Därför blir du självförgiftad

30 Maj 2016
Därför blir du självförgiftad

Blir du självförgiftad?
Ja troligen.

Det är nog ett av de större problemen vi har i vårt land.
Inte nog med att vi utsätts för alla miljögifter och att det är så mycket gifter i vår mat.
Utan på det självförgiftas vi i och med att vi ofta inte kan spjälka vår mat som vi ska; istället jäser eller ruttnar maten i våra magar.

Det orsakar en dålig miljö och obalanser i tarmfloran som i sin tur yttrar sig i försämrat immunförsvar, näringsbrister, trötthet, huvudvärk, hudproblem, ledvärk, gasbildningar, allergier, läckande tarm, värkproblem och autoimmuna sjukdomar.

Hur du hindrar att bli självförgiftad

Tugga, tugga, tugga!
Hur många gånger du har hört att man ska tugga maten ordentligt och inte slänga dig i maten? Du har säkert själv sagt det till dina barn. Eller hur! 

Själv har jag hört det otaligt många gånger. Men ändå verkar det vara lättare sagt än gjort. 

Många gånger beror det nog på att vi aldrig riktigt tar oss tid till att äta i lugn och ro. Vi vill multitaska, vi äter framför datorn, tv:n och om vi har tid att äta tillsammans med familjen är det fullt sjå med att få barnen att äta. När finns det tid att tugga egentligen?

Vi får helt enkelt ta oss tid till det. Det är inte mer med det. Din och min kropp måste få lugn och ro för att kunna smälta maten, annars presterar den dåligt på den fronten. Matsmältningen är en av kroppens mest krävande processer så att respektera det och planera utefter den kunskapen är ett sätt att visa din kropp omtanke!

För som sagt vi vil ju inte gärna bidra till att vi blir självförgiftade, eller hur?

När bör man äta vad för att undvika en självförgiftning

Vid vilken tid maten äts kan även det påverka vår matsmältning.

  • Till exempel äts frukt allra helst på fastande mage (till exempel på morgonen eller som ett mellanmål). Skälet till det är att frukt färdas snabbt genom kroppen. Har vi då en massa mat som tar långsam tid på sig att smältas och bearbetas hamnar frukten på toppen av matberget och börjar ruttna innan alla näringsämnen kommit ut. Så att äta en fruktssallad som dessert eller servera frukt efter måltiden är heltokigt! Visst, kanske man inte i alla sociala sammanhang kan undvika det. Men som regel kan det vara bra att komma ihåg att frukt – den är till "frukt-kosten".
  • Grönsaker färdas också snabbt genom systemet (inte lika snabbt som frukt dock). Därför äts den allra bäst före proteinet och/eller kolhydraterna. Låt inte grönsakerna få ruttna de heller. Du behöver dem verkligen.
  • Sist men inte minst äts proteinet eller kolhydraterna, och helst inte tillsammans. Kom ihåg att tugga dem väl då de här inte innehåller enzymer så som grönsakerna gör och är därför än mer beroende av salivets enzymer för en bra matsmältning.
  • Något annat som är viktigt att komma ihåg för att undvika självförgiftning är att inte dricka tillsammans med maten. Det är en sak kanske att ta en klunk med lite bittra örter innan måltiden för att stärka matsmältningen liksom att kanske smutta (mao dricka måttligt) med vin till en måltid någon gång ibland. Men det är en helt annan sak att klunka i sig dricka till maten som spär ut magsaften med dess viktiga saltsyra. Så låt bli att dricka till maten. Spara det till mellan måltiderna. Och är du osäker på hur mycket du ska dricka så kan du läsa om det här!

pasta självförgiftning

Låt inte gommen få avgöra allt

Visst är det lockande att påstå att sådant man dras till eller tycker om är något man behöver. Vare sig det är en viss typ av grönsak, krydda, choklad, sötsak, salt, grädde eller bröd. Och det finns absolut en sanning med att det som vi suktar efter kan avslöja att vi har en brist på något särskilt ämne ex mineraler som krom, natrium eller järn. Men många gånger används argumentet helt utan grund och mer för att ursäkta en "last" som man har. Vi alla har våra laster - det här helt OK! Men många gånger kan också det man dras åt vara det som förgiftar ens kropp.

Som kolhydrater, bröd, sötsaker, mjölk - ja ibland även frukt och vissa nötter. Så utvärdera vad du äter och hur mycket. Kanske genom att skriva en matdagbok. Upptäcker du att du får i dig mjölkprodukter, mat med gluten i eller raffinerat socker var eller varannan dag, försök då att utesluta det ur din kost en tid. Till en början kan det vara jobbigt för dig ifall kroppen har utvecklat ett beroende och skriker efter att få det, men inte för att den mår bra av det utan bara för att den blivit lurad att tro att det är något som den behöver (mer om den kemin i en annan artikel!).

Efter ett tag kommer du upptäcka att det var maten som orsakade självförgiftning i din kropp vilket ledde till att du led av en viss typ av ohälsa. Försök att göra en tarmrening och läkning av tarmen, kanske med hjälp av en näringsterapeut som kan hjälpa dig på vägen. Efter ett tag kommer du kanske kunna ta in de de där ämnena i din kost igen och förhoppningsvis har kroppen läkt så mycket att den nu klarar av att hantera spjälkningen på rätt sätt och därmed undvika en självförgiftning!

Så nu är du redo för att sluta upp med att självförgiftas!

Men vad ska man göra om man redan är självförgiftad och med andra ord har belastat kroppen med toxiner och slaggämnen som den inte kan komma ifrån? Det kolla i föregående artiklar som handlar om myten kring detox och hur man gör en bra detox

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se