Ögonklart

11 aug 2013

Nu efter semestern är det många som upptäcker att de börjar se sämre, att ögonen inte riktigt är som de var innan. De flesta vet kanske inte riktigt varför, men tänk efter en liten sekund. Varför har vi egentligen solglasögon på oss när solen är stark. Visst är det för att ögonen är känsliga för mycket ljus. När det blir mycket syre och ljus i näthinnan så ökar risken för oxidation (bildning av fria radikaler) i ögat. Näthinnan innehåller nämligen mycket omättat fett som lätt oxiderar, därför är den extra utsatt. Typiskt för sommar och semester är förutom starkt solljus, cigarettrök, värme som tillsammans med ett tunnare ozonskikt bidrar till en tuff miljö för våra ögon.

Därför är det mycket viktigt vi använder oss av bra kvalitativa solglasögon CE-märkta och helst med en gul-orange färg, de kommer skydda oss bäst och fungerar som en yttre gula fläck. Gula fläcken är ett parti mitt i ögats brännpunkt. Dess ansvar är att ta hand om vår synskärpa, filtrera bort de skadliga blå och ultravioletta ljuset från solens strålar. Dess namn kommer från att den innehåller gulaktiga ämnen som lutein, zeaxantin och astaxantin.

Ju äldre vi blir minskar dock halterna av lutein och zeaxantin vilket leder till att vår gula fläck utsätts för mer och mer ljus och sakta skadas den. Först försämras synskärpan på nära håll och om processen får fortsätta allt för länge kan man bli blind. Den här degenereringen påverkas även snabbare om man spenderar mycket tid framför tv- eller datorskärmar, röker man, är överviktig, har diabetes eller har blå ögon. Blå ögon har nämligen mindre nivåer av lutein och zeaxantin än brunögda.

Dessa ämnen kan inte kroppen själv tillverka utan måste tillföras genom det vi äter. Lutein och zeaxantin finns i största mängd i grönkål, spenat, gröna ärter, äggula, majs, rödlök, sparris, blåbär, röda vinbär, tranbär och rödkål. Astaxantin finns främst i chlorellaalgen och i krill och skaldjur. Tillskott i form av Öga Plus från Alpha PlusLutein Eye Complex från Natures Aid eller EyeCare från BioCare bidrar till normal synförmåga.

Kroppen tar lättast upp ämnena ur dessa livsmedel vid sönderdelning, försiktig upphettning och om de intas tillsammans med fett.

Att dessutom inta omega3 fettsyror och rikligt med antioxidanter. Det sistnämnda hjälper till att minska oxidationsbelastningen, vilket i det här sammanhanget är mycket viktigt för att ögonen ska må bra och ha ett skydd mot fria radikaler på näthinnan.

Se till att skydda ögonen dina, det är en liten ansträngning som i slutändan kommer att ge resultat.

Mina föräldrar brukar efter sin utlandssemester märka att deras syn försämrats, de ser då till att tillföra sådana här ämnen i form av kosttillskott och ganska snabbt tycker de att de ser (bokstavligt talat) en tylig förbättring.

All kärlek

Amanda

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se