6 viktiga näringsämnen för barn med adhd

13 sep 2021
6 viktiga näringsämnen för barn med adhd

Är adhd en näringsbristsjukdoma? Nej, mycket troligen inte. Kan man bli av med adhd helt? Svårt att säga i nuläget med den forskningen men vi har. Men kan man må bra trots adhd? Ja! Kan du hjälpa dina barn att må bättre med hjälp av kosttillskott? Ja, många gånger kan du det.

Studier gjorda på barn med adhd visade att supplementering av bredspektrum av vitaminer och mineraler minskade koncentrationssvårigheter med hela 30%, men humöret förbättrades med 45% och ångesten minskade med över 60%.

Hur det kommer sig att näringstillskott med vitaminer och mineraler har en sådan bra effekt vid adhd

Några av de vanligaste näringsbristerna är även vitaminer och mineraler som har direkt påverkan på kroppens förmåga att hantera stress, koncentrera sig och kunna kontrollera humöret. Många mineraler, vitaminer och omega-3 fettsyror har stor påverkan på hormoner och signalsubstanser vilket påverkar hjärnhälsan, hur den bearbetar information och styr även våra känslor och vårt humör.

Vi ska gå in lite djupare på några av dessa näringsämnen och vad en del studier av dessa har visat när det kommer till att hjälpa barn med adhd.

naringsbrist

Viktiga näringsämnen för barn med adhd

Omega 3 fettsyror

Omega-3 fettsyror är som du säkert vet särskilt viktigt för hjärnhälsan. Många barn med ADHD har även många tydliga tecken på omega-3 brist som torr hud, törst, eksem och astma.

Vet du att du inte får i dina barn så pass mycket fisk de behöver ha så har de mycket troligen brist på omega-3 och behöver tillskott på detta. I en studie visade det sig att både barnens beteende och koncentration i skolan förbättrades när de tog fettsyretillskott.1

I en svensk studie från 2009 så mådde 26% av de med adhd som fått daglig dos av omega-3 mycket bättre och hade färre symptom efter 3 månader. Men intressant var att efter 6 månader hade 47% av alla i studien blivit bättre av behandlingen med omega3 och omega 6 fettsyror.2

Du kan testa din eller ditt barns omega 3 och 6 balans genom att göra en fettsyraprofil

Omvandlingen av omega 3 är också beroende av vitamin b3, b6, c, zink, biotin och magnesium. Så lider barnen brist på dessa näringsämnen så kommer inte heller kroppen att kunna ta upp denna viktiga fettsyra!

- Läs mer: "Omega-3 fettsyror - varför så viktiga?"

Järn

I en studie visades att i medel var järn nivån (ferritin) hos barn med adhd lägre än de barn utan adhd.3 En annan studie visade att barnen med adhd som fått hjälp att öka sina järnnivåer förbättrade sitt mående nästan lika mycket som om det tagit medicin. Men barnen i de här studierna hade inte anemi, men ändå var ferritin nivån inte optimal. Men järn är som du säkert vet viktigt att inte självmedicinera med, utan kolla istället upp hur ditt barns nivåer är innan.

- Läs mer: "Så vet du om du har järnbrist"

Magnesium

Magnesium har tillsammans med zink visat sig vara en av de vanligaste bristerna hos personer med adhd. Vilket kanske inte alls är konstigt med tanke på att magnesium är en sådan lugnande och rogivande mineral så har vi brist på den känner vi oss stressade och svårt att komma till ro.

Magnesium behövs nämligen i länken mellan att omvandla näring till signalsubstanser. Signalsubstanser som påverkar vår koncentration, fokus och förmåga att slappna av.

I Polen fann man att 95% av barnen med adhd de testade hade stora brister av magnesium. Det är högre procent än hos hälsosamma barn. Men det intressanta är att man upptäckte en tydlig koppling med hur allvarliga deras symptom var med mängden magnesium. Ju lägre magnesiumnivå desto värre symptom hade de också. I 6 månader fick 25 barn 200 mg magnesium och barnens hyperaktivitet hade minskat enormt mycket. Medan kontrollgruppen, 25 stycken som inte fick magnesiumtillskott, hyperaktivitet hade blivit värre.4

- Läs mer: "Magnesium - en livsuppehållande mineral"

Zink

Precis som magnesium en mycket vanlig brist hos barn med adhd. Zink har en viktig roll i att reglera dopamin och med att förbättra hjärnans gensvar på dopamin. Låga nivåer av zink är ofta kopplat med koncentrationssvårtigheter.5

B-vitamin

Samtliga B-vitaminer är viktiga för barn med adhd, men särskilt B6 kan orsaka irritation och trötthet om man har brist av denna. Får kroppen i sig tillräckligt med B6 ökar även dopaminet i hjärnan och man känner sig klarare i huvudet.

C-vitamin

Många av oss tänker att c-vitamin är för ett starkt immunsystem och kanske för att förbättra kollagenet. Men C-vitamin har även en mycket viktig roll i att skapa signalsubstanser. Hjärnan behöver mycket c-vitamin för att fungera ordentligt.

matforbarn

Därför har barnen näringsbrister

Som vi tog upp i förra artikeln så har många med adhd även underliggande problem med tarmen, som en läckande tarm, matintoleranser och dålig tarmflora på grund av antibiotikakurer vilket gör att deras naturliga upptag av näringen från maten är hämmad och mår därför bra av att ta till extra tillskott för att hjälpa kroppen att få i sig det den behöver.

Det och att maten barnen redan får i sig kanske tyvärr inte innehåller de näringsämnen som de behöver. Kanske innehåller kosten allt för många hel- eller halvfabrikat. Många barn får inte i sig alls den mängd av grönsaker, proteiner i form av fisk och kött, som de behöver. Och när de väl äter grönsaker är det kanske grönsaker som är odlade i näringsfattiga jordar.

- Läs mer: "Sanningen och lögnerna om kosttillskott klargjorda"

Många äter mycket spannmålsprodukter vilket har på många viktiga näringsämnen som vitamin b, c, zink, järn, magnesium och även omega-3 en hämmande effekt.

- Läs mer: "3 saker att tänka på innan du äter kosttillskott"

Kan vitamintillskott kunna bota adhd

Nej, troligen inte. Men näringstillskott är ett bra sätt att minska de jobbiga symptom som det innebär att ha adhd. Det är ett ”symptomdämpande” medel utan biverkningar (tagna i rätt doser och efter att ha testat om ditt barn verkligen behöver).

Genom att stödja kroppens olika funktioner och se till att kroppen inte lider brist på viktiga näringsämnen kan man leva ett liv med adhd utan att bli begränsad av den, utan tvärtom!

- Läs mer: "8 nycklar som hjälper föräldrar att stärka sina barns hälsa"

Det du behöver göra nu

Kontakta oss om du vill ha tips på vilka tester du bör låta ditt barn få. För att testa och mäta är att veta. Därefter behöver du göra de kost- och livsstilsförändringar som vi tog upp i förra artikeln och ge tillsätta den näringen som ditt barn har brist på.

MåBra
Amanda Majava

Referenser
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14669965/
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18448859/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15583094/
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9368236/
[5]https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-244X-4-9

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se