10 livsmedel som naturligt renar levern

24 Maj 2021
10 livsmedel som naturligt renar levern

Många av oss tänker på att ta hand om vår matsmältning, att se till att vi har en bra tarm och så vidare. Vi vet att det är grunden i vår hälsa och att så länge vi har mikroorganismer, överväxt av jästsvampar, läckande tarm och matallergier så går det inte att gå vidare och ta sin hälsa till nästa nivå.

Men något som många missar i nästa steg är att se över sin leverhälsa.

I den här artikeln ska vi fokusera lite på leverns viktiga arbete, varför den absolut inte får glömmas bort och hur vi med maten vi äter naturligt kan se till att levern hålls i toppskick.

Leverns viktiga roll

Levern är faktiskt ett av de största och kompakta organen i kroppen och kan väga upp till 2 kg. Har du koll på var den är någonstans? Du finner den ovanför magsäcken, under diafragman på höger sida. Intressant att veta är också att ca 13% av kroppens blod är hela tiden i omlopp i levern.

Levern har en oerhört viktig roll i många olika processer i kroppen. Faktiskt är det så att över 500 viktiga funktioner styrs från levern.

En av alla dessa viktiga funktioner är att rengöra kroppen!

   - Läs mer: "Ta hand om levern så hjälper den dig till ett friskare liv"

Levern som kroppens filtreringsapparat

Levern har ett tufft jobb. Varje dag måste den hantera föroreningar, bekämpningsmedel, kemikalier, alkohol, skräpmat, inklusive en av de värsta fienderna - socker!

Problemet är också att många av oss kanske har i många års tid ätit mat som var mindre bra för oss, kanske rökt och druckit mycket innan vi tog tag i vår hälsa, vilket gjort att levern har varit belastad i åratal utan att vi vetat något om det.

Allt blod som lämnar magsäcken och tarmen måste ta sig förbi levern. Det här blodet tas om hand om i levern, skapar näringsämnen, och tar hand om mediciner. Den utsöndrar galla för att bli av med de här gifterna. (Galla används också för att bryta ner fett i tunntarmen).1 

Enkelt sagt kan man kan säga att levern är som ett filter, en stor svamp som allt blod måste gå igenom, så att blodet som fortsätter ut i kroppen är rent och innehåller de näringsämnen som behövs. Gifterna som är kvar utsöndrar levern i form av galla.

Den tar hand om kolhydrater, proteiner och fett. Den lagrar även vissa näringsämnen som vitamin A, D, E och K och socker för energi när kroppen behöver det.

liver healthy

Levern kan bli överbelastad

När levern blir överbelastad för att den får för mycket att göra kommer den, som vilken överbelastad kontorsarbetare som helst, bli mer och mer trött och ineffektiv. Vi vet att alkohol och mediciner är typiska ämnen som lätt kan överbelasta levern, men processad mat med mycket dåliga fetter, socker och även gluten kan också ha förödande effekt på levern.

För att levern ska kunna arbeta på bra behövs vissa viktiga näringsämnen.

Genom att tillsätta eller äta lite mer av en del grönsaker och kryddor som har leverstödjande ämnen i sig kan du se till att din lever varje dag får den omvårdnad som den behöver.

   - Läs mer: "Min erfarenhet kring Sanna Ehdins leverdetox och gallstensrening"

Tecken på att din lever är överbelastad:

 • Du vaknar varje natt
 • Huvudvärk
 • Ilsken och frustration
 • PMS och oregelbunden mens
 • Röd eller gulaktig i huden
 • Trötthet
 • Svullen
 • Matsmältningsbesvär

   - Läs mer: "Därför vaknar du varje natt kl 3"

10 naturligt leverstödjande livsmedel

1. Vitlök och Lök

I vitlök och lök hittar du bland annat svavel som hjälper till att aktivera leverenzymer som ser till gifter blir avgiftade från kroppen.

Vitlök och lök innehåller även allicin och selen som har leverskyddande och leveragiftande egenskaper.

2. Kronärtskocka

Kronärtskocka hjälper bland annat till att producera galla.

3. Citrusfrukter

Citrusfrukter innehåller rikligt med C-vitamin som är en viktig antioxidant och också förbättrar upptaget av många andra leverstödjande näringsämnen, exempelvis svavel.

Grapefrukt innehåller också naringenin som hjälper levern att bränna fett i stället för att lagra det.

4. Rödbetor

Rödbetor är rika på nitrater och antioxidanter som hjälper till att rena och stödja kroppen, minska oxidativ stress och arbeta anti-inflammatoriskt2,3.

De har även en stödjande effekt på avgiftningsenzymer i kroppen.

För att få bästa effekt rekommenderas rödbetsjuice eller rödbetsjuicepulver

    - Läs mer: "Rödbeta för bättre uthållighet"

 5. Korsblommiga grönsaker som Broccoli och Blomkål

I gruppen korsblommiga grönsaker ingår bl.a. blomkål, broccoli, grönkål, brysselkål, innehåller alla ett ämne som kallas för indole-3-carbinol som är en bioprodukt från aminosyran tryptofan. Studier har visat att det här ämnet kan minska både på inflammation i lever men också på fettansamlingen.4 

Studier har visat att broccoligroddar ökar avgiftande enzymer och skyddar levern från skada5.

6. Gröna blad (Greens)

Mörkgröna blad är rika på klorofyll som är bra för blodet och har en renande effekt på kroppen. Många av dem, som chlorella, är bra mot tungmetaller som kan belasta levern mycket om det finns för mycket av dem. Greens stödjer också gallbildningen.

    - Läs mer: "Nystart med näringsrika greens"

7. Gurkmeja

Curcumin som återfinns i gurkmeja har stark leverskyddande effekt, den hjälper till att producera galla och dess antioxidantegenskaper hjälper till att stödja levern i dess avgiftning. Dessutom har den även positiv effekt på att återuppbygga redan skadade leverceller.

   - Läs mer: "Färgerna i grönsakerns som gör oss friska"

8. Avokado

Avokado är rikt på ett ämne som kallas för glutation som både är skyddande och stödjande för leverns avgiftningsförmåga

9. Grönt Te

Som du säkert redan vet är grönt te rikt på antioxidanter som förbättrar enzymnivåerna i levern6. Viktigt att tänka på är att använda ekologist odlat grönt te av hög kvalitet som innehåller mycket antioxidanter. 

   - Läs mer: "5 skäl till att dricka matchate"

10. Vatten

Vatten hjälper till att hålla flödet i gång i kroppen, framför allt fungerar avgiftningen i kroppen bättre när vi dricker rikligt med vatten. Då kommer våra andra avgiftningsorgan som njurarna vilka har en viktig uppgift att avlägsna gifterna som levern filtrerat bort ut ur kroppen.

   - Läs mer: ”7 viktiga skäl till att dricka mer vatten"

Trappa försiktigt upp

Nu handlar det inte att du ska börja äta en mängd av de här livsmedlen och kanske göra din kost obalanserad. Nej, se listan i stället som förslag på livsmedel du kan försöka få i dig lite mer av varje vecka och några kanske du kan till och med få i dig varje dag av. Lägg till dem till din kost ifall du vet med dig att du inte riktigt får i dig något av dem. För levern är ett så oerhört viktigt organ att det inte får glömmas bort.

Försök också att trappa upp intaget försiktigt då din kropp kanske är ovan vid dess avgiftande effekter.

En bra lever påverkar ditt humör

När du har en frisk och välfungerande lever kommer du inte bara kunna förebygga sjukdomar utan också känna att du har mer energi och känner dig gladare. För intressant nog är levern kopplad till ilska, frustration, bitterhet och depression inom den kinesiska medicinen.

Ibland kan man behöva ge levern en liten extra boost!
Då kommer kosttillskott in i bilden.

Extra stöd för levern med tillskott och örter

 • Glutation - Har en nyckelroll i leverns förmåga att kunna avgifta sig. Särskilt bra är glutation på att avgifta tungmetaller 
 • NAC - Tillskott av N-acetylcystein förstärker avgiftningsfunktioner, är leverskyddande, har slemlösande effekt, fungerar som stöd för immunförsvaret samt har antioxidantaktivitet. 
 • Kronärtskocka - Studier har visat att de föreningar som ingår i bladen på kronärtskockan skyddar också för fria radikaler. Bladen stöder dessutom det normala flödet av galla.
 • Maskrosrot innehåller ett bitterämne som stöder utsöndringen av galla. Bra utsöndring av galla förhindrar ansamling av toxiner i levern.
  Tips:
  I Terranovas Dandelion Artichoke & Cystein Complex finner du dessa både två, tillsammans med cystein som balanserar och skyddar särskilt leverns och gallans funktioner, genom att den ser till att glutation bildas i levern. 
 • Gurkmeja – ingår i curcuminoider-föreningar har kraftfull antioxidanteffekt som kan hindra de negativa effekterna av fria radikaler i levern.
 • Lipozym - är en produkt med enzymer som hjälper gallan att bryta ner fett. Har du en nedsatt lever har du ofta problem med gallan och den kan behöva hjälp och stöd med detta. Du märker ofta om du har problem med det om du ofta mår illa och om du vet med dig att du brukar undvika fettrik mat på grund av att du mår illa.
 • Daily Liver Cleanse - innehåller hela 9 aktiva ingredienser som främjar leverns funktion och rening/ detox. Med ett komplex för morgonen och ett för kvällen stöttar Daily Liver Cleanse levern dygnet runt.

Vet du med dig att du skulle behöva stödja din lever lite mer än så här? Kontakta gärna en utbildad näringsmedicinsk terapeut så kan du få individuellt baserad hjälp som tar hänsyn till precis vad du behöver göra.

MåBra
Amanda Majava

Referenser:

[1] https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/liver-anatomy-and-functions
[
2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19292473/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25875121/
[4] https://today.tamu.edu/2020/02/07/natural-compound-in-vegetables-helps-fight-fatty-liver-disease/
[5]  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26401074/
[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24065295/

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se