8 Sätt att slippa vabruari

04 feb 2020
8 Sätt att slippa vabruari

Varje år slår Sveriges föräldrar rekord i antal vabbdagar och årets andra månad är den då flest barn stannar hemma från dagis och skola p.g.a. sjukdom.

Att vabba någon gång då och då är ändå ganska mysigt. Lite extra kvalitetstid med sin älskling. Inte lika roligt är det när vabbdagen blir till veckor, utan förbättring i sikte.

- Läs mer: 10 snabba huskurer för att stoppa förkylningen

Bygg upp immunsystemet

Det allra bästa du kan göra är att förebygga genom att bygga upp ditt eget och ditt barns immunsystem.

Gör du detta kommer du inte bara kunna radikalt minska antalet vabbdagar, men också när barnen väl är sjuka kommer du förstå oraken till att barnets immunsystem sänkts; exempelvis se sambandet mellan sjukdagar och godishelger.

Här kommer nu 8 tips som, om du implementerar dem snabbt och konsekvent, kommer åstadkomma en tydlig förbättring.

utlek

1. Ut och lekt och motionera mycket i naturen.

Barnens immunsystem behöver både den friska luften utomhus, ljuset och motionen. Att de leker och sportar kommer förbättra kondition och muskelstyrka vilket påverkar immunsystemet positivt.

mat

2. Ät immunstärkande mat

Maten du serverar dem du älskar så mycket bör vara rik på näringstäta hälsosamma råvaror: grönsaker, frukter, hälsosamma fetter (smör, ghee, kokosolja, olivolja osv), nötter och fröer. Starta dagen med en hälsosam frukost.
Låt maten vara rik på många vackra naturliga färger. Lär barnen att från tidig ålder älska görnsaker. 

Detta innebär att du och dina barn konsekvent bör undvika ALL skräpmat: pommes, margarin, chips m.m. Du bör framförallt se till att de minimerar ALLT socker: läsk, godis, kakor, ketchup, bbq såser, dressingar osv. Minimera de andra vita gifterna, mjölk och vetemjöl, så mycket du kan. 

3. Drick rikligt med vatten

Det hjälper kroppens avgiftningsorgan att fungera som de ska, nämligen att rensa ut slaggprodukter och annat som kroppen kämpar för att bli av med.

4. Probiotika

Barnen behöver goda bakterier för att kunna bygga upp ett bra och starkt immunsystem. Så hjälp barnen med detta genom att se till att de vid varje måltid får i sig någon form av fermenterade livsmedel: kimchi, surkål, yoghurt, kombucha m.m. Fermenterad är inte alltid det lättaste att få barnen att äta – då är det A och O att du ser till att de får i sig probiotika-tillskott.

5. Tillskott av C-vitamin

C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion. Skulle en förkylning ha drabbat dem kan du öka dosen C-vitamin, det kroppen inte använder kissar de ut.

6. Tillskott av D-vitamin

D-vitamin förrådet från sommarens utomhuslek har i februari månad blivit alldeles för lågt och D-vitamin behövs för att immunsystemet ska fungera normalt. Så har barnen inte redan fått D-vitamintillskott så är det dags att ge dem detta nu. Det finns D-vitamin som är särskilt framtagna för barn.

skratta

7. Skratta mycket

Skratt är oerhört viktigt för barnens emotionella och fysiska välmående. Samtidigt som vi vill de ska vara ute och leka så är det inte fel att ibland sitta och kolla på en rolig film, eller bäst av allt, leka, pyssla och skratta med mamma och pappa.

8. Tvätta händerna med tvål och vatten

Lär barnen tidigt hur viktigt det är att tvätta händerna med tvål och vatten. Det är det bästa sättet att förebygga smittor. Även om de inte kan torka sig själva efter toalettbesöket är det viktigt att de lär sig från tidig ålder att tvätta sina händer. Innan de äter, efter de umgåtts med andra barn, kommit hem från dagis/skolan eller lekt med djur bör föräldrarna alltid fråga om de har tvättat händerna!

- Läs mer: "8 Nycklar som hjälper föräldrar att stärka sina barns hälsa"

Föregå med gott exempel

Dina barn gör inte det du säger, de gör som du gör. Barnen kommer aldrig förstå vikten av att tvätta händerna om du inte gör det, de kommer vägra ta tillskott om du inte gör det, de kommer definitivt inte äta sallad om du inte gör det. Det fungerar även omvänt – äter du ohälsosamma saker kommer de också.

Lev som du lär och lär dina barn genom ditt exempel hur man lever ett hälsosamt och immunstärkande liv utan förkylningar och influensor!

Förkylningar hör inte till

En del tänker att sjukdomar som magsjuka, influensor, lunginflammation, öroninfektioner och förkylningar hör till småbarnslivet. Men det stämmer inte! Det är tecken på att familjens kroppar och immunsystem inte mår bra, att något är fel. Många gånger är det tarmfloran som är rubbad och bland de första symptomen är återkommande förkylningar. Det är varningstecken som kroppen vill ge dig, den skriker på din uppmärksamhet. Ignorerar du detta kan det leda till följdsjukdomar för dig och dina barn, följdsjukdomar du helst vill undvika. Så gör ditt allra bästa redan nu att förebygga förkylningar och vabbdagar genom att stärka ditt och dina barns immunsystem.

8 Sätt att slippa vabruari

Kom ihåg – du kan ha ett VAB-fritt februari! Dina barns hälsa är i dina händer

MåBra
Amanda Majava
Hälsoskribent

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se