Detox – en hypad trend eller bevisat nödvändigt

12 jan 2021
Detox – en hypad trend eller bevisat nödvändigt

När januari kommer brukar det för den hälsointresserade bli ett översköljande av ”detox”, ”gå-ner-i-vikt” och ”träna mera”-budskap. Jag vet inte vad du tycker, men det här året har blivit lite annorlunda. I sociala medier ser man nu ofta ett ”anti-detox”-budskap, det fokuseras mer på att man inte ska behöva tänka på sin kosthållning, man ska njuta och unna sig. Och det som varit normen länge – att detoxa – har hamnat lite i skymundan. Jag är allt för att njuta av god mat och unnar mig gärna goda saker emellanåt, men jag är också ledsen över att så många går på skadliga dieter och har ett felaktigt förhållande till mat.

Det är helt rätt att man i en hälsosam kropp där avgiftningsfunktionerna fungerar som de ska inte behöver göra en detox. Om så är fallet, varför pratar vi då ofta om detox och avgiftning? Och varför säljer vi produkter som har med detox att göra och rekommenderar många av dem som kommer till vår klinik att göra en detox? Läs vidare får du se. 

- Läs mer: Myten du gick på om detox

Men först behöver vi bara fastställa vad det egentligen är vi menar med en detox och varför många faktiskt behöver det.

Därför arbetar vi med detox

Det finns en del som har ”superkroppar” som verkar klara av alla former av belastningar – de kan äta vad som helst, röka, dricka och verkar aldrig bli sjuka. Sedan finns det de som har genetiskt svagare avgiftningsorgan och inte klarar av alla gifter de får i sig på olika sätt. Ofta är det dessa som söker sig till oss och det är framförallt dem som vi riktar oss till när vi pratar om att man kan behöva ”detoxa”.1(Bland annat de som har MTHFR-genmutation1a, vilket är ca 24-50% av europeiska befolkningen1b)

Många som kommer till vår klinik har olika former av hälsoproblem (mag- och tarm, hormon-, hud-, värk, migrän etc.), och när man går lite på djupet och försöker hitta orsaken till det hittar man någon form av självförgiftning.

Tecken på att du kan behöva en avgiftning/detox kan vara något av följande:

 • Svårt att tänka klart
 • Huvudvärk
 • Trötthet
 • Sömnproblem
 • Koncentrationsproblem eller glömsk
 • Torr och röd i huden
 • Plufsig och svullen hud
 • Man svettas lätt
 • Matsmältningsproblem, gaser, magont och kanske svullen

Många som kommer till oss får göra någon form av detox innan de börjar med att bygga upp kroppen med rätt näring. Man behöver alltså städa upp innan man bygger upp.

Vad detox innebär inom funktionsmedicin

När man inom funktionsmedicin talar om detox handlar om att minska på det som belastar kroppen och öka intag av näringsämnen och örter som stödjer kroppens egna avgiftningsfunktion(er).

Tarmrening

Ibland kan det som detox räcka med att bara äta en mindre mängd mat om man belastat sin tarm med mer mat än den hunnit ta hand om och inte låtit systemet stanna upp och vila. När vi låter det vila, dricker mycket vatten och eventuellt tillför fibrer kan vi hjälpa tarmen att göra sig av med överflödet. Detta kallas ofta för tarmrening.

- Läs mer:  Näringsterapeuten om: Tarmrening – Början till en bra hälsa

Det är oroväckande många som kommer till oss och är förstoppade, svullna i magen, har huvudvärk, svårt att tänka och andra symptom som många gånger försvinner helt efter en kortare tarmrening. Genom att lägga om kosten (för det de åt innan mådde de ju uppenbarligen inte bra av) till att äta en kost baserad på oprocessad, äkta och näringsrika livsmedel mår de ofta fortsatt mycket bättre.

Överbelastad miljö leder till överbelastade kroppar

Våra kroppar har blivit försedda med fantastiska avgiftningsorgan: lever, njurar, hud, lymfa för att nämna några. Men vart vi än vänder oss så blir vi utsatta av toxiner, i en helt annan kvantitet än någonsin förr.

Framförallt kommer toxinerna från det vi andas in2, från det vi sätter på vår hud och från det vi stoppar i munnen. Vi kan omöjligt undvika alla gifter. Men så länge vi har fungerande avgiftningsorgan så kan kroppen sköta avgiftningen av sig själv, om kroppen har att tillgå de ämnen som den behöver för att avgiftningen ska fungera optimalt.

Men många gånger handlar olika hälsoproblem om att kroppens avgiftningsorgan är överbelastade3. Vi lever i en miljö som är full med kemikalier och det är inte konstigt att även våra kroppar blir överbelastade. Lägg därtill ohälsosam kost samt en stressig och stillasittande livsstil.

Tyvärr märker vi som jobbar inom det här området att de flesta i sin vardag inte får i sig tillräckligt med näringsämnen som stödjer en optimal avgiftning, troligen för att baskosten ofta består utav mat som är processad och bara belastar kroppen än mer.

Men hos dem som kommer till vår klinik är det tyvärr mer vanligt än ovanligt att de här viktiga avgiftningsorganen är överbelastade och inte arbetar på så bra som de borde och skulle kunna. Allra vanligast är överbelastad lever.

Överbelastad lever

Levern är kroppens främsta organ för avgiftning då den är ansvarig för de flesta av avgiftningsprocesserna. Alkohol, koffein, läkemedel och mat och annat tar levern hand om, enkelt uttryckt.

- Läs mer: "Därför vaknar du varje natt kl 3"

Socker den främsta boven till en försvagad och överbelastad lever. Men många som kommer till oss som efter år på kanske flera olika läkemedel har en lever som inte fungerar som den ska.

- Läs mer: "Den verkliga faran med socker"

När vi som jobbar med funktionsmedicin talar om en leverdetox menar vi att eliminera allt sådant som har belastat och belastar levern (framförallt socker) och stödja den med örter och ämnen som hjälper levern att fortsätta och förhoppningsvis kunna ännu bättre utföra sin viktiga avgiftande arbetsuppgift.

Användning av detoxprodukter – en farlig trend?

Detoxprodukter poppar upp överallt och säljs mycket, särskilt kanske nu i januari. Och ja, vi säljer också sådana.

En del älskar att gå på detox med hjälp av olika produkter som de köpt på hälsoskosten, och de känner en märkbar skillnad. Andra påstår att det bara är ploj som företagen kommer ut med för att tjäna pengar.
Huruvida det är uppbackat av forskningen eller inte kan du läsa om längre ner.

Om man ska använda detoxprodukter eller inte beror lite på. Det beror på vad man har för mål för sin detox (detox kan vara ett vitt begrepp som vi redan nämnt) och hur ens livsstil och kost ser ut för övrigt.
Många känner dock att de olika detoxprodukterna som innehåller fibrer och örter som är bra för tarmrörelser och/eller aningens laxerande kan hjälpa dem att få igång en trög mage och bara det i sig är ”detoxande”.

En favorit jag alltid har i min första-hjälpen låda och med mig på alla resor är Helhetshälsas Santulana. När magen är trög brukar den alltid hjälpa mig. Även Holistic UltraDetox och UltraBalans är något jag använder när jag behöver bli av med parasiter.

- Läs mer: "Bli av med parasiter"

Andra som är mer inne på att rena levern äter tillskott som sägs stödja leverns utrensning och enzymfunktion. Mjölktistel4, NAC5, gurkmeja6, svavel, cystein och glutathione (bla. pga dess antioxidativa verkan på oxidativ stress7) är vanliga ämnen som återkommer i detta sammanhang.

När det kommer till att rensa ut tungmetaller är kanske Chlorella8 ett av de ämnen som är mest populära att använda. Många har även haft framgång med att använda Chlorella i kombination med exempelvis Spirulina9 och Koriander (som ex. AlphaPlus Mighty Detox), även om det brister på forskning om dessa (koriander har man inte hittat studier på att detta skulle eliminera gifter, men däremot att den kan skydda levern från tungemetaller10). Det bör dock tilläggas att du alltid ska göra en tungmetallsavgiftning i samråd med en doktor eller terapeut som är kunnig på detta område!

- Läs mer: "3 steg till att förebygga och avgifta tungmetallsförgiftning"

Optimera dina utrensningsorgan

Om man nu tänker på att detox går ut på att förbättra förutsättningarna för att våra utrensningsorgan ska fungera optimalt behöver man veta hur man ska gå till väga.

Genom att optimera funktionen av utrensningsorganen kan de också fungera optimalt.

Optimera dina utrensningsorgan genom att:

 • Äta en ren och oprocessad mat, med mycket grönsaker (gärna mycket klorofyllrika gröna grönsaker)
 • Undvika socker, vetemjöl och mjölkprodukter
 • Dricka tillräckligt med vatten
 • Motionera
 • Minska alkoholintaget (även minska på kaffein och nikotin)
 • Använda stödjande örter
 • Bada bastu, torrborstning och djupandning är annat som också är rekommenderat.

-Läs mer: "5 sätt att göra din detox roligare" | "5 sätt att göra detox rätt" | Näringsterapeuten om - "Därför borde du ha slutat dricka mjölk för länge sen" | "Vatten - Hur mycket behöver man dricka egentligen?" | "Tarmrening och Torrborstning"

Den bästa tiden att göra en detox

Om du är kvinna: Även om du kan använda detoxande örter och alger under hela din menscykel så är det viktigt att du, om du minskar eller utesluter livsmedel, dricker smoothies, undviker kolhydrater/kött eller liknande, enbart gör en sådan detox under din follikelfas (tiden innan ägglossning) eller under ägglossning. Under denna tid har du långsammare metabolism och behöver därför inte lika mycket mat, du håller dig mer på mindre. Dessutom kommer du inte heller vara sugen varken på för mycket mat eller sötsaker. Din kroppstemperatur är varmare och du mår bra av att äta kall mat som sallader, grönsaker och smoothies.
Innan och under din mens behöver du mer mat och näring och även [långsamma] kolhydrater.

- Läs mer: Slipp hormonproblem - anpassa näringsbehovet efter den menscykel

Likaså har vi generellt sett behov av varmare mat under de kallare årstiderna och om du tänker gå på en detox med mycket kall raw food kan det vara bättre att vänta till det är lite varmare. Vanligt är att man rekommenderar att detoxa på våren.

- Läs mer: 5 frågor om detox

Detox är inte bevisat effektivt

Är detox verkligen underbyggt av studier? Eller är det ett påfund för att sälja tillskott, retreats, kokböcker etc?

Tyvärr är vetenskapen kring detox mycket smal, den har inte funnits till alls länge och vetenskapen kring avgiftning har varit mer fokuserad på alkohol och droger. Men när det kommer till miljögifter och gifter vi får i oss från maten är det sämre.11
För att en studie ska göras behövs pengar, och då är frågan. Var ska man börja? Vad ska inriktningen på studien vara och vem ska i slutändan tjäna pengar på studien för att det ska ha varit värt att sponsra dyra forskningsresultat?

Bara för att något inte har blivit bevisats än betyder det inte att det inte fungerar

Detox och olika sorters avgiftningsprogram har utförts på mängder av funktions- och näringsmedicinska institut världen över och det finns mängder av klinisk erfarenhet från läkare och terapeuter som visar på hur oerhört mycket bättre de allra flesta mår när de har vilat från att inta livsmedel och kemikalier som belastar kroppen och stött kroppen med livsmedel som är näringsrika, lättupptagliga samt främjar avgiftningsorganens förmåga. Miljoner av tester från urin, saliv, hår och blod har gjorts och man har sett, observerat, dokumenterat och kunnat dra kopplingar till de olika hälsoproblemen som folk brottats med, som tungmetalls- och/eller kemikaliebelastning.12 Via avgiftningsprogram som handlar om att minska på belastande ämnen, ge kroppen vila samtidigt som man tillför ämnen som stödjer kroppens avgiftningsförmågor har man via uppföljande tester och patienternas förbättrade hälsa sett att ”detox” alltså att stödja kroppens redan existerande avgiftningsförmåga verkligen fungerar!

Det är ett kontroversiellt ämne. Men vi hoppas att det en dag kommer komma flera stora studier på vikten av detox, vad man kan säker kan använda och hur man kan detoxa på bästa sätt. Men fram till dess så litar vi på den samlade erfarenheten som finns från läkare världen över som genomfört sådana här program, från egen klinisk erfarenhet och personliga erfarenheter från oss själva och andra som ”detoxat”.13

MåBra
Amanda Majava

Referenser:

[1] https://globalnews.ca/news/4158006/what-is-toxic-load/
[1a] https://www.drbandary.com/biocompatible-dentistry/mthfr-gene-mutation/#:~:text=Those%20with%20a%20MTHFR%20gene,folate%20into%20a%20usable%20form.
[1b] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3589470/#:~:text=The%20MTHFR%201298C%20allele%20frequency,21%5D%2C%20%5B22%5D.
[2 ] https://www.scientificamerican.com/article/earth-talks-breast-feeding/ | https://www.theguardian.com/science/2016/sep/14/toxic-chemicals-household-dust-health-cancer-infertility | https://drhyman.com/blog/2016/03/11/can-being-toxic-make-me-fat/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4712864/
[4]https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20564545/
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2856839/
[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30949432/
[7] http://www.mjpms.in/index.php/mjpms/article/view/465/347
[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20016697/ | https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12781705/ | https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2650040605
[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16615668/
[10] https://www.liebertpub.com/doi/pdf/10.1089/act.2012.18507
[11] Cohen M. 'Detox': science or sales pitch? Aust Fam Physician. 2007 Dec;36(12):1009-10. PMID: 18075624.
[12] https://alpha-plus.se/inspiration/vad-ar-det-som-ar-sa-bra-med-en-detox
[13] https://drhyman.com/blog/2010/05/19/how-to-rid-your-body-of-mercury-and-other-heavy-metals-a-3-step-plan-to-recover-your-health/

* Är du gravid eller ammande är det inte tid att sätta igång en avgiftning.
Detox bör inte heller rekommenderas till någon som har ätstörningar.
Funderar du på att detoxa eller avgifta dig på ett eller annat sätt?
Då är det bra att du tar kontakt med en näringsterapeut, funktionsmedicinsk doktor eller liknande för att göra avgiftningen på ett skonsamt och bra sätt - Särskilt om det handlar om tungmetallsförgiftning.
Endel "detoxprodukter" kan ha negativ effektiv vid användning av vissa läkemedel, rådfråga alltid din läkare innan.

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se