Bli medlem tillsammans med tusentals av nöjda kunder 🤗 och få 10% rabatt på din första beställning 🤫. Missa inte det🥳! (Endast för nya prenumeranter)

Godmorgon

13 jan 2014
Godmorgon

God morgon, det är nog ett ord vi hör mer eller mindre varje dag. Vi kanske själva säger det till flera olika personer och gör det då ofta utan att tänka efter vad det egentligen är vi säger. Vi önskar någon att ha en god morgon. Varför är det egentligen så bra? När vi tänker efter och analyserar morgonen inser vi kanske att om morgonen är god eller inte avgör i många fall hur resten av dagen kommer att te sig. Är vi jäktade och stressade på morgonen kan det leda till att resten av dagen beter sig på liknande sätt och vi kanske lätt blir lite irriterad på trafiken, våra arbetskamrater och då vi kanske dessutom skippade frukosten måste vi frammåt kl 9 ta den där fruktade morgonmackan med kollegorna. Skulle morgonen dra ut på sig för länge och vi inte alls får mycket gjort så förskjuts hela dagen och helt plötsligt är det eftermiddag och vi kanske får ångest över att dagen försvann så fort och vi inte fått något gjort. Så då kompenserar vi genom att göra allt under kvällen och helt plötsligt är klockan över midnatt innan vi inser att vi måste kanske gå och lägga oss för att inte morgondagen ska bli densamme - vilket det ändå kanske blir. Känner du igen dig? Förhoppningsvis ser inte varje vardagsmorgon ut som de extrema exemplena och troligen har det hänt oss alla någon gång att morgonen har blivit helt kaotisk. Men en sak är säker: det vi gör på morgonen kan i många fall spegla av sig på hur resten av dagen blir.

Skippa nyårslöftet - ersätt med morgonlöfte. 

Det här med nyårslöfte är ett fenomen som fascinerar mig. Att många bestämmer sig för att nästa år ska de göra vissa saker bättre. Vips så är februari kommen och man är inne i samma rulians som föregående år. Absolut ska man sätta upp mål för sitt år helt klart. Men när det kommer till vanor och rutiner kan man inte förvänta att kroppen förstår att det är ett nytt år. Något som är ännu mer vanligt är måndagslöftena. "Jag börjar träna fr.o.m. måndag", eller "På måndag då kan jag sluta med godis." Veckodagar är något som vi själva kommit på, inte något som kroppen är inställd efter. Kroppen förlitar sig efter solen och månen, dagar och mån-månader. Så egentligen kanske vi skulle instifta ett nymåneslöfte, eller lite enklare ett morgonlöfte. Skulle dagen sedan bli helt katastrof då är det ändå skönt att veta att man fått en bra morgon eller att imorgon är det en ny morgon. 

Låt säga man vill dra ner på sötsaker. Börja dagen hälsosamt med en grön smoothie, frukt eller en hälsosam granola. Skulle du på kvällen falla dit för chokladen så börjar du bara om på morgonen dagen efter. Men börjar du med sockrade flingor och smaksatt yoghurt ja du vet du att resten av dagen kommer inte föra dig närmre ditt mål. Eller vill du börja träna? Varför inte börja direkt på morgonen, så är det gjort och du kan ta det lugnt resten av dagen och bara känna dig stolt för den prestation du redan utfört. Risken är om man inte är oerhört självdisciplinerad att man under dagens gång kommer på mängder av ursäkter, så när kvällen väl kommer är man helt övertygad om att jag inte behöver gå till gymmet på grund av alla skäl man intalat sig. Även om du inte behöver ha som mål att sköta maten eller träna regelbundet är det en nyckelfaktor i läkande och hälsa att se över sina morgonrutiner.

Morgonrutiner

Vilka viktiga morgonrutiner är essentiella att se till man har? Följande är för alla: hälsomedvetna, blivande hälsosamma, gamla som unga:

 • Dricka minst ett glas vatten direkt vid uppstigandet på morgonen. Helst kroppsvamt vatten. Detta är viktigt för att med en gång återställa vätskebehovet. Under natten svettas vi och blir av med vätska ur kroppen och det är då mycket viktigt att dricka ett stort glas vatten. En del låter kaffet vara det första de dricker på morgonen, detta kan inte bli mer fel då det är vätskedrivande. Så se till att ha fått i dig flera glas med vatten innan du tar ditt morgonkaffe, eller prova att börja morgonen med te (i alle fall någon gång då och då, det är alltid bra med lite variation).
 • Basa kroppen direkt på morgonen innan frukost. Kan förslagsvis göras tillsammans med ditt första glas glas vatten. Olika basiska drinkar är: Citronvatten, Potatisvatten, Utspädd Äppelcidervinäger, Korn-/Vetegräs utblandat med vatten, en kombination av dem eller dricka ett baspulver som också blandas ut i vatten. Skälet man vill reglera pH-värdet på morgonen är för att den är lättast att reglera på tom mage. Och har du gjort det på morgonen slipper du tänka på det senare under dagen och du kommer känna dig fräschare och piggare. Låt det sedan gå en 15-40 min innan du slår dig ner för att äta frukost så att kroppen kan fokusera på att näringen du precis intagit gör sin fulla nytta.
 • Att frukosten är det viktigaste målet på morgonen känner många till. Men även om det är det viktigaste målet så bör det långt ifrån vara det mäktigaste målet. För intressant nog så är kroppen från kl 4 på morgonen till kl 12 mitt på dagen i den delen av dagscykeln som kallas för eliminationscykeln. Det innebär att det är då kroppen når sin höjdpunkt med att rensa ut avfallsprodukter. Enkelt uttryckt är det då som man bör bajsa. (Läs mer om det i den här boken). Problemet när man äter en mäktig frukost är att kroppen flyttar fokus från utsöndring till upptagning och matsmältning. Den funktionen i kroppen är den mest energikrävande vilket inte alls är snällt at tvinga sin redan morgontrötta kropp med. Så arbeta istället tillsammans med kroppen och ät en frukost som är lättupptaglig och kräver minst energi från matsmältningsorganen. Frukt är det som är lättast för kroppen och det färdas snabbt igenom systemet och stör inte eliminationsprocessen. Dessutom innehåller det naturligt fruktsocker som gör oss pigga utan att skjuta blodsockret för mycket i höjden. Stabila frukostar som gröt med frukt/bär eller yoghurt med frukt/bär är också att föredra. Flera frukostrecept finner du här. Många har som vana att äta smörgåsar men prova att variera din frukost och spara mackan till ett mellanmål under dagen istället.

Bestäm dig att göra varje morgon till den bästa. Gå upp lite tidigare så att stressen minskar och följ de här enkla råden som getts. Har du ett pressat tidschema, är smoothiesar räddningen. Mixa ihop frukosten och drick den i bilen, i tåget eller på jobbet. En bra smoothie är en fullvärdig frukost för många.

Är du en morgondusch människa? Ta dig någon extra minut innan du hoppar in i duschen för att torrborsta dig. Det sätter igång lymfsystemet som också jobbar med utrensning. 

Är du mån om dina tänder? Vi alla har hört att "mogonstund har guld i mund" och det bokstavligt talat om man provar Oil Pulling. Gör det gärna på morgonen genom att innan du borstar tänderna snurra runt ca 1 msk kallpressad olivolja eller flytande kokosolja i munnen i 10-20 min. Droppa gärna i en fräsch eterisk olja som teatree, pepparmynta eller oregano (ytterst lite!) i oljan. Det drar ut eventuella gifter i tandköttet och runt tänderna. Passa även på att byta ut ditt tandkräm till en giftfri utan SLS (natrium/sodium lauryl sulfat) och helst även utan flour. 

Har du sett hur katter när de vaknar sträcker på sig? Efterlikna dem i det! När vi sträcker på oss, böjer oss, tänjer ut oss och strechar stimulerar vi vårt elektriska system i kroppen och låter energin flöda fritt. Ett bra sätt att piggna till på. Gör det i samband med annat så känner du inte att det tar allt för mycket tid. När du går förbi en dörröppning strecha ut bröstmusklerna, när du borstar hårer böj huvudet upp och ner och rör vid tårna. Samtidigt som borstar tänderna eller låter smoothin mixa finns det en kort tid för att strecha benen och armarna. 

Vad har ni för morgonrutiner? Har ni infört något positivt till er morgon? Har ni något ni vill ändra för att få en bra morgon? Berätta gärna om era erfarenheter och vad ni tycker med kommentarerna nedanför!

Så till sist önskar jag er alla att varje dag framöver få en GOD MORGON!

All kärlek till er
Amanda Sjöqvist

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se