Något som de allra flesta av oss är rädda för att våra älsklingar ska drabbas av, särskilt nu på sommaren, är fästingar. Dessa små, mindre trevliga kryp som vi hittar i pälsen och sen försöker ta ut innan de hinner göra allt för stor skada. Skälet till vi hatar dem så mycket är för att de, även om de är små, kan göra oerhört stor skada då de orsakar Borrelia. En hemsk sjukdom som blir vanligare och vi inte önskar någon att ska få, inte heller våra kära husdjur.
- Läs mer: "Näringsterapeuten om: Så förhindrar du Borrelia"
Kort sagt, fästinghalsband och fästingmedicin innehåller gifter och cancerframkallande ämnen. Det är inte bara ditt husdjur som blir utsatt för dessa farliga ämnen. Använder de ett halsband kommer ämnena hamna även på mattor, soffor, sängar och du och andra i din familj blir också mottagare för dessa gifter. Att läsa om hundägare som fått hälsoproblem efter att ha använt fästinghalsband gör en riktigt ledsen. Och tyvärr är det fler hundar som dött.
Som vår chef och tillika näringsterapeut Christina Sjöqvist skrev i sin artikel ”Så förhindrar du Borrelia” så är det allra bästa man kan göra att förebygga. Det här gäller även våra husdjur.
Precis som det kommer till människor är kosten A och O för att kunna må bra och kunna stå emot infektioner som kan leda till autoimmuna kroniska sjukdomar som Borrelia. Även om det är absolut enklast att köpa en stor säck med torrfoder på Ica Maxi för att fylla buken på sina hundar är det inte alltid det bästa valet. Kolla i ingredienslistan, vad är det egentligen du ger din bästa vän? Han kanske verkar gilla det och slurpar i sig det. Men vad kommer det göra för honom i längden? Hur påverkar maten hans immunförsvar? Precis som med människor behöver våra husdjur riktig mat, men en mat som förstås är särskilt anpassad efter dem och deras behov.
Katter och hundar är rovdjur och deras mat behöver bestå till största del av protein. Även om en hund klarar av kolhydrater och säd till viss del kommer de i längden, om deras kost är baserad på det, missa många viktiga aminosyror, som de behöver för bland annat sitt immunsystem, som nästan bara återfinns i animaliskt protein.
Därför gör många hundmatsföretag som baserar maten på säd med tillsatt lågkvalitativt protein måste tillföra aminosyror för att väga upp saknaden av det. Är det då inte bättre att se till att de får i sig animaliskt protein med högre kvalitet?
Tänk på att man inte alltid bara kan kolla på % antal av protein på näringsdeklarationen på påsen, då det kan härledas från vegetabilier som majs, ärtor, ris och vete. Visst kan man kolla på ingredienslistan och se på vilken plats animalier finns och hur mycket som är av billigare vegetabiliska proteinkällor. Men det en del gör är att skriva ex ”kyckling” först i ingrediensförteckningen, och det låter ju bra, men man syftar då på innehållet innan de 70% vatten som finns i kycklingen är borta – när den har blivit torkad. Då återstår det oftast inte så mycket av proteinet i slutprodukten, och borde hamnat längre bak i listan.
Är det dessutom för mycket kolhydrater och till och med socker i maten kan de, liksom människor, få problem med överväxt av svampinfektion som candida. Detta sätter i sig ner deras immunsystem och kan också göra att de får taurin-brist vilket även det leder till nedsatt immunsystem. En annan artikel får bli dedikerad till hur man hittar bra torrfoder längre fram. Men det finns bättre märken ute på marknaden och det finns också mycket information på nätet hur man gör sin egen hundmat.Så se över vilken form av mat ditt husdjur får.*
Protein är inte det enda våra husdjur behöver. Grönsaker har också betydelse för våra husdjur då det finns mycket vitaminer och mineraler som de behöver att kunna hålla ett starkt immunförsvar och kunna stå emot fästingburna sjukdomar. På grund av att många får mat av låg kvalitet som vi nämnt ovan har även många husdjur vitamin- och mineralbrister.
Andra skäl till vitamin- och mineralbrister kan vara stressrelaterat på grund av den ökade värmen, resor, mer motion än vanligt – allt som vi tycker om med svenska sommaren. Men det här kan alltså minska motståndskraften tillfälligt hos din hund och du kan behöva tillföra kosttillskott. Precis som hos människor kan särskilt zinkbrist leda till att de får sämre försvar mot infektioner! Misstänker du att din hund lider av mineralobalanser är det en bra idé att göra en hårmineralanalys som kan ge dig svar svart på vitt hur din hunds inre hälsa är.
Precis som med människor är våra husdjur beroende av en stark och bra tarmflora för att kunna stå emot infektioner och ha ett bra immunförsvar. Även om vi vill skydda dem från fästingar är det alltså inte uppmuntrande att stänga inne dem helt och skydda dem från omvärlden - då lyckas de inte utveckla ett bra immunsystem. I jorden när de gräver får de i sig många bra bakterier och det där äckliga benet din vovve grävde ner förra sommaren har nu fermenterat klart och innehåller även det bra bakterier för deras immunsystem. Låt honom få vara hund och äta av dem och göra som hundar gör.
Utöver detta kan det dock vara bra att tillsätta mjölksyrabakterier som kosttillskott till en del hundar. Vi har konstaterat att för att slippa fästingburna sjukdomar så är det allra viktigast att förebygga genom att se till att ditt husdjur har ett starkt immunförsvar. * Men det finns även några andra praktiska saker du kan i ha i åtanke för att minska eller slippa fästingar helt i sommar!
Efter en dag ute i naturen bör du ha som rutin att alltid kolla igenom pälsen. Regelbunden tvättning och borstning hjälper dig också att upptäcka fästingar. Om du har en långhårig hund kan det vara bra att använda en hårfön (men på kall inställning så inte hunden bränns!). Kom även ihåg att titta mellan tårna, nära ögonen och svansen.
”Vitlök! Men det är ju farligt för hundar!” Kanske du tänker. Men väldigt lite vitlök är helt ok och har dessutom fästingförebyggande egenskaper. De gillar nämligen inte doften av det och kommer inte vilja bita sig fast. 1/3 tsk färsk hackad vitlök per 4 kg hundvikt är säker dos.
Fästingar gillar inte äppelcidervinäger heller och ½ tsk per dag per 11 kg hundvikt kan enkelt tillsättas i mat eller vatten för att hjälpa till att förebygga de små rackarna.
Citron, Geranium, Röd Cederträolja är olika eteriska oljor som många använt sig av för att få fästingar att hålla sig borta. Det är viktigt att antingen spä ut dem ordentligt i vatten (och spraya) eller olja (och smörja på ex halsbandet!) och självklart undvika slemhinnor som ögon och mun.
Misstänker du att din vän har fått borrelia behöver du agera snabbt! Självklart bör du åka till veterinären för att kolla upp om det verkligen är Borrelia. Men tyvärr är det enda de kan erbjuda antibiotika vilket kan dämpa för stunden men Borrelia lever i cykler och kommer ofta igen. Dessutom har Borrelia ett starkt biofilmsskydd som gör att även antibiotika kan ha svårt att döda den. Och som du redan vet så dödar även antibiotikan de goda tarmbakterierna vilket din vän verkligen behöver för att kunna fightas med sjukdomen.#
Önskar dig och dina husdjur en härlig och underbar sommar
Amanda M
*Vaccinationer, mediciner, kemikalier från ex schampo, balsam, rengöringsmedel är annat som kan orsaka att våra husdjur får svagt immunsystem. #Detta betyder inte att du INTE bör ta antibiotika. Det är endast du som avgör vad du behöver göra för din älskade vän och prata självklart igenom med din veterinär för att välja hur du ska behandla honom.
Källor:
https://www.nrdc.org/sites/default/files/poisonsonpets.pdf
https://www.nrdc.org/stories/nontoxic-ways-protect-your-pet
https://www.dogsnaturallymagazine.com/how-to-remove-ticks-from-your-dog/
https://www.thenaturalpetdoctor.com/
https://pets.webmd.com/features/natural-insect-control-flea-and-tick-treatments-for-pets#2
https://www.dogsnaturallymagazine.com/natural-treatment-for-lyme-disease-in-dogs/
https://www.dogsnaturallymagazine.com/is-protein-deficiency-hurting-your-dog/
https://www.dogsnaturallymagazine.com/5-trace-minerals-your-dog-needs-in-his-diet/
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se