Är några av SIBO symptomen, många med dessa symptom blir ofta diagnostiserade med IBS utan en riktig förklaring till vad som är grundorsaken till sin IBS, som många gånger kan vara SIBO ("Small Intestine Bacterial Overgrowth"), alltså en överväxt av bakterier i tunntarmen (som normalt sätt ska vara steril).
Det handlar inte bara om en sorts bakteriestam, utan många gånger handlar det om en mängd olika stammar.
De här bakterierna fermenterar kolhydrater och släpper ut olika sorters gaser som bl.a. väte. Men det är inte bara bakterier utan även andra mikrober som ex. arkéer som släpper ut metangas och kan bilda svampöverväxt.
Laktulostest testar HELA tunntarmen till skillnad från glukostestet som bara testar ca 1 meter av tunntarmen.
I båda testerna ingår en konsultation med vår näringsterapeut.
För närvarande har vi inget test som testar för vätesulfid SIBO.
Det finns tre olika sorters SIBO som man testar för och det är oerhört viktigt att veta vilken sorts SIBO man har för de olika sorterna kräver olika sorters behandlingsmetoder. Det är vanligt att man har flera olika sorter, men ofta är en av dem mer dominant.
Vätgas (H2) vanligaste formen av SIBO. De flesta med denna form av överväxt (men inte alla) har diarré. Detta är p.g.a. att bakterierna ökar serotoninet som ökar sammandragningarna i tarmen vilket gör att maten åker fortare förbi systemet. Dessutom gör toxiner från bakterierna att mer avföring dras till avföringen. Detta resulterar i närings- och vätskebrist vilket leder till trötthet och huvudvärk.
Metan (CH4) är en gas som produceras av mikrober som kallas metanogener, som tillhör kategorin Arkéer. Arkéer är inte bakterier, men fungerar på ett liknande sätt om de producerar metan är de kända som "metanogener". (En nyare term "IMO" - Intestinal Methanogen Overgrowth - istället för SIBO). Överväxt av dessa kan ske på andra ställen än bara i tunntarmen. Arkéer hittas i tarmen, huden, slidan och munnen. Den huvudsakliga metanogenen är Methanobrevibacter smithii. De har faktiskt en viktig roll i tarmfloran, men problemet är när det blir en överväxt av dem då gäller det att få balans på systemet igen.
Förstoppning är det klassiska symtomet på metangas SIBO (men det finns undantag). Det beror på att den ökade metangasen ökar tiden som maten är i systemet. Andra symptom inkluderar illamående och uppblåsthet och viktökning.
Vätesulfid (H2S) SIBO talas det inte lika mycket om, på grund av den är mer svårtestad. Många med denna formen har diarré, dålig andedräkt och väldigt äckligt luktande fisar, tänk dig rutten ägg.
Vätesulfid finns naturligt i vår tarm och i lagom mängd är den bra för tarmslemhinnan men blir det för mycket av den så är den faktiskt ett nervgift. Därför kan en obehandlad vätesulfid SIBO leda till kronisk tarminflammation som i slutändan skulle kunna leda till tarmcancer. För mycket vätesulfid kan även hindra cellandning vilket gör att kroppen inte får den energin den behöver och kan leda till kroniskt trötthetssyndrom. Många har kropps värk, känner av stickningar i händer och fötter och kan även bli känsliga mot ljus och ljud.
Inte svårt att förstå att de som har denna typ av SIBO känner sig väldigt sjuka och trötta.
För bästa och mest effektivaste behandlingen av SIBO är det viktigt att få hjälp av en funktionsmedicinsk näringsterapeut som kan ge dig en individanpassad behandlingsplan.
De olika sorternas SIBO kräver olika sorters behandlingsmetoder:
Din terapeut kommer även ta hänsyn till tarmens elektromekaniska aktivitet som är viktig för att bakterier inte ska fastna i tunntarmen. De kommer även tänka på att det som gör att SIBO är lite svårare vanliga bakterieinfektioner är att de har en biofilm (en sorts skyddande barriär) som gör de svårare att döda. Det är mycket att tänka på - så allra bäst är att få hjälp av en funktionsmedicinsk näringsterapeut.
Läs mer:
- "3 viktiga steg för att komma till rätta med SIBO"
Enbart diet är inte tillräckligt för att behandla SIBO utan måste kombineras med antimikrobiell behandling.
Något som används för en del är en flytande diet, bestående av näringspulver i ca 2-3 veckor. Vilket har visat sig ha viss framgång. Men är inte att rekommenderas för alla och behöver utvärderas av din terapeut om det passar dig.
Det finns ingen diet som är 100% effektiv för att hantera symtom på SIBO och kosten måste anpassas till individen. Lågkolhydratdieter är det som vanligtvis används och rekommenderas för SIBO. Med candidadödande diet kommer du ofta långt, även om du skulle behöva anpassa den lite grann.
I slutändan, när man behandlar SIBO, bör uppmärksamheten fokusera på att ta itu med den bakomliggande orsaken som orsakade SIBO.
Kroppen har många funktioner som om de fungerar som de ska förhindrar överväxt av bakterier i tunntarmen.
När någon av dessa som exempelvis magsyra- eller gallsyreproduktionen inte fungerar som den ska kommer det kunna göra att det blir en överväxt av ogynnsamma i tunntarmen. Därför är det viktigt att även tänka på hela mage- och tarmhälsan och återställa alla funktionerna i systemet.
Läs mer:
- "Läk din läckande tarm snabbt med dessa 5 knep"
- "Så här tar du hand om ett av dina allra viktigaste system - tarmfloran"
Laktulostest testar HELA tunntarmen till skillnad från glukostestet som bara testar ca 1 meter av tunntarmen.
I båda testerna ingår en konsultation med vår näringsterapeut.
För närvarande har vi inget test som testar för vätesulfid SIBO.
Efter att bakterierna har reducerats kommer ett upprepat utandningstest eller symtomutvärdering avgöra hur framgångsrik behandlingen har varit. Om symtomen är 90% bättre är nästa steg att förebygga återkommande SIBO.
När SIBO är närvarande stör det slemhinnan i tunntarmen, vilket sedan minskar upptaget av vissa näringsämnen. Efter att den bakteriella överväxten har lösts kommer din terapeut gå igenom hur ni kan gå tillväga för att få tunntarmsslemhinnan att läka sig snabbare. Många gånger kommer den att läka sig själv, men ibland kan ytterligare stöd behövas.
Att bli av med en SIBO är absolut inte det lättaste, men det går att bli av med det, med uthållighet, rätt vägledning från en duktig terapeut och framförallt viljestyrka. Men allra bäst är att förebygga, så se till att ta hand om din mage- och tarm 😊
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se