Utnyttjar du din hjärnas neuroplasticitet?

15 dec 2015
Utnyttjar du din hjärnas neuroplasticitet?

Neuroplasticitet är hjärnans fantastiska förmåga att förnya sig själv. Tidigare trodde vi människor att den var som en dator, med slutna kretsar som från dagen den tillverkades förblev de samma. Vi har accepterat den person vi tror att vi är, med de brister vi har och har skyllt på vår egen ofullkomlighet. På samma sätt trodde vi att de skador som uppstod i hjärnan efter fysiskt trauma eller stroke skulle vara bestående. Modern forskning visar däremot att detta inte är fallet; hjärnan kan förändras så att nya områden tar över funktionen från de gamla som blivit skadade. Det är detta som kallas neuroplasticitet.

Vi skulle kunna se det som Londons tunnelbanesystem. Det finns väldigt många stationer och efter att vi lämnat den ena vet vi att det kommer en ny längre fram. Väl där kanske vi byter linje till en annan hållplats. På samma sätt är det med våra tankar, en tanke leder till nästa och den tanken kanske i sin tur leder till ännu en. Detta beror på hur hjärnans celler är kopplade till varandra.

Ord och känslor förstärker känslor

Varför är detta så viktigt? Tankar förmedlar stor kraft. Den som tidigare gått in i väggen klarar ibland inte av att höra ordet stress. Ordet förstärker den känslan de känner inom sig och klarar inte av det, den sitter oerhört djupt. På samma sätt är orden kärlek, glädje och frid förknippade med helt andra känslor än hat, besvikelse och förakt. 

De som lider av svår ångest kan få mer ångest eftersom de har ångest, och de som är rädda kan bli mer rädda eftersom de är rädda. Att tänka på en känsla kan alltså förstärka den känslan som man känner.

Väljer du att tänka positivt eller negativt?

Det är hjärnans limbiska system som är kroppens känslocentra. Det är den delen av hjärnan som väljer vilka känslor som kroppen ska känna. Tungmetaller, virus, kemikalier, stress, psykiska och fysiska trauman, brist på sömn, dåligt självförtroende, negativt tänkande om sig själv och skrämmande nyheter är saker som försämrar det limbiska systemets funktion. De känslor en person känner resulterar i sin tur i olika tankar. Någon som känner kärlek känner till exempel inte rädsla eftersom de är varandras motpoler. Vi kan inte känna två starka och övertygande känslor samtidigt! Det vi fokuserar på blir det mer av. Tänker vi positivt hittar vi plötsligt mer i livet som är positivt, medan om vi tittar på det som är negativt kommer vi bara se det som är negativt eller eventuella hot.

Dina tankar formar din hjärna

Liknelsen med tunnelbanesystemet i London når nu sin höjdpunkt. Det har tagit lång tids arbete och mycket resurser att skapa det så att det ska fungera så bra. På samma sätt är det med våra hjärnor. Efter det att vi föddes har det krävts mycket energi och ansträngningar (samt yttre påverkan) för att vi ska bli de personer som vi upplever att vi är idag.Hur tungmetall-förgiftade föräldrar beter sig kan till exempel lära ett barn redan vid unga år att det är okej att skrika när man blir arg på någon. Detta matas vi sedan med dagligen, om vi tillåter oss, via ex. filmer och serier.

Sanningen är att ingen mår bra av att vara arg på någon – det vi mår bra av är att alltid känna glädje och det är någonting vi kan lära våra hjärnor.

Tunnelbanesystemet kan inte förändras hur mycket som helst utan att kostnaden skjuter i höjden. Det kan däremot våra hjärnor. De kan skapa nya förbindelser och de gör det dagligen utan att vi är medvetna om det. Vår omgivning påverkar med andra ord hur vi tänker, och vi suger åt oss som svampar.

Kan sjukdomar uppkomma av negativa tankar?

Sjukdomar som är relaterade till att det limbiska systemet fungerar felaktigt kan orsaka extrem rädsla, ångest, panikattacker, oro, lättirritation, nedstämdhet, stress, ljud- och ljusöverkänslighet, depression och tvångstankar. Hjärnan är då fokuserad på allting som är negativt i livet. Det är då viktigt att veta att våra tankar och känslor i själva verket är lögner som inte har någonting med verkligheten att göra.

Vi kan dessutom bli av med koncentrationsbesvär när vi kommer till insikten att det är på grund av störande mobiltelefoner, reklam på tv:n och dylikt som våra hjärnor "omprogrammeras" till att inte behöva vara fokuserade i mer än några få minuter innan det är dags att ta en paus. Framför allt kan vi lära oss att kontrollera vårt inre i en värld där människor fixerar sig vid det yttre, vilket dessutom påverkar hur andra människor upplever oss.

Tänk dig frisk!

Med hjälp av neuroplasticitet kan vi lära oss att leva i nuet, tala om allting som är positivt och se det ljusa i livet, vi kan lära oss att känna känslor av glädje och tillfredsställelse i stället för rädsla, stress och misslyckande. Vi kan bli av med tidigare sjukdomar när vi kommer till insikten att de beror på att det är hjärnans känslocentrum som havererat och skickar ut felaktiga signaler till kroppen. 

Sjukdomar som i många fall visat sig kunna botas av att en frisk del av hjärnan tar över funktionen hos skadade delar är bland annat Fibromyalgi, Multipel kemisk överkänslighet (MCS), Elöverkänslighet, Kroniskt trötthetssyndrom (CFS/ME), Post Traumatic Stress Disorder (PTSD), Kronisk Depression, Kronisk Ångest, Kronisk Smärta,  födoämnesintoleranser och läckande tarm. Att dessa sjukdomarna beror på ett felaktigt fungerande känslocentrum i hjärnan förklarar varför det är vanligt för en person med en av sjukdomarna att drabbas utav många fler.

"Jag kan på detta sättet säga att jag är en helt annan person sedan jag träffade Christina på Må bra invest. Hon har hjälpt mig att bli av med tungmetaller, parasiter och tidigare sjukdomar. Men den stora glädjen ligger i att jag även tagit på mig en helt ny personlighet. Jag hörde en gång någon säga någonting i stil med "Vi kan trots allt inte förändra vår omgivning hur mycket vi än vill, men vi kan förändra oss själva, och genom det kan vi förändra hur andra ser på oss. Vilket förändrar dem."
- Magnus, 23 år, blev frisk av konsultationer av Christina på Må Bra Invest samt lärde sig neuroplasticitet med Dynamic Neural Retraining Program av Annie Hopper. Läs hans Patientberättelse.

Vi tackar Magnus för hans intressanta gästinlägg på bloggen!

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se