Gluten - mer än bara magont

11 nov 2015
Gluten - mer än bara magont

Få som regelbundet har varit i en matvarubutik de senaste åren har väl kunnat undgå de allt större utbuden av glutenfria varor. “Glutenfritt” har börjat pryda fler och fler framsidor på förpackningar (även om man inte direkt hade förväntat något gluten i dem från början). Behövs alla dessa mängder glutenfria produkter för de som inte har celiaki eller är det bara ett påhitt i “healthwashing”-anda för att tjäna mer pengar? Varför skulle en glutenfri kost påverka din hälsa positivt även om du inte vrider dig i magkrämpor efter att ha ätit ett kex med denna beståndsdel i, ja det kanske inte känns i magen över huvud taget? Och kan man utan större konsekvenser fuska någon gång ibland?

I den här första delen i en serie på fyra delar ska vi se på vad det vi kallar gluten egentligen är, vad som händer när det kommer in i våra kroppar och således varför vi mår bäst av att äta annat.

Vad är gluten?

Mycket har skrivits om detta ämne, men för att ta det i korthet är gluten ett proteinkomplex som består av peptiderna gliadin och glutein. Det finns i sädesslagen vete, råg och korn och således är det dessa tre födoämnen som du bör undvika om du vill vara glutenfri.

Sedan en omfattande förädling till våra dagars brödvete började i under 1900-talets första år har vetet fått helt andra egenskaper än det ursprungliga vetet och innehåller dessutom så höga halter gluten att det blir skadligt för kroppen. Anledningen till att man eftersträvat en högre mängd gluten är att det är att föredra vid bakning av bröd och andra bakverk. Man har dessutom sedan 50-talet utvunnit rent gluten ur vete och sedan tillsatti brödet för extra fluffigt resultat. Men våra stackars kroppar har tagit stryk av denna förändring.

Vad händer när gluten kommer in i kroppen?

När glutenet når tarmarnas slemhinnor får kroppen ett problem det måste ta hand om - immunförsvaret kopplas in. Det känner inte in glutenet, som har brutits ner i gliadin och glutein. Antikroppar mot proteinerna skickas ut och kommer leda till 1) Att kroppens eget enzym transglutaminas som bryter ner gluten attackeras med skadat tarmludd som följd 2) att zonulin frisläpps som öppnar upp tarmslemhinnan - en läckande tarm blir resultatet. Således kan partiklar från tarmen försvinna ut i blodomloppet så antikroppar, mikrober, osmält mat och toxiner sprids runt i kroppen och ger upphov till inflammationer och annat på andra ställen i kroppen.

Alla som inte tål gluten får väl jätteont i magen?

Trots att roten till problemen utspelar sig i magen är det i långt ifrån alla fall som det är just magen som kommer att bli det största problemet i längden. Detta gör att få människor är tydligt medvetna om sin glutenintolerans då symptomen kanske inte är just uppenbara magproblem utan trötthet, dålig koncentration, hudproblem, håravfall och mycket annat. Listan på sjukdomar som gluten misstänks orsaka är lång och där ingår cancer, diabetes, autoimmuna sjukdomar osv.

Testa glutenfritt

Testa att ha ett totalt uppehåll på 3 månader för att ta reda på om du också mår bättre av en glutenfri diet. Men var uppmärksam så du inte bara köper ersättningsprodukter med tomma kalorier, transfetter, socker och annat. Ersätt inte något dåligt (gluten) med annat lite mindre dåligt (ovan nämnda bl a), och se till att inte fuska; inte ens med ett litet kex, en öl, eller ett ekologiskt-biodynamiskt-mörkt-grovt-surdegsfullkornsbröd. Gluten är alltid gluten, oavsett form och oavsett mängd. Så tänk efter när du handlar, var kritisk, laga mat från grunden och låt dig inspireras av en ny värld av kulinariteter, bortom sirapslimpor och vetelängder.

Glutentester inom sjukvården...

...ger sällan något utslag. Lyssna hellre på din egen kropp – hur DU känner dig, efter en vecka, en månad eller ett år utan gluten! Du kommer vara motiverad att fortsätta med alla hälsofördelar du förmodligen märker av.

Eller gör ett Matintoleranstest -  Testet identifierar vilka födoämnen immunförsvaret har reagerat mot och som kan vara en bidragande orsak till ens symptom.

Om många av mina problem består trots att jag undviker gluten?

I nästa del av vår serie Glutenfritt kommer vi behandla vilka andra orsaker som kan finnas bakom vanliga hälsoproblem om inte eliminering av gluten gör saken nämnvärt bättre.

Nu över till dig som läser: Har du uteslutit gluten ur din diet? Vad har du märkt för skillnad på din hälsa när du gör det? Eller är du skeptisk till företeelsen "glutenfritt" och tycker det är tramsigt, dela gärna med dig av dina tankar då också.

 

Gluten

 

Här hittar du flera recept som är fria från både mjölk, gluten och raffinerat socker.

 

Källor:

http://alpha-plus.se/glutenspecialisten/problemet-med-vete-och-gluten/ 2015-11-11

http://alpha-plus.se/glutenspecialisten/lackande-tarm-okad-tarmpermeabilitet/ 2015-11-11

http://alpha-plus.se/vad-sager-magkanslan-om-gluten/ 2015-11-11

http://alpha-plus.se/att-valja-en-glutenfri-livsstil/ 2015-11-11

https://experiencelife.com/article/gluten-the-whole-story/ 2015-11-11

Gluten och mjölk - Serien om: De vita gifterna - Källan till moderna sjukdomar -  Michael Håkansson - ISBN: 978-91-637-1353-8

 

Dela artikel:

Timo

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se