Den bästa snabbmaten

20 Maj 2013

Det går inte att betona vikten av att äta grönsaker stort nog. Grunden till hälsa är det du stoppar i dig, allt du tar in i forma av tankar, vätska, luft men framförallt NÄRINGEN. Ta en extra stund och fundera över hur din tallrik ser ut idag. Nu är det snart dags för lunch och fundera då över  vad det egentligen är du matar ditt sinne, dina organ, dina vävnader och ditt liv med. Är det någon kärlek överhuvudtaget i maten? Nu kanske endel tycker att jag minsann verkar lite flummig. Men tänk efter, visst avslöjar maten vi stoppar i oss hur mycket vi verkligen älskar oss själva? Ta en titt på dina kollegors mat. Hur återspeglar deras personlighet maten de äter? Hur de klär sig? Deras arbetsinsats? Är det en tradig liten ihopslängd biff med makaroner? Eller är det en fantasilös havregrynsgröt? Kanske är det den mer finurliga men ack så ohälsosamma take-away-kinamaten? Eller har de gjort en extra ansträgning att springa över till ica och handla dyr sallad ur deras salladsbuffé? Eller kanske de hoppar över lunchen överhuvudtaget och knarkar (ursäkta) kaffe resten av dagen?

Helt säkert är det lätt att identifiera de olika typerna på ditt arbete. Men du själv då? Vad har du för mat? Tog du dig tid till att förbereda något gott, hälsosamt och energigivande att ta med till jobbet - för att du älskar dig själv?

Att ta sig den lilla lilla extra ansträgningen och tiden är värt så oerhört mycket och både du, din familj och din arbetsgivare kommer att tjäna på. Att du tog med dig en hälsosam lunch till jobbet. Nu är det någon som protesterar att minsann inte har tid att laga en stor middag. Då ska jag trösta er med att det inte är det viktigaste. Faktum är att det nyttigaste du kan hitta är oftast redan färdiggjort. Snabbmat!

Va! Men du sa ju nyss att.. VA?! 

Ja. Men det är inte snabbmat som en människa tillagat, inget halv- eller helfabrikat med massa transfetter, kemikalier, tillsatser som håller sig länge i matbutiken och som du sen sätter in i micron för att ta bort de sista få näringsämnena som kan finnas kvar. Utan det är något mycket mycket mer smarrigt än så! GRÖNSAKER!

Har du tänkt på att grönsaker om något är snabbmat. Färdiglevererad att äta. De flesta grönsaker behövs inte ens tillaga de är perfekta som de är i en rå och näringsrik form. Så det som kan anses vara jobbigast i salladsgörandet det är att skölja och kanske skära upp i mindre bitar. Men det tar ändå hälften av tiden av vad det tar att springa till närbutiken, kinarestaurangen och lika långt tid som att koka makaroner. Visst är det fantastiskt!

Nu hörde jag någon ropa att de inte blir mätta av en sallad och åter en annan protesterar att sådan mat bara är för kaniner. Den sista kommentaren tänker jag inte ens besvara, ni förstår nog varför. Men inte mätt av sallad? Vänta lite. Okej säger du det. Prova! Gör en sallad till lunch varje dag i resten av den här veckan och se huruvida mätt du är och hur din arbetsprestation är på eftermiddagen.
(En liten parentes i sammanhanget att det här med mättnad är lite missförstått, vissa har fått för sig att man ska kunna vara mätt i 4-5 timmar. Men det är inte att rekommendera, är du mätt i ca 2 timmar mer eller mindre så åt du precis lagom - för sen är det dags för ett litet mellanmål så du håller dig ytterligare 2 timmar till nästa mål.)

 

salad small

Sallad är glädjande

"Men sallad är så tråkigt", muttrar någon. Ja den tråkiga, framtvingade "Svensson-salladen" bestående av isbergssallad, tomat, gurka, i bästa fall paprika och lite morötter är verkligen sjukt tråkig. Men bara genom att se till att ha kylskåpet full med spännande grönsaker så kan du varje dag utan större ansträngning, utan att behöva ta dig tid att leta upp recept - göra fantastiskt goda konstverk. Har du tänkt bara på mängden olika salladssorter det finns? Här kommer ett litet uppslag:

baby spenat, friseé, grön batavia, maché, roman, rosé, rucola, cosmopolitan, röd mangold, vit mangold, röd sallad, plocksallad, huvudsallad, carminesallad, caste franco, cresta, ekbladsallad, endive, röd endive, escarolle, frillice, hjärtsallad, grönsallad, ice sallad, jungfrusallad, lollo rosso, maskrossallad, portlak och isbergssallad.

Kanske prova en ny salladssort den här veckan? 

Dessutom finns det så många spännande grönsaker man kan använda utan att inte ens sätta på vare sig spis eller ugn. Gå till din handlare och frossa på grönsaksavdelningen, kanske finns det grönsaker du aldrig hört talas om eller någonsin använt. Visst är det helt fantastiskt att vi är så privilegierade med all denna variation vi har!

Dressing är också bra att ha på salladen, det har inte undkommit någon tror jag att rätt fett är bra fett! Gör en enkel dressing av kallpressad olivolja, lite vinäger eller citron och någon favoritkrydda. (Tänk på att ha dressingen i en burk för sig och blanda först i salladen när du ska äta den.) 

Inte nog med det här. Sen kan du "pimpa" salladen med råa frön och kärnor, alltifrån pumpa, solros, linfrön o.s.v. Eller toppa den med någon god nöt (pecan-, valnöt eller pinjenötter och mandlar). Beroende på just ditt proteinbehov kan man även addera till quinoa, ägg, bovete, bönor, kyckling, kalkon eller vad just du föredrar.

Sallad är kärlek och hälsa

Faktum är att vi äter på tok för lite sallad. Om vi alla gör en extra ansträngning att äta mer grönt och andra färgrika grönsaker så kan vi alla komma långt med vår hälsa. Om vi dessutom tar oss tid att göra gröna smoothiesar och/eller göra gröna hemmapressade juicer så får vi lätt som en plätt i oss fler gröna nyttigheter med minimal ansträngning. Dessutom gör vi det lätt för kroppen när vi intar det i en sådan lös, vätskeform, näringen kan tas upp mycket snabbare än om den är i matform. Inte sagt att vi ska ersätta salladen, ätandet och tuggande med juicer. Allt har sin plats! Båda delarna är viktiga och att tugga är väsentligt både för välbefinnande, njutning, matsmältning och mindfullness. Men om man inte vill krångla till livet mer än så, "det är nog att vi nu denna veckan kommer äta medhavd sallad till lunch varje dag" så finns det snabba enkla lösningar. (Snabba och enkla lösningar är egentligen inget jag uppmuntrar till, men låt gå för nu...) Det är att börja dagen med att dricka en grön näringsrik drink, kanske i form av Korngräs eller Vetegräs. (Gör en liten enkel research om det och du kommer förstå varför.) Det finns även härliga pulverblandningar av högkvalité där man både får spannmålsgräset vi talade om precis, men även alger, grönsaker, groddar och örter. Ett enkelt och lätt sätt att få i sig mer av det underbara gröna på ett lätt sätt (vi behöver alltså inte bli lantbrukare!). 

Så vad tänker du göra ikväll? Förbereda en matlåda? Våga stå emot grupptrycket! Våga ta steget att stå upp för din hälsa, visa kärlek till både dig själv, din familj och dina kollegor genom att gå före och visa vägen till ett grönare, skönare, hälsosammare, tidsparande och jublande liv!

MP900399841 

Vad tycker ni? Har ni gjort några förändringar för att få till mer grönsaker, hälsosammare middagar? Har ni några bra tips på mat som är enkel att ta med till jobbet? Var med och berätta här i kommentarerna nedanför.

All kärlek till er
Amanda

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se