8 sätt att bli kvitt din hjärndimma

29 sep 2021
8 sätt att bli kvitt din hjärndimma

Som du förstod av förra artikeln så finns det en hel del olika orsaker som kan bidra till att man har hjärndimma. Det kan vara helt skilda saker som tungmetallsbelastning, mögelexponering, eller för lite sömn. Men det kan också vara orsaker som hänger ihop med varandra för mycket stress och hormonproblem till exempel.

Det gäller att du hittar vad som är just är din bidragande orsak och göra förändringar som behövs på det området.

1. Få ordentligt med sömn

Att se till att du får sova ordentligt är ett av de snabbaste sätten att förbättra din hjärnfunktion på. Det leder till mer balanserade hormoner, en kropp som är mer i synk med din cirkadiska rytm. Se till att du får minst 7 timmar sömn varje natt, gärna 8-9 timmar. Får du inte detta leder det till att du får svårare att koncentrera dig på jobbet, konversera med andra och ta in information.

Har kroppen fått tillräckligt vila har du lättare att stå emot olika sug eller ”cravings” som i sin tur kan leda till att du mår dåligt på andra sätt.

Får man inte tillräckligt med sömn ökar kroppen kortisolet vilket gör dig mer irriterad och stressad vilket leder till ironiskt nog ännu svårare insomningsproblem och så är en dålig spiral i gång. Bara att komma i säng tidigare, innan kl 10 och inte använda skärmar de närmaste timmarna innan läggdags kan förbättra din hjärndimma avsevärt.

Ditt humör, blodsocker, vikt och hälsa på många sätt påverkas alla i rätt riktning av en god nattsömn.

- Läs mer: "Förbättra sömnen redan idag - prova någon av dessa 5 knep"

2. Minska på stressen

Stress ökar kortisolproduktionen vilket har sidoeffekterna viktuppgång, hormonobalans, insomningsproblem, depression, ångest och hjärndimma.

Meditation, ”Self-Care”, EFT, dagboksskrivande, läsa, spendera mer tid i naturen är olika sätt som mång använt sig av för att kunna minska på stressen.

Adaptogena örter och att balansera upp eventuella näringsbrister (magnesium och B6 är vanliga brister hos de med mycket stress) kan också hjälpa till.

Gör saker som du gillar och som gör dig glad in emellan alla ”måsten”, så ökar du dopaminet i kroppen. Dopaminbrist kan leda till att man är uttråkad, oinspirerad, ofokuserad, ökar risken för beroenden, inlärningsproblem och mentala sjukdomar samt hjärndimma. Försök göra något kul – varje dag, även om det bara är för en liten stund.

- Läs mer: "Övervinna stress och utmattning genom att förstå ditt unika stressmönster"

3. Ät en näringstät antiinflammatorisk kost baserad

Kost som innehåller mycket processad mat stressar kroppen och får blodsockret att åka upp och ner vilket påverkar hormonerna i kroppen vilket påverkar hjärnan.

Antiinflammatorisk kost har stor positiv påverkan på hjärndimma då hjärndimma, som vi nämnde i förra artikeln, delvis ett tecken på inflammation i hjärnan.

En kost baserade på rena och äkta livsmedel som grönsaker, bär, nötter, fisk, kött och rotfrukter ger kroppen den stabilisering som den behöver för att kunna tänka klart.

Socker rånar din hjärna på möjligheten att hålla sig skärpt och energisk. Dra ner på allt raffinerat vitt socker och annat som kanske triggar igång ditt sockerberoende. Det är för de flesta även vetemjöl och mjölk.

Fanns livsmedlet innan 1900-talet? Åts det ofta eller sällan? Är frågor man kan ställa sig. Så till exempel fanns inte många smakförstärkare och färgämnen i maten då som nu. Men socker fanns men åts sällan och när man väl åt denna lyxvara åt man det med andakt.

Att få i sig tillräckligt med protein och hälsosamma fetter är viktigt. Då vi behöver både aminosyror och essentiella fettsyror för att kunna tillverka de hjärnsubstanser som vi behöver för att tänka klart. Hälsosamt fett behöver vi för att hålla blodsocker i balans och för att våra hormoner ska må bra. Höga inflammationsnivåer är ofta orsakade av obalanser av fettsyror och är kopplat till depression, kognitiva problem, viktuppgång och mycket annat.

- Läs mer: "6 sätt att få ett jämnare blodsocker och undvika insulinresistens"

4. Ta itu med allergier och matintoleranser

Att vara allergisk eller känslig mot mjölk eller gluten handlar mycket mer än att bara magen är svullen det har direkt påverkan på hjärnan och kan mycket väl bidra till hjärndimma.

Har man gjort allt man kunnat men inte kollat upp vilka eventuellt matintoleranser man har rekommenderar jag dig att göra detta för det kan ge dig en tydlig insikt på att du kanske ofta äter något som din kropp inte klarar av att ta hand om.

En sådan allergireaktion ändrar strukturen i din tarmflora vilket hela din hälsa är beroende av, det triggar igång inflammatoriska reaktioner vilket påverkar allt från näringsupptaget till hormonerna. Alla celler i kroppen, särskilt de som har med vår hjärn- och tarmkommunikation att göra lider av att ständigt bli utsatt för denna allergenen.

Även om gluten och mjölk är bland de vanligaste överkänsligheterna vi upptäcker har vi många gånger blivit förvånade över svarsresultaten, isbergssallad, vanilj och kanske nästan lika vanligt som gluten är ägg!

 5. Träna på ett hälsosamt sätt

Träning minskar på inflammation, hjälper dig att hantera stress, öka energin osv.

Men för mycket träning kan göra att du får obalans i hormonerna vilket kan leda till än mer trötthet.

För de flesta personer är en regelbunden medelsvår träning den bästa för att hålla hormoner i skick, motverka insulinresistens och hjälpa dig att sova bättre vilket kommer i sig hjälpa dig att motverka hjärntrötthet. Tränar du för mycket och inte får tillräckligt med vila in emellan ökar du kortisolet och gör att kroppen får brist på viktiga elektrolyter och du får brist på energi.

Träningen du gör ska hjälpa dig att bli gladare och mer energisk inte tvärtom.

- Läs mer: "Misstaget många kvinnor gör med sin livsstil och träning"

6. Kolla upp dina hormoner och sköldkörtel

En för låg funktion i sköldkörteln, trötta binjurar och könshormonobalanser kan alla vara kopplade till varandra och till hjärndimman du kämpar med. Denna obalans kommer ofta av dålig stresshantering, dålig kosthållning, allergier/intoleranser och inte tillräckligt med vila.

Undvik koffein, alkohol, socker, ”vita kolhydrater” och inflammationshöjande livsmedel. Eventuellt gör ett hormonellt test och ta hjälp av en näringsterapeut för att hjälpa dig att ta itu med de underliggande skälen till att du eventuellt har en hormonobalans.

- Näringsterapeuten om: "Östrogendominans negativa påverkan på sköldkörteln"

7. Minska kemikalie och mögelexponeringen

Byt ut dina städprodukter till naturligare alternativ, vädra och använd luftrenare.

Med hjälp av en hårmineralanalys kan du se om du har för mycket tungmetaller i kroppen.

Bor du i ett hem med mögel är det viktigt du sanerar eller flyttar därifrån.

- Läs mer: "Bort med plasten!"

8. Prova vissa tillskott

Vissa tillskott kan hjälpa dig när du känner du har provat allt annat eller för att hjälpa och boosta din hjärna lite extra. Tänk på att tillskotten inte ersätter vila, stressreducering, motion, hälsosam kost och glädje i livet. Men antingen när man har stora obalanser eller när man vill ge hjärnan den där extra boosten kan tillskott verkligen vara ett finlir.

 • B-vitaminer: brist på dessa kan göra att du känner dig trög och grinig. Ett B-komplex kan vara bra att ta. Framför allt är det B12 och B6 som många med hjärndimma behöver lite extra av. B12 har stor påverkan på energiproduktionen och nervsystemet i kroppen. B6 hjälper kroppen att hantera stress.1
 • Adaptogena örter: hjälper dig att motverka trötthet och stress
  - Läs mer: "Adaptogena örter för ett harmoniskt liv utan stress"
 • Omega-3 fiskoljor hjälper dig att minska inflammation i kroppen och är superviktiga för hjärnan och nervsystemet. Om man har för lite omega3 åldras och minskas hjärnan snabbare.2
  - Läs mer: "Omega-3 fetter - varför så viktiga?"
 • Flavonoider innehåller mycket antioxidanter som hjälper din kropp att hantera de skadliga fria radikalerna och lugnar ner inflammationen i kroppen.
  - Läs mer: "Färgerna i grönsakerna som gör oss friska"
 • Acetyl Karnitin: oerhört viktigt aminosyra som hjälper till att sakta ner hjärndegenerering, ökar kognitiva förmågan samt hjälper till att transportera fettsyror in i mitokondrierna där de blir till energi. Den här aminosyran kan lätt ta sig in över hjärn-blodbarriären och där reglera signalsubstansnivån i hjärnan framförallt acetylkolin produktionen.
 • D-vitamin: D-vitamin fungerar som en stark antioxidant och har antiinflammatorisk effekt på hjärnan. Den har en viktig roll för kognitiv funktion däribland motverka depression, dålig koncentration och minnesproblem.3
  - Läs mer: "Detta bör du veta innan du äter D-vitamin tillskott"
 • L-Teanin: Har en viktig roll i att öka signalsubstanser som serotonin, dopamin och GABA. Om du har tillräcklig nivå av dessa har du lättare att känna lugn och ro vilket minskar stress och hjärndimma.
 • Q10: Är viktigt för hjärnhälsan och för mitokondrierna. Q10 ökar produktionen av energi i cellerna samtidigt som den förebyggar skador i hjärnan vilket i sig kan minska symptomen av hjärndimma.

 • Rent Fokus från Upgrit innehåller Acetyl-L-Karnitin, Pantotensyra (vitamin B5), L-Teanin och CoQ10 - och en produkt vi rekommenderar till dig som vill just kunna öka ditt fokus på dagarna.

Innan du börjar ta olika tillskott är det viktigt att komma ihåg att dina behov kan variera från någon annans behov och det vi tar upp i den här artikeln är mycket generella. Så kolla gärna upp med olika labbtester och genom att rådfråga en funktionsmedicinsk näringsterapeut om råd för att få reda på vad just du behöver göra och vilka tillskott som skulle kunna hjälpa just dig med att bli av med hjärndimma/hjärntrötthet.

MåBra
Amanda Majava

Referenser:
[1]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/ https://www.health.harvard.edu/blog/vitamin-b12-deficiency-can-be-sneaky-harmful-201301105780
[2]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3286229/
[3]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6132681/

 

Dela artikel:

Amanda Majava

Taggar:

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se