Bli medlem tillsammans med tusentals av nöjda kunder 🤗 och få 10% rabatt på din första beställning 🤫. Missa inte det🥳! (Endast för nya prenumeranter)

3 fel du gör när du andas! och 3 sätt att andas rätt

09 dec 2014
3 fel du gör när du andas! och 3 sätt att andas rätt

Vi kan klara oss utan mat i några veckor, vi kan även överleva utan vatten i några dagar men om vi inte andas dör vi redan efter några minuter.
Genom att andas rätt kan vi påverka hur vi mår, vår energi och vårt liv. Vår hälsa och välbefinnande är direkt kopplat till vår andning, såväl som våra känslor och våra tankar.

Att lära sig att andas rätt är det är det snabbaste och en av de mest effektiva sätten att påverka vår energinivå då en rätt andning påverkar nästan alla andra funktioner i kroppen.

Så vad ska man göra? Andas mer?

Tvärtom! De allra flesta andas för mycket! Ofta så mycket som dubbelt eller till och med tredubbelt för mycket!Det som händer om man andas fel och därmed får för mycket luft är att syresättning av blodet och cellerna blir sämre. Det resulterar i att man blir trött, hängig och stressad (med en hjärna som går på högvarv). Man kan känna sig deprimerad, ilsken, orolig och ångestfylld. Har man astma (för hög andningsvolym påverkar muskulatur och sammandragning av mikroblodkärl vilket leder till astmatiska besvär), allergier, ofta täppt näsa eller har lätt att få infektioner i övre luftvägarna kan även det bero på fel sorts andning. Andra tecken kan vara att man har sömnproblem, högt blodtryck och/eller att man har ont i kroppen (muskler och leder).

Varför andas så många fel?

Det är svårt att säga. Har det alltid varit så här? Studier visar att man de senaste 60 åren ökat andningsvolymen med det dubbla. Det skulle kunna bero på stressen som blir mer påtaglig i vårt samhälle. Stress resulterar i en snabb och ytlig andning. Självklart påverkar även ett stillasittande liv i kombination av dålig mat vår andning negativt.

Hur vet du om det här gäller dig?

Vid vila ska du efter utandning kunna hålla andan i minst 20 sekunder utan att behöva kippa med andan eller göra en hastig inandning efteråt! Prova å se!

1)

Problemet - Munandning

Oftast beror överandning på att man andas med munnen och får in för mycket luft vilket resulterar i att man andas ut för mycket koldioxid. Andas man med munnen får kroppen två till tre gånger mer luft än vad den behöver. Om man däremot andas med näsan kommer mindre luft ner i lungorna på grund av den trånga passagen.

Dessutom får man i sig för mycket torr och kall luft som är full av bakterier och damm.

Vid utandningen är även risken större att en stor mängd vatten och värme lämnar kroppen.

Lösning - Näsandning

Stäng munnen! Då tvingas man att andas med näsan och mer syre kommer till cellerna. En del använder tejp (kirurgisk hudtejp) som de sätter över munnen för att verkligen tvinga kroppen att andas rätt (särskilt användbart under natten då man inte kan styra sin andning, och som bonus är att din partner slipper störas av din snarkning).

Försök även att bara andas med näsan när du tränar. Du kommer att märka att din uthållighet, kondition blir bättre. Överlag kommer resultaten från din träning märkas snabbare.

(Jag önskar jag kunde spola tillbaka tiden till den lilla flickan Amanda, som fick kramp i hela bröstkorgen och blev helt svimfärdig av kall luft när hon sprang utomhus på idrotten, och be henne stänga munnen.)

Andra fördelar är att luften både värms, fuktas och filtreras innan det når våra lungor om den färdas via näsan.
Man har uppskattat att tre fjärdedelar av alla luftburna bakterier och partiklar rensas bort vid näsandning, vilket skulle innebära att man minskar risken avsevärt att bli smittad av en infektion.

Dessutom produceras kvävemonoxid i näsans bihålor som behövs för att vidga blodkärlen i lungorna så att mer syre överförs till blodet. När man andas med näsan hjälper man på så sätt kvävemonoxiden att följa med luften ner till lungorna och vidare ut i blodet. Visste ni att potensmedlet Viagra först togs fram för kärlförträngningar? Tänk om näsandning är lika effektivt för att höja potensen? I vilket fall som helst vidgar det blodkärlen vilket är viktigt för mycket men bl.a. lusten. 

Med andra ord:

Munandning är en reserv som endast får användas i nödfall, som vid oerhört stark fysisk aktivitet. Så snart du återgått till lugnare aktivitet bör du andas med näsan! Det är mycket viktigt.

Särskilt viktigt för små barn att lära sig andas rätt, då munandning kan bidra till att man utvecklar sneda tänder eller underbett.

Ytterligare fördel:

Om man andas med munnen är det troligt att du även har en torrare miljö i munnen vilket ökar risken för hål i tänderna. Om du däremot har för vana att endast andas med näsan, bevarar du saliven i munnen vars uppgift är att bl.a. skydda tänderna.

2)

Problem - Bröstkorgsandning

När vi andas med bröstkorgen hindrar vi flödet i kroppen, klämmer åt magsäcken så att matsmältningen inte kan fungera optimalt.
Dessutom blir andningen inte lika djup och vi hamnar i snaran att andas för mycket.

Lösning - Bukandning

Använd magen när du andas, när du andas in ska magen vidga sig, när du andas ut åker magen in.
Det här ger massage åt mage, lever och tarm vilket stimulerar matsmältning positivt.

Försök bli medveten om din andning. Ta en stund varje dag och fokusera på din andning. Känn hur magen rör sig i takt med andningen och slappna av.

3)

Problem - Hålla andan samt orytmiskt andning

Ytterligare ett problem är att vi i stressade situationer håller andan, kroppen spänns, sen börjar vi omedvetet hyperventilera för att liksom kompensera för den stunden vi höll andan. Resultatet blir att vi får ont i kroppen och blir bara än mer stressad och utmattad.

Blir andning orytmiskt och oregelbunden påverkar det också våra stressnivåer. Dessutom bultar hjärtat i takt med att vi andas. Skulle vi andas för snabbt, pulserar hjärtat snabbare och vi ökar risken för ett för högt blodtryck.

Lösning - Andas lugnt

Försök att i alla situationer andas lugnt och sansat. Du kommer hantera stressade och pressade situationer mycket bättre och lättare. Samt att du kommer få mer energi istället för att problemet sugit ur musten på dig.

Genom att anstränga dig att andas lugnt och rytmiskt kan du förhindra framtida hjärt- och kärlproblem.

Dessutom får du mer koldioxid till kroppen, som när man andas i en papperspåse, för att lindra oro och ångest.

Slutsatsen av det hela:

 1. Andas med näsan (munnen stängd)

 2. Andas med buken (magen)

 3. Andas lugnt, avslappnat och rytmiskt

andas

Det bästa sättet att träna att andning blir lugn och hälsosam är att använda en andningsapparat. Vi rekommenderar produkten SmartBreath som hjälper till att göra andningen med rytmisk, långsam och avslappnad. Genom att träna utandningen så den blir längre kommer även inandningen bli bättre, dessutom kommer du kunna minska stress och oro. Med andningsapparaten tränas du att andas in med näsan och ut med munnen, dessutom stimuleras diafragman så att luften hamnar längst ner i lungorna där den ska vara. 

Nu till er:

Hur har ni märkt ni har mått bättre genom att träna ert sätt att andas på? Hur gör ni för att kunna hantera stressfyllda och oroliga situationer? Dela med er till oss alla via kommentarer här nedanför. 

Må gott och kom ihåg att andas :)

Amanda

 

Läs mer om detta?

Boken: "Höj din energi" - Av Sannah Edhin

Hemsidan: http://www.medvetenandning.se/

Artikeln: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/11/24/buteyko-breathing-method.aspx

En av många kliniska studier: http://mr-ab.se/SmartBreathe_report.pdf

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se