Visste du att det finns ett sätt som nästan garanterar att du kommer kunna gå ner de där extra irriterande kilona som du inte lyckats träna eller dieta bort.*
Det är helt naturligt, har inga negativa bieffekter och är dessutom helt gratis.
Det kräver dock självbehärskning och regelbundenhet.
Kuren vi rekommenderar är - goda nätters sömn! (Märk väl: inte ”EN god natts sömn”.
Allt fler har omedvetet blivit nattmänniskor och påstår att de inte är några morgonmänniskor - att det skulle vara mer naturligt för dem att vara uppe på natten. Vissa påstår att de är morgonpersoner och inte nattugglor. Men sömnproblem är ingen personlighetstyp. Och sömnbehovet är någorlunda lika för alla människor (med små skillnader), vi behöver sova när det är mörkt och vara vakna när det är ljust.
Forskare har upptäckt att under det senaste decenniet har vi fått 4 minuter mindre sömn per år. Fyra minuter låter kanske inte mycket, men på 10 år sover vi 40 alltså minuter mindre.
Men vår arbetsdag börjar fortfarande samma tid som för 10 år sedan… och allt fler känner sig tröttare på morgonen - vilket inte är naturligt.
Allt fler sitter med sina mobiltelefoner, plattor, framför tv- och datorskärmar långt in till sena kvällen. Förståeligt för det är här tiden vi har för oss själva, skriva mejl, läsa, kolla på tv-serier, filmer, internetshoppa.
Att sitta på kvällarna med datorer, tablets och telefoner har negativ effekt på vår sömn och vår cirkadiska rytm
Sömnbrist förändrar ämnesomsättningen vilket gör det näst intill omöjligt att gå ner i vikt.
Då den bl.a. minskar basalförbränningen som är den energi som kroppen använder under dagen bara för kunna fungera. Så har den inte fått tillräckligt med vila så tror kroppen att den behöver spara på så mycket energi som den möjligen kan. Så oberoende av vad för aktiviteter du gör under dagen så förbränner inte kroppen tillräckligt med kalorier och viktnedgång blir alltså inte prioriterad.
Eftersom kroppen förbränner mindre energi börjar den sukta och längta efter stärkelserik, sötsaker och snacks för att ge sig själv energikickar. Och det är någorlunda förståeligt då kroppen tror att den behöver mer energi för den inte får den vila som den egentligen så väldigt gärna vill ha och behöver.
Men mer än så - brist på sömn och vila leder till att kroppen har ännu svårare att processa och ta hand om sockret som den får i sig.
Effekterna av insulinresistens kan märkas av efter enbart 5 dagar av bristande sömn.
Något som två sovmorgnar på helgen tyvärr inte kan få gjort ogjort.
- Läs mer: Så blir du fri från dina sömnproblem - utan sömnmedicin
Märker du att du väger lite mer på morgonen än på kvällen innan du la dig? Detta kan bero på inflammatoriska processer som börjat ske i kroppen.
Men goda nätters sömn kan hjälpa kroppen att häva inflammationerna och på det viset kommer du även kunna gå ner i vikt.
Du som lider av kronisk smärta, är i riskzonen att få hjärt- och kärlproblem - behöver troligen mer sömn än du kanske tror, eftersom när vi minskar på sömnen ökar inflammation i kroppen.
Forskare har kommit på en ny term: Social Jetlag. Detta är när du sover ikapp förlorad sömn på helgerna. Det betyder att vårt sociala, sömn- och jobb chema inte är synkroniserade. Så sover vi ut på helgen för att sen gå upp tidigt på morgonen och stanna uppe sent på kvällarna under vardagarna är det som att vi tvingar vår kropp att på måndag flyga flera 100 mil österut för att sedan på fredag göra en weekend flera 100 mil västerut. Det är det som kallas för social jetlag.
Jetlag som många av oss sydostasien-älskande svenskar känner till gör att man känner sig groggy och trött. Vid frekventa förföyttningar mellan olika tidszoner blir man också lättare sjuk i förkylningar och influensor. Men jetlag kan även orsaka att vi får matsmältningsproblem och många blir förstoppade, för att nämna några få saker. Detta orsakar viktuppgång.
Vid en vanlig jetlag återställer sig kroppen ändå relativt snabbt. Detta händer inte vid social jetlag om den återkommer helg efter helg. Kroppen får aldrig tid till att återställa sig till sin rätta "tidszon", eller dygnsrytm.
Personer med social jetlag som dessutom är lite överviktiga ligger i risken för att utveckla metabolt syndrom och diabetes typ 2 visar den senaste forskningen..
Forskning visar också att sova ikapp tiden på helgen tyvärr inte ger den kvalitativa sömnen som du är så beroende av att få på regelbunden basis.
Att sova in på helgerna hjälper tyvärr inte kroppen - istället visar forskning att det leder till social jetlag som kan orsaka viktproblem
Bestäm dig för en bra tid till att gå och lägga dig och håll dig till denna tiden - hela veckan. Detta är för de allra flesta runt kl 10. För vissa redan vid kl 9 men sällan senare än 10.30. Vid denna tiden (om man gått upp vid en bra tid och om du fått tillräckligt med dagsljus under dagen) kommer din kropp att naturligt vilja somna (kanske inte med en gång, men efter ett tag då kroppen kommit in i det här schemat kommer det kännas mer naturligt). Stannar du uppe längre än så har du missat sömntåget och du får nästa energikick som kickar igång vid 11 tiden.
- Läs mer: 15 sätt att på egen hand förbättra din sömn på
Att ha en bra sömnrutin är bland det viktigaste du kan göra för att må bra och dessutom gå ner i vikt
Förändra ditt liv redan idag du med - gå och lägg dig tidigt så kanske du kan uppfylla en dröm många har - att gå ner i vikt genom att knappt göra någonting. Vila dig i form!
Nu över till dig, hur har du gjort för att kunna bli av med social jetlag och få i ordning en bra sömnrutin? Vilka hälsoeffekter har du märkt av detta?
Med kärlek
Amanda Majava
ps. Scrolla lite längre ner så får du se en liten kort film som förklarar det här med social jetlag.
*Vi menar inte på något sätt att man kan skippa en hälsosam diet och strunta i träning. Det är likväl viktigt för att gå ner i vikt, behålla en hälsosam vikt och må bra i övrigt. Men sömnen är en av de viktigaste grundpelarna i att gå ner i vikt och må bra och det är oftast den det talas alldeles för lite om.
För den vetgirige:
Change your shceule, Change Your life - Dr Suhas Kshirsagar
Impact of sleep debt on metabolic and endocrine function. - Spiegel K, Leproult R, Van Cauter E.
Social Jetlag and Obesity - Roenneberg, Karla V. Allebrandt, Martha Merrow, CélineVetter
Biological Clocks: Who in This Place Set Up a Sundial? - Russell G.Foster
Social jetlag och fetma
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982212003259
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se