Funktionsmedicinen som hjälpte mig

14 apr 2020
Funktionsmedicinen som hjälpte mig

Tanken bakom hela idén med funktionsmedicin är att hjälpa patienten att hitta bakomliggande orsaker till de problem han eller hon har.

I stället för att ge dig ett piller som dämpar själva symptomen på ditt problem ställer sig terapeuten frågan ”varför?” Varför har du det här problemet? Tillsammans med dig som patient undersöker terapeuten dig grundligt och försöker reda ut grundorsaken till det som orsakar dina besvär.

När det kommer till akuta problem, som när man varit i en bilolycka, brutit benet eller fått lunginflammation är svenska akutsjukvården utan tvekan helt enastående.
Men när det kommer till kroniska besvär som högt blodtryck, ledvärk, hormonella problem eller diffusa problem som IBS, trötthet och liknande så verkar det som många bara får sina symptom dämpade; och en del blir inte ens tagna på allvar.

Min erfarenhet

Jag själv är ett sådant exempel. Hade ”magproblem” – så ont i magen som 13-åring att jag hade mer frånvaro än närvaro i skolan. Mina föräldrar sökte med ljus och lykta efter läkare som kunde hjälpa mig. Jag blev skickade hit och dit, fram och tillbaka; jag var hos barnläkare, magläkare, läkare med specialitet på tropiska sjukdomar m.fl. Men det slutade ofta bara med att de frågade ”är du mobbad i skolan?”, ”är du helt ärlig när du säger att du inte smygröker”. Av 11 läkare var det ingen som hittade felet. Jag är långt ifrån den enda som har haft de här erfarenheterna.

Samtidigt sökte mina föräldrar även efter något inom alternativmedicinen som skulle kunna hjälpa mig. Vi gick till en biopat som hittade att mina äggstockar inte var bra, en kinesolog som uppmuntrade mig till att undvika mjölk, vi gick till zonterapeuter som säkert inte gjorde saken sämre, även om inget mirakel inträffade. Trots att råden från de här personerna var bra saknades något – ingen hade lyckats hitta vad grundorsaken var!

Men så kom funktionsmedicinen in i bilden. Näringsterapeuterna som kom till att hjälpa mig jobbade ur ett funktionsmedicinskt tänkesätt – VARFÖR har Amanda ont i magen? NÄR startade problemen? Och från att ha varit sjuk i 5 år utan en enda förbättring, bara blivit sämre och sämre så att jag som 14-åring knappt kunde gå då jag hade ont ÖVERALLT till att så fort vi fick hjälp från funktionsmedicinen, gick det relativt snabbt att bli bättre.

Terapeut och patient i samverkan

Det som gör funktionsmedicinen så unik är att den engagerar patienten i sin egen hälsa. I stället för att man får 15 minuter hos en läkare på en vårdcentral, x antal piller utskrivna och eventuellt en förmaning om att ut och promenera tar terapeuten sig tid för patienten. Denne får lära sig hur man ska ta hand om sin egen hälsa. Terapeuten blir som en coach eller mentor men det stora arbetet görs av patienten själv.

Detta kan vara en av anledningarna till att en del inte gillar funktionsmedicin, de ser inte de förändringar de hoppats på därför att de inte fullföljer de råden de fått utan hade förväntningar på att de skulle få det där mirakelpillret, juicen, extraktet, elixiret som, just det, inte finns.

En del människor vill helt enkelt inte ta sin egen hälsa i sina egna händer. Vilket är riktigt sorgligt! För det enda vi egentligen som människor kan RÅ ÖVER är vår egen hälsa och vår attityd och inställning. (Till viss del är vi utsatta för omständigheter som sällan beror på oss – men vi kan göra det bästa för att vända det åtminstone till det bättre.)

Så att lära sig att ta sin egen hälsa i egna händer är en oerhörd befrielse. Det är här funktionsmedicinska terapeuter kommer in i ditt liv! De räcker dig liksom verktygen och vägleder dig samtidigt som de försöker se till helheten och de bakomliggande grundorsakerna.

Holistisk samverkan

Något som skiljer en funktionsmedicinsk terapeut/läkare från allmänna sjukvården är att de inte fokuserar på de enskilda organen utan ser till de sammanhängande funktionerna i kroppen –helheten och hela patienten. Man tar i beaktning personens historia, bakgrund, genetik, individuella tarmflora och metabolism och personlighet. Eftersom en konsultation varar 60-90 minuter finns det tid för ett sådant här samtal, dessutom grundat på att patienten innan konsultationen har fått fylla i ett formulär som gör att terapeuten i förväg kan skaffa sig en uppfattning om personen.

Utöver detta tar även terapeuten i beaktande personens livsstilsvanor (sömn, jobb, stress, familjesituation, motionsvanor osv.).

Laboratorietester

På grund av att de försöker se till hela kroppen och hur kroppens funktioner samarbetar arbetar funktionsmedicinarna även med en hel uppsjö av kompletterande laboratorietester. Den här ödmjukheten, att de inte blint förlitar sig på sin egen kompetens och erfarenhet utan även vill få saker ordentligt undersökta, förundrar mig till idag.

Dessa laboratorietester används sällan inom konventionella vården. I mitt exempel var det så vi till sist fick reda på mitt grundläggande problem. Vi fick rådet att göra avföringsprov för att se på min tarmflora och om jag hade parasiter och mikroorganismer. Vi hade gjort alla stooltester som läkarna gett mig - men ingenting hade gett något direkt utslag.

Men nu fick vi tillbaka pappren från USA och vi fick reda på, svart på vitt, att jag bar på två livshotande amöbor och hade många parasiter, inga goda bakteriestammar alls men sex stammar av dåliga bakterier. Självklart gick vi till läkarna och visade pappren, bland annat för att vi behövde få utskrivet ett läkemedel som skulle döda amöborna. Ingen protest. Laboratorietestet var äkta och gick inte att motargumentera. Testerna som vi hade skickat inom Sverige hade bara testat mig för x antal medan det här testet vi gjorde och betalade själva för hade testat xxx antal mikroorganismer.

Förutom avföringstester så använder terapeuter även blod-, urin-, saliv- och hårprov som ger information om metabolismen, hormonerna, intoleranser (och då inte bara IgE allergier som de testar för inom skolmedicinen utan även IgG fördröjda antikroppar) samt gener.

Det kan verkligen vara en djungel att hitta rätt hjälp. Men på grund av min egen erfarenhet känner jag att jag hittade rätt när jag fann funktionsmedicinen och näringsterpeuter som arbetade med dess principer.

Jag hoppas att du också kommer att kunna hitta de rätta verktygen för att kunna ta din hälsa i egna händer. 

Må Bra 
Amanda Majava

Läs mer:

Funtionsmedicins tidskrift nr 3 2019
IFM kliniken
Näringsmedicinska uppslagsboken

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se