Varning! Om du vill fortsätta dricka läsk igen, läs inte det här!

16 aug 2015
Varning! Om du vill fortsätta dricka läsk igen, läs inte det här!

Ett enkelt och relativt billigt knep för att införa en mer hälsosam livsstil är att se till att det man dricker är bra för kroppen. Att få i sig vätska är oerhört viktigt för kroppen. Men vad händer om den vätska som vi får i oss är skadlig? Då har det en motsatt effekt, kan rentav vara livsfarligt för oss. Eller hur? Hur många vill dricka rostborttagningsmedel, avkalkningsmedel, flamskyddsmedel eller njurceller från aborterat människofoster på 70-talet...

Många ryggar tillbaka av ett sådant uttalande, rynkar på pannan och undrar om det här verkligen kan stämma.

Men faktum är att man i många svenskars favoritdrycker kan hitta sådana ingredienser*.

 • Rostborttagnings och avkalkningsmedlet går under namnet Fosforsyra som är en sorts surhetsreglerande medel. Tänk vad den kan ställa till med i våra kroppar om den kan ha sådan inverkan i våra toalettstolar eller på vår billack. Dessutom bromsar fosforsyra upptaget av viktiga mineraler i våra kroppar.

 • Andra läskedrycker har istället för fosforsyra – citronsyra. Den tillverkas med hjälp av mögelsvampar och orsakar stora problem hos många med allergier, dålig mag-tarmhälsa.

 • 4-methylimidazole är ett hemskt färgämne som kan orsaka cancer. Den finns främst i alla kola-karamellfärgade läskedrycker.

 • Tartazin är ett gult färgämne som är ett blogginlägg i sig med alla sina risker och faror. Rena giftet!

 • Bromerade växtoljor är tack och lov förbjudet i Europa, men det kan ändå vara bra att tänka på när du åker utomlands att undvika läsk, särskilt de med citrussmaker där ingrediensen förekommer ofta. Varför? Jo det är flamskyddsmedel! Jag vet inte hur du känner det men den dagen det är dags för min kremering så skulle jag vilja kunna brinna upp... 

 • X antal olika hemska konserveringsmedel som varken är bra för oss eller naturen som blir belastad (när vi kissar ut det, OM vi kissar ut det).

 • Vattnet i läskedrycker är också högst tveksamt. Inte så att det innehåller mikroorganismer utan mer att det finns inget krav att vattnet måste vara filtrerat. Vilket kan göra att tungmetaller eller vad det än må vara som finns i deras kranvatten där läsken produceras kommer med i produkten.

 • Aspartam och andra sötningsmedel ställer till det i våra hjärnor och kroppar något ofattbart. Främst hittas de i light-produkter.

 • Sen är det sockret. En av de största miljö- och hälsofarorna i vår tid! Bara i en burk läsk kan det finnas mer än 10 teskedar socker (och vi bör max få i oss ca 1 tsk/dag). Det är så lätt att bara dricka och dricka, och man kanske inte tänker på hur oerhört mycket socker man kanske faktiskt fått i sig. Det är sådana mängder att kroppen egentligen inte kan hantera det. Om det inte vore för fosforsyran som även tillsätts för att påverka smaken skulle vi ha spytt upp läsken på grund av allt socker. Förutom att göra det gott så gör sockret dig handlingsförlamad – hur då? Genom att göra dig beroende.

Men ändå fortsätter vi köpa läsk?

Trots den allt mer utbreda kunskapen om hur farligt det är? Visst har fler blivit hälsosamma och medvetna men det är en stor grupp som också köper allt mer. Och även många som anser sig vara hälsosamma tycker om att unna sig läsk lite då och då.

Det är givetvis helt upp till var och en.

Men ta ändå ett steg tillbaka och tänk efter.

Läsk är inte enbart farligt för tänderna...

Känner du med dig att du kanske är på väg mot ett beroende. Sök professionell hjälp, för sockerberoende är inget att ta lätt på.

Men gäller det här bara tjocka?

"Mitt barn är smal så hon har nog inte i riskzonen att påverkas av läsken på samma sätt", kanske någon invänder. Faktum är att metabolt syndrom, förstadiet till diabetes typ 2 (som är en modern global epidemi) och annat som läsk orsakar drabbar inte enbart tjocka utan kan finnas latent även hos smala personer.

Men då dricker jag saft eller juice istället!

Det är sant att du slipper de olika farliga kemiska tillsatserna som finns in läsk. Men saft och juice som man köper i butiken är pastöriserade för att göra dem säkrare. Pastörisering innebär att drycken hettas upp så pass mycket att eventuella levande partiklar, mikroorganismer inte ska leva och orsaka en för snabb fermentering/jäsning av produkten. På köpet dör även näringsämnena ut och i stort sätt det ända som är kvar är – Socker. Socker i stora mängder.

Men absolut, drick gärna hemmagjord kallpressad juice. Den håller ju inte lika länge som de i butiken, men de kan ändå fungera som ett bra substitut. Blandat med lite kolsyrat vatten kan det även bli ett substitut för barnens läsk.

Amanda sluta vara så jobbig! Vad ska man nu dricka som är gott?

Det finns mycket annat man kan dricka! Men jag tänker inte föreslå en massa substitut för det ena och det andra. Först och främst måste man inse att man inte behöver sötade drycker. Det går att leva utan och jag och andra kan intyga att vi är minst lika lyckliga som andra trots allt.

Men är man är stordrickare av sötade drycker kan en avvänjningsperiod vara det bästa för en. Att prova dricka enbart vatten i några veckor, eller ja, hur lång tid som behövs tills man börjar tycka om det.

Amanda sluta vara så jobbig! Vad ska man nu dricka som är gott?

Sen kan man alltid göra goda teer av olika slag, smoothies, hälsosamma juicer och naturligt smaksatta läskande vatten av olika slag. 

Men till sist vill jag lämna er alla med en viktig tanke:

Vatten är så oerhört viktigt för oss och tänk på hur lyckligt lottade vi är som harnågorlunda rent vatten i våra kranar. Största delen av jordens befolkning hade gjort vad som helst för att få ha det så bra som vi har det. Och ändå ratar många av oss vårt friska, fina, rena vatten och byter ut det mot giftiga drycker som LÄSK! Värt att tänka på eller hur?

 

Det här mina vänner var en sammanfattning, man skulle kunna gå in på detaljer. Men varför haka upp oss på det – bättre är att fokusera på det positiva och det som är bra för oss. Ersätta det dåliga med något bättre än bra!

Men hur gör du? Berätta gärna i kommenteraren vad du ger dina barn att dricka och vad ni har gjort för att undvika farliga drycker i familjen.

All Kärlek till dig

Amanda

Pssst: Vatten i all ära... Men försök gärna undvika plastflaskvatten från affären. Investera i en flaska i rostfrittstål eller glas och fyll på hemma. Billigt (för 20 st 0,5 liters vattenflaskor har du sparat ihop till en fin Klean Kanteen 0,8 liters som håller hur länge som helst!) och bra, hälsosamt (tänk bara att slippa alla dessa skadliga ämnen i plasten som är cancerframkallande) och oerhört mycket mer miljövänligt i längden.

*Det där med njurcellerna från aborterade foster kanske lät lite väl hemskt och ingen kan med säkerhet säga att just läsken innehåller det, men man vet åtminstone vilka företag som använder den smaksättningen HEK293, som du enkelt kan googla på. Och att andra företag säljer aborterade foster just till företag som experimenterar fram olika smaker. Förutom i mat används sådana här celler också i vaccin. En del kanske är okej med det... Men inte jag! Jag är inte okej med bäveranalsekret som Vaniljsmak, och varför skulle det här vara bättre? Snart kommer ingenting förvåna mig längre....

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se