I förra artikeln resonerade vi om hur vi kan hitta vår optimala kost genom att försöka lista ut vårt individuella behov.
LÄS FÖRRA ARTIKELN HÄR: Så får du reda på hur just du bör äta.
Kommer du ihåg tiden då det var lite pinsamt att erkänna att man var på diet; man talade tyst om det, kanske bara de närmsta väninnorna kände till dina "kalorisnåla" champinjonsoppor och morotsbitarna i lördagsgodispåsen?
Den tiden verkar vara historia. I takt med att befolkningen har blivit mer storväxt har mediernas röster om dieternas olika för- och nackdelar, upp- och nedgångar blivit starkare vilket gör att allt fler människor vågar öppna upp sig och dela erfarenheter om dieter, antingen på nätet, på arbetet eller i lekparken.
Antingen har de funnit den "sanna" dieten och vill mer än gärna berätta det för allt och alla och råda dem till att prova på samma. Eller så är de helt emot dieter av olika slag eller kanske provade en diet men lyckades inte själva få till det utlovade resultatet och ser det nu som sitt uppdrag att varna alla som verkar vilja prova på den.
Åter andra hittar en viss social trygghet i att lätt kunna identifiera sig med en viss typ av kosthållning. "Jag dränker gärna all min mat i grädde / Öka Sveriges gräddproduktion! / ett liv utan smör? Jag dör" / "Lika löser lika" / "Mera fett gör mig lätt" (LCHF) " eller "Lasagne ska vara kall, rå och levande" (RawFood) ". Den här hobbyn har kanske lett till att de hittat (eller vill hitta) nya vänner inom detta forum vare sig det är på föreläsningar, kurser eller på internet. Genom sin kosthållning kan man tydligt visa sina åsikter om miljö, etik, samhälle, kommersialism, politik och religion.
Så att komma och säga att det inte finns en diet som är bra för oss alla (även om många innerst inne vet att så är fallet) är allt mer ovanligt i detta komersiellistiska samhälle (där många som verkar uttrycka sig i frågan genom medier vill tjäna på något). Men jag personligen kan verkligen inte gå emot mitt bättre vetande och försöka tvinga på alla jag känner EN diet! Våra kroppar är helt enkelt olika och vi alla har olika bakgrund och livsstil.
Däremot tror jag att det finns några generella riktlinjer med hur vi alla bör äta, och om man skulle göra en enkel sammanställning av de flesta dieters riktlinjer så hittar man de här gemensamma nämnarna.
Jag kan omöjligt gå igenom alla dieter som är aktiva idag, men låt oss kolla på några som det ofta talas om och se om vi hittar en gemensam nämnare dessa emellan och vad vi kan lära oss av dem:
Ex. LCHF, Atkins, Paleo, Stenålderskost, GI-kost
Det som är bra med dem:
Tack vare den ökade protein- och fettintaget känner man sig mättare längre och kan få ett stabilare blodsocker.
Eftersom man drar ner markant på kolhydrater och inte bör äta vare sig vetemjöl eller socker går många ner i vikt och mår allmänt bättre.
Det som är mindre bra med dem:
För mycket protein kan vara svårsmält, likaså för mycket fett. Det kan leda till diverse olika mag- och gallproblem.
För mycket animaliskt protein och mejeriprodukter kan även bidra till ett sämre pH-värde och sämre tarmfloramiljö för att nämna några.
Vad vi lärt oss av dem /riktlinjer:
Att rätt fett inte är skadligt och att för mycket kolhydrater särskilt i form av socker, vitt mjöl och andra snabba kolhydrater är skadligt för våra kroppar.
Att inte äta för mycket processad mat.
Att baka goda kakor med mandelmjöl och näringsrikt bröd med durramjöl.
Att tänka utanför den svenska-vetemjöls-boxen och upptäcka en helt ny värld av andra näringsrika spannmål.
Ex: Raw Food, 80/10/10, Levande Föda och hälsosam Vegetarian/Vegansk kosthållningar^
Maten kommer i huvudsak / uteslutande från växtriket och inte från djurriket. Det utgörs ofta av mycket näringsrik mat vilket vår tarmflora mår bra av och hjälper oss att hålla ett bra pH-värde i tarmen.
Även bra ur en miljösynvinkel att inte äta kött och fisk.
Ex: Viktväktarna
Ex: Periodiska fastor som 5:2, 16:8 eller längre fastor som juicefasta/detox av olika slag.
Hittar du en gemensam nämnare/röd tråd bland dieterna?
Jag instämmer med ett känt Michal Pollan citat: "Eat Food, Not To Much and Mostly Plants".
Visst sammanfattar det dieterna? Låt mig förklara:
Riktig mat är naturlig och oprocessad. Den kommer från rena råvaror och är producerad på ett bra sätt. Djuren har fått växa upp på ett bra och etiskt vis, äpplena har kommit från din egen landsbygd och maten är inte alltför besprutad.
När man äter riktig mat så undviker man hel- och halvfabrikat och lagar det man kan från grunden. Maten kommer automatiskt vara mer säsongsbunden (bra för både kropp och miljö) och därmed mer näringstät på mikronutrienter (vitaminer, mineraler, aminosyror och fettsyror m.m.)
Riktig mat är sådant som våra mormödrars mödrar också visste vad det var. Riktig mat är inte modifierad för att "kunna ge mat åt alla människor" (m.a.o. generera mer pengar åt en liten skara redan rika människor). Riktig mat kommer inte från en industri. Riktig mat kommer från jorden.
Det är olika hur mycket mat som är för mycket. En liten gyllene regel som en del kulturer använder sig av är att äta tills man är 80% mätt, "Hara Hachi Bu" som det heter på japanska.
En metod för att inte föräta sig är att helt enkelt äta långsammare, tugga ordentligt. En del vill kalla det mindfulness, – andra vill kalla det sunt förnuft.
Maten är inte bara till för föda, det är ett socialt verktyg och en njutning. Så passa på att njuta av maten, sitt ner tillsammans med din familj för att äta, m.a.o. stäng av tvn.
Kom även ihåg att tacka för maten! (Handen på hjärtat hur ofta glömmer vi inte det, trots våra föräldrars tjat om det när vi var små?)
Att låta kroppen få en paus från att spjälka mat är också fördelaktigt, kanske genom att göra en periodisk fasta eller en längre juicefasta. Se till att inte överäta när du väl sen sätter tänderna i mat igen.
Det är i växterna vi hittar allt det vi behöver. En växtbaserad kost är grunden för oss alla. Så vare sig du vill äta en köttbit till maten eller inte är helt upp till dina etiska värderingar och ditt individuella behov av proteiner. Likaså om du du känner att du behöver en eller två extra potatisar, ris eller annat kolhydratrikt. Men grunda alltid varje måltid med en stor sallad rik på grönsaker av olika dess slag och färger.
Dra ner betydligt på de livsmedel som du inte mår bra av som orsakar onödiga processer för din kropp och som kanske sätter igång en inflammation. Dessa är vetemjöl, (råg och korn), raffinerat socker (även brunt), komjölksprodukter och raffinerade oljor/margariner. För en del kan det även innebära mindre kött (kanske viss typ av kött som fläskkött), potatis, paprika, majs eller allergener som soja och/eller vissa nötter. Lär känna din kropp är A och O, utan att för den skull behöva bli alldeles för nojig för minsta lilla.
Med tanke på att vi alla har helt olika kroppar, bor på olika ställen och har olika matkulturer bakom oss så går det inte att säga att en diet är det vi alla bör äta. Vi har alla olika stort behov av de olika makronutrienterna: proteiner, kolhydrater och fetter. Försök hitta din balans mellan dem samtidigt som du utgår från att äta riktig mat, "hara hachi bu" och att äta mest från växtriket - då har du kommit en bra bit på vägen.
Men nu vill jag allra helst höra vad du har för upplevelser kring dieter, kosthållning och olika synsätt på hur man ska äta. Har du följt en diet? Var det på vinst eller fölust? Vilken erfarenhet har du fått av det som du skulle vilja dela med dig? Berätta i kommentarerna nedanför.
Önskar er all god hälsa och lycka
Amanda M
^ Varför jag skriver hälsosam vegetarisk/vegansk kosthållning är att man kan vara vegetarian men fortfarande väldigt onyttig och näringsfattigt. Att enbart äta pasta och bröd och aldrig äta en enda bit grönsak. Detta får stå för individen själv. Men det är inte det jag anser är en vegetarisk/vegansk diet, åtminstone inte en hälsosam sådan.
*jag utgår från att de flesta som söker sig till diet är på grund av att de vill gå ner i vikt – nå sin idealkropp. En eventuell övervikt beror till stor del på hormonell obalans och/eller en mage och tarm som inte fungerar. Därför är det viktigt att dieten går ut på att ge kroppen det den verkligen behöver och inte belasta den med sådant som gör att den mår sämre än den redan gör, vilket gluten, mjölk och socker gör för många människor. Men även om man vänder sig till en diet av olika hälsoskäl så är det samma sak: inte belasta kroppen med det den inte behöver utan mata den med det som den behöver. "Låt maten bli din medicin."
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se