Nog är det väl så att de allra flesta – om inte alla – gillar sötsaker. Det kanske inte just är godis som är allas svaghet. Även andra födoämnen i kroppen bildar socker, exempelvis bröd, pasta och ost m.m. Men det är inte för alla som sötsuget blir ett problem. Många kan hantera sitt sötsug som uppstår någon enstaka gång och mår inte dåligt, varken psykiskt eller fysiskt, av det. Men andra har det tyvärr inte lika lätt och kan till och med vara sockerberoende och måste verkligen kämpa för att inte konstant falla för ”sockerfällorna”.
För faran med att alltid ge efter för sitt sötsug är att det oftast inte räcker med en liten bit. Man kan oftast inte få nog och man äter mycket mer än vad som anses rimligt och som kroppen kan ta hand om. Vuxna kan enbart hantera max 2-3 matskedar socker (i alla former) per dag [1], och eftersom vi redan får i oss mycket från de kolhydrater vi äter varje dag ger det inte mycket rum till att mumsa på sötsaker om vi ska hålla oss inom den gräns som kroppen klarar av.
Ett annat problem som kan uppstå när man inte kan hantera sitt sötsug är att man inte kan hantera när de uppstår, och det kanske händer alldeles för ofta. När man dessutom allt oftare ger efter för sitt sötsug växer beroendet sig starkare. När vi får i oss socker skapar kroppen insulin för att balansera blodsockernivåerna. När vi får i oss för mycket socker måste bukspottskörteln skapa än mer insulin. Detta sk. insulinpåslag medför många negativa effekter på kroppen. [2]
Så hur gör bör du då göra för att minska och kontrollera ditt sötsug, eller kanske till och med sockerberoende? Om du misstänker du är sockerberoende så rekommenderar jag dig att ta professionell hjälp och att läsa på om det här allvarliga beroendet. Börja med att läsa ”Sockerbomben” av beroendexperten Bitten Johnsson. Men för alla beroende eller bara allmänt sötsugna kan dessa steg hjälpa.
När är det du ger efter för frestelsen? Är det när du är trött, stressad, ledsen, deppad, pms:ig, när du har bråkat med dina barn? Ofta är det negativa känslor som dessa som oss till att vilja få lite ”tröst” och inget tröstar så bra som en chokladkaka eller chipspåse (intalar vi oss själva). Vi har alla olika triggers (antingen en eller flera) och det gäller att hitta och förstå sig på sig själv.
Det kan hända att tristess på jobbet eller i vardagen får dig att skåpäta. Det kan även vara lyckliga bra känslor som att vara kär och glad som kan väcka sötsuget. Om du inte på rak hand kan säga vad just dina triggers är, skulle det vara en bra idé för dig att föra en matdagbok där du även skriver med hur du mår psykiskt och fysiskt utöver det du har ätit under dagen.
När du kommit på vilka triggers du har kan du förbereda dig på vad du ska göra. Vet du med dig att du alltid vill ha något gott att äta till fredagsfilmen eller tidsdags tv-showen, förbered i tid med lite grönsakstavar med dipp eller varför inte lite granola med yoghurt. För något matigare, ta en glutenfrimacka med lite ugnsbakad kyckling, eller med hummus om du hellre äter vegetariskt / veganskt.
Se faran och göm dig. Vet du med dig att du alltid går och rycker i kylskåpet när du är stressad? Ta då de första varningssignalerna på stress på allvar och använd dig av distraktionsmetoden.
Hitta distraktionsmoment som du kan använda dig av. Häng tvätt, stryk kläder, diska, spela piano, ut och promenera. Men först av allt andas. Djupandning är ett av de bästa sätten att snabbt komma i balans efter att du hållit på att tappa balansen.
När du känner obehagliga känslor som oftast brukar leda till att du vill gripa tag i första bästa sötsak – försök fånga känslan och acceptera den. Skäms inte för den utan låt den infinna sig. Känn den istället för att dämpa den med socker. Till slut försvinner känslan och du kan återgå till vardagen utan att behöva ångra att du gav efter.
Är det kanske när du umgås med vänner du inte kan låta bli att smaska på ohälsosamma godsaker? Tänk då på hur du kommer må efteråt och förbered genom att ta med dig lite hälsosamt snacks till dig själv. (Kom även ihåg att ta med tillräckligt till dina vänner också, det brukar alltid sluta med att de hälsosamma snacksen försvinner snabbast och du kommer inse att flera av dina vänner också försöker sluta med socker).
Mat kan också vara triggers. Har vi ätit något vi inte tål och haft svårt att smälta är det mycket vanligt att man blir extra sötsugen efteråt. I många kulturer anses det därför helt normalt att äta något litet sött efteråt för att hjälpa till med matsmältningen. Men problemet är att grundorsaken kanske inte blir åtgärdad och man kanske istället lägger grunden för ett negativt mönster. Så fundera på om det är mat som du inte tål eller mat som du har extra svårt att smälta.
För svårsmält mat kan man genom att ta tillskott av antingen enzymer, saltsyra och / eller bittra örter hjälpa kroppen med den biten. Men med mat som du inte tål är det bäst att lägga av med dem helt, antingen för en kortare period eller för en längre tid.
Mat som får blodsockret att gå upp och ner, allt processat och allt utan fibrer är också sådant som kan få oss att bli sötsugna. Det är nämligen fibrerna som hjälper oss att känna oss mätta och belåtna. Men om vi äter mat vars fibrer är borta, vitt ris, mjöl eller dricker juice blir inte kroppen nöjd med det utan vill ha mer.
Den bästa maten man kan äta när man behöver få bukt med ett sötsug eller sockerberoende är grönsaker. Visst finns det mycket ”socker” i många grönsaker, så till en början kan man undvika de mest stärkelserika när man håller på att programmera om hjärnan (potatis till exempel). Men genom att äta mycket grönsaker får kroppen i sig mycket av den näring den behöver i form av vitaminer och mineraler men också fibrer. Det här kan hjälpa kroppen att programmera om till att vara nöjd och verkligt belåten efter en måltid.
Protein och fett är andra viktiga byggstenar som hjälper kroppen med sötsuget. Proteinerna hjälper kroppen att hålla blodsockret i balans och fett hjälper kroppen att få energi på annat sätt än enbart från kolhydrater. Så stärkelsefattiga grönsaker, protein enligt dina önskemål och hälsosamt fett kan hjälpa dig att få bukt med ditt sötsug.
Även om vi gör allt för att bli medvetna om våra triggers och förbereder allt vi kan när de uppstår så kommer vi falla för frestelser. Ta det inte för hårt. Försök att resa dig upp och ta nya tag. Vänta inte till måndag, börja redan nu!
Men genom att se till att vi inte har dessa frestelser hemma kommer vi göra det svårare för oss att mata beroendet. Rensa ut allt som kan få dig att trigga igång ett sötsug: bröd, ketchup, pasta, färdiga såser med socker i, godis och choklad. Fyll upp kylskåpet med hälsosam mat så känner du dig alltid tillfreds med maten du ätit.
Det kommer ta tid innan du får ett bra förhållande till det söta i livet. Och för alla tar det olika lång tid. Klandra dig inte för hårt om du faller i fällan. Res dig snabbt upp igen. Kom också ihåg att när du börjar att undvika socker kommer du troligen att få abstinensbesvär. Kom ihåg att detta är tillfälligt och kommer gå över om du härdar ut. Det är som att bli av med vilket beroende som helst. Inte det lättaste, men det går! Stå upp för dig själv och kämpa dig igenom det. Ha också tålamod med folk i din omgivning som inte förstår vad du går igenom när du bryter med ett så starkt förhållande som det du haft till socker.
Det här kan bara du svara på. Kan en alkoholist dricka alkohol igen? De allra, allra flesta skulle ge ett starkt nekande svar på den frågande. Sockerberoende kan vara minst lika starkt, om inte starkare (då det ofta kan vara en grundorsak till varför många blir alkoholister) [3].
Men det finns också många som kanske inte är beroende på samma vis. Det kan även vara så att orsaken till att man är extra sötsugen har en fysisk orsak, som att man har överväxt av jästsvampen candida albicans, att man har parasiter i kroppen eller att man har näringsbrister, vilket i sig kan vara ett symtom på de två tidigare nämnda orsakerna. Så för en del hjälper det med att bara undvika socker för ett tag, programmera om i hjärnan och döda parasiter om så är fallet för att sedan återgå till att sundare omständigheter äta lite sött då och då. Helst då i form av frukt, dadlar, bananer, kokossocker/-nektar eller liknande.
Stort lycka till med din sockerfria resa
/Amanda M
[1] https://authoritynutrition.com/how-much-sugar-per-day/
[2] https://authoritynutrition.com/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20648910
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se