7 viktiga skäl till att du behöver mer vatten

08 jun 2021
7 viktiga skäl till att du behöver mer vatten

Efter en kall vår har sommaren äntligen kommit med stormsteg. Vi hoppas att ni fått njuta ordentligt nu den här underbara junihelgen.

Men med den efterlängtade värmen får man inte glömma att dricka ordentligt.

Rent generellt rekommenderas det att man dricker 2 liter vatten varje dag, men det kan ju variera från person till person och årstid till årstid. Men vår erfarenhet är att de flesta av de som kommer till oss för att få hjälp med sina hälsoproblem dricker alldeles för lite vatten.

   - Läs mer: "Vatten - hur mycket behöver man dricka egentligen?"

Många väntar att dricka till när de är törstiga men är du törstig har du faktiskt väntat för lång tid med att dricka. Bättre är att ha koll på sin urinfärg. Är ditt kiss mörkgult så betyder det att du är uttorkad. Men om kisset är ljust och vattnigt betyder det att du har druckit bra med vatten under dagen.

En bra vätskebalans är en av grundnycklarna i en bra hälsa och fungerande kropp.

Vatten behövs för vår matsmältning, cirkulation, upptag och utrensning.

1. Bra för hudhälsan

Om du har en bra vätskenivå i kroppen kommer huden kunna behålla sin elasticitet och smidighet mycket lättare och du kommer känna att din hud känns ungdomligare och fräschare.

En bra vätskebalans hjälper också till att förebygga linjer och små rynkor.

- Läs mer: "Mindre rynkor och ungdomligar hud - så gör du!"

Har man vätskebrist kan det orsaka att hudens celler inte kan förnyas som de ska. Då upplevs huden ofta torr, man får en ansamling av död hud vilket leder till igentäppta porer och dålig lyster.

En bra vätskebalans hjälper även att bekämpa alltför fet hud med glansig hud och även igentäppta porer och finnar.

- Läs mer: "10 saker kvinnor med vacker hy gör varje dag"

Hyaluronsyra

Tillsammans med kollagen är hyaluronsyra det som upprätthåller hudens struktur och lager. Men precis som med kollagen minskar kroppen sin egen produktion av hyaluronsyra med åren. Den har en fantastisk fuktbindande egenskap, då den kan binda 1000 gånger sin egna vikt av fukt. Dessutom har den en stötdämpande effekt. Hyaluronsyran hjälper huden att hålla sig slät och fin.

- Läs mer: "Därför äter så många tillskott av Kollagen"

På grund av att UVB-strålar bryter ner hyaluronsyra behöver man tillföra extra sådan när man befinner sig mycket utomhus. Har man brist på fukt i huden blir huden mer känslig men genom att både se till att man har en bra vätskebalans och tillföra hyaluronsyra kommer huden återfå sin spänst och inte bli lika känslig.

- Läs mer: "4 orosmoln kring solskyddsmedel och vad du ska använda istället"

2. Bra för hjärtat

För lite vätska i kroppen gör att blodvolymen minskar och hjärtat måste pumpa hårdare för att kompensera för det.

Men dricker du tillräckligt kommer inte hjärtat behöva få pumpa riktigt hårt och mer syre från blodet kommer ut till alla cellerna vilket gör att du kommer känna dig allmänt bättre, orka mer och känna dig piggare.1

- Läs mer: "Näringsterapeuten om: Vad du med hjärt- och kärlproblem kan göra för att må bättre"

3. Stödjer muskler och leder

Att det kommer mer syre och näringsämnen ut till musklerna och lederna gör att de fungerar bättre och mer smärtfritt. En bra vätskebalans i kroppen minskar inflammation och ledvärk.

- Läs mer: "Näringsterapeuten: Sanningen bakom led- och muskelvärk"

4. Avgiftar kroppen och minskar risken för njursten

Förutom att transportera näringsämnen till där de ska vara, hjälper en bra vätskebalans även till att rena kroppen från belastande gifter som inte ska vara i kroppen. Detta är mycket viktigt då mycket gifter i kroppen belastar kroppen i längden och kan orsaka många hälsoproblem. Oftast klarar kroppen av detta bra om man bland annat har en bra vätskebalans.

Dricker du för lite är risken större att du blir förstoppad, medan om du dricker ordentligt kan tarmen hålla igång och du får en bättre avföring.

- Läs mer: "Myten du gick på om detox"

Njurarna är också helt beroende av att vi har en bra vätskebalans för att kunna arbeta med att rensa ut gifter från kroppen. Något som tyvärr alldeles för vanligt är njursten som uppkommer på grund av en för hög koncentration av mineraler i njurarna. Men ökas volymen av vätska späds denna koncentration ut och minskar risken för njursten.

5. Reglerar kroppstemperaturen och förbättrar träningsresultatet

När vi blir för varma har kroppen en fantastisk funktion att reglera kroppstemperaturen – svett. Genom att vi svettas blir vi inte överhettade. Men är du uttorkad försämras funktionen att kunna svettas och kroppen kan inte reglera temperaturen.

När man tränar förlorar man också mycket vätska då kroppen måste svettas. Och svett är bra, det avgiftar kroppen. Men återinför man inte vätskan som man förlorar blir man trött, träningen blir svårare att utföra, motivationen minskas och så även din prestation.

- Läs mer: "10 motiverande skäl till att börja träna - idag"

Bra vätskebalans hjälper även till att motverka att för mycket fria radikaler bildas under träningen.

Elektrolyter

Elektrolyter är mineraler som har en elektronisk laddning i kroppen. Vår kropp behöver dessa för att kunna fungera, och har vi brist på elektrolyter fungerar inte kroppens elektriska impulser som de ska. Det leder till att hjärnan inte kan skicka ut korrekta nervsignaler till resten av kroppen.

Elektrolyter inbegriper: magnesium, kalium, kalcium, natrium, fosfat och klorid. Dessa är näringsämnen som vi egentligen borde få i oss naturligt från maten vi äter och det vi dricker.

Men är man uttorkad leder det till att elektrolytbalansen blir störd, man kan få huvudvärk, bli trött, yr och svag, får kramper och kanske får svårare att koncentrera sig m.m. Det kan även leda till sömnproblem, vissa magproblem samt att hjärtat får det jobbigare vilket även påverkar blodtrycket.

Kokosvatten är en utmärkt källa till elektrolyter. Men har man inte tillgång till det kan ett tillskott med elektrolyter hjälpa en att återställa elektrolytbalansen. Vi rekommenderar Pureness elektrolytpulver som finns i tre smaker: Ananas, Citron & Lime, Mango & Apelsin och skogsbär. Den är helt sockerfri och fungerar som en naturlig vätskeersättning. Förutom vid varma sommardagar, bastubadande eller långa träningspass kan man även använda elektrolytpulver vid tillfälliga magproblem som orsakat vätskebrist och vid ketogen kost då ett ökat elektrolytbehov uppstår.

elektrolytpulver

6. Hjälper till med viktnedgång

Många gånger när man är sugen på något är det egentligen kroppen som behöver vatten. Så är man sugen på att äta snacks, kan man många gånger prova att dricka vatten så minskas det suget. Du känner dig mättare och kan även få upp till 30% ökad ämnesomsättning ett tag efter2 om du dricker tillräckligt med vatten.

En studie visade att deltagare som drack en halv liter vatten före måltiderna tappade 44% mer vikt under 12 veckor3. (Vi rekommenderar inte att man dricker för nära inpå maten, då det spär ut viktiga matsmältningsenzymer).

- Läs mer: "Lättaste sättet att gå ner i vikt - perfekt för oss latmaskar"

7. Motverkar huvudvärk

Du har säkert fått rådet att dricka vatten någon gång när du har klagat på huvudvärk.

En liten undersökning som publicerades i den medicinska tidskriften Headache visade att 1 av 10 bland de intervjuade hade upplevt en huvudvärk som kommit på grund av uttorkning. Dessa respondenter beskrev huvudvärk som en värk som blev värre när de rörde huvudet, böjde sig ner eller gick runt. De flesta av dessa respondenter kände fullständig lättnad 30 minuter till 3 timmar efter att ha druckit vatten. 4

Så nästa gång någon tipsar dig om att dricka vatten när du har huvudvärk. bli inte stött – du har ju faktiskt inget att förlora på att dricka lite vatten!

vattenmelon

Så nu vill vi verkligen uppmuntra dig att omfamna den fina sommaren som nått vårt område, men att ändå tänka på att dricka tillräckligt. Kom också ihåg att äta vattenrika grönsaker och frukter såsom Vattenmelon, Gurka, Spenat, Äpplen, Selleri och Citrusfrukter.

MåBra
Amanda Majava

Referenser:

[1] https://www.heart.org/en/healthy-living/fitness/fitness-basics/staying-hydrated-staying-healthy 
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14671205/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19661958/
[
4] https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1526-4610.2004.04014.x

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se