådgivning så du kan få tips på hur du kan lägga upp din kost men framförallt hur du kan gå tillväga för att läka tarmen så du kan förebygga framtida intoleranser och kunna äta sådant du tycker om igen.

  Behövs det fler tester efteråt?

  Oftast inte. Med testet får du tydliga instruktioner om hur länge du bör undvika livsmedel och jobbar du aktivt med att läka tarmen under denna tiden bör du kunna återinföra dessa livsmedel försiktigt in i din kost igen. 

  Det finns undantag, kanske när någon har haft extremt många intoleranser på grund av långtgående och långvariga magproblem kan det vara bra med ett test igen ett år senare. För att verkligen kolla så att kroppen inte skickar ut IgG antikroppar mot de livsmedel som du jobbat hårt med att undvika, samt att det inte dykit upp något mer. 

  Men för de allra flesta som jobbat hårt med att utesluta sina intoleranser, följt schemat och råden de får och jobbat med att läka tarmen och om de bara haft några få intoleranser så kommer de när de för tillbaka livsmedlen igen i sin kost försiktigt med en gång märka om kroppen fortfarande reagerar eller ej.

  Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

  Mer hos Må Bra Naturligt

  Missa ingenting & få 10% rabatt!

  Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


  Fri frakt över 500

  Snabba leveranser

  Trygg betalning

  Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  Webbsida av Joomlaproffs.se