Bioidentiskt vs syntetiskt hormontillskott - det du behöver veta om skillnaden!

11 apr 2016
Bioidentiskt vs syntetiskt hormontillskott - det du behöver veta om skillnaden!

Du har fått reda på att du behöver ta ett hormontillskott. Bara det låter kanske riktigt läskigt. Du kanske har en negativ uppfattning och fått höra många skräckhistorier om personer som tagit hormontillskott och fått cancer eller annat. Hur ska du veta vilket hormontillskott du ska ta?

Kanske var det din läkare som kom fram till att du behövde det eller så var det en alternativ näringsterapeut som berättade det för dig. Det kanske även var så att du gjorde ett hormontest och fick svar på din sedan länge fundering om det kunde var så att det är någon obalans med dina hormoner.

Men frågan finns kvar. Vilket tillskott vågar du ta?

Det finns först och främst två stycken att välja mellan, bioidentiskt och syntetiska.

Skillnad

Syntetiskt: Kanske låter som "konstgjort", men det som egentligen menas är att den är producerad genom syntes, m.a.o laboratorietillverkad.

Bioidentiskt: Den är liksom de syntetsiska tillskotten gjord i laboratorium och den enda skillnaden är att de baserade på växter. Fördelen med dessa är att de molekylärt ser ut och beter sig mer som mänskliga hormoner.

En stor skillnad är att syntetiska (det gäller kosttillskott också) går att patentera till skillnad från bioidentiska vars molekyler kommer från naturen (som inte går att patentera!). Syntetiska går att tjäna mycket pengar på medan det inte går att få lika mycket pengar ut från bioidentiska.

Men kroppen blir inte lurad av pengar! Den känner igen vad som är syntetiskt sammansatt och och vad som är en naturligt komponerad molekyl. Kroppens respons på de två olika kommer att bli därefter.

Syntetiska hormoner är tyvärr inte gjorda helt strukturärt efter våra hormoner; de liknar dem bara, så du kommer nog defintivt märka att de kan göra någon form av nytta. Däremot kommer en del biverkningar.
Men ett bioidentiskt tillskott känns igen av våra kroppar och interagerar med dem så pass mycket att de ger en djupare och effektivare effekt på molekylär nivår. Dessutom är det mycket ovanligt med biverkningar vid användning av bioidentiska tillskott, och skulle det uppkomma så är det oftast bara en doseringsfråga. En annan fördel med de bioidentiska är att eftersom doseringen varierar från person till person kan den justeras med hjälp av din läkare eller terapeut, medan de syntetiska har en satt dosering som läkemedelsbolagen har bestämt att alla personer ska ha.

Naturligt: Ja det är här är en defintitionsfråga beroende på vem du frågar. Så för att vara på säkra sidan så undvik att säga att du vill ha naturliga hormoner. Det skulle egentligen bara visa att du inte riktigt vet vad du talar om - om du talar med en läkare. Så för att vara på säkra sidan och minska risken för missförstånd; be om att få "bioidentiska hormontillskott".

Så varför är det så mycket bättre med bioidentiska tillskott?

Fundera över följande studier som gjorts:

En stor studie gjordes av Womens Health Initiative där kvinnorna endast använde hästöstrogentet premarin tillsammans med syntetiska progesteronet provera (prempro). I juli 2002 var de tvungna att avbryta studien då man kom fram till att denna kombination ökade risken för bröstcancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt stroke. Användning av läkemedel med syntetiska hormoner gav kvinnor 24 % högre risk för dessa sjukdomar jämfört med de som inte tog några hormoner alls.

Men det var enbart syntetiska medel och inte bioidentiska som testades i studien.

Studier som genomförts har visat att bioidentisk hormonbehandling effektivt eliminerar klimakteriesymtom utan några långsiktihga negativa biverkningar. Dessutom visar de att de medför en betydligt lägre risk för bröstcancer.

Journal of the National Cancer Institute visade att risken för att dö i eller att få bröstcancer var mindre för dem som fick behandling med naturlig hormonersättning.

Syntetiska progesteron ökar risken för att kvinnor drabbas av hjärtsjukdom på grund av att den blockerar östrogenets skyddande verkan. Men det händer inte med ett bioidentiskt hormontillskott.

Resultat:

Genom att byta syntetiskt mot bioidentiska förändras snabbt många kvinnors negativa mående. Dessutom fungerar de naturligt antidepressivt, då östrogen bidrar till att hålla serotonin och andra signalsubstanser på hälsosamma nivåer.

Valet är ditt!

Men mitt val är solklart: Om / När jag behöver ta hormontillskott så är det enbart bioidentiska tillskott jag vill ha.

Viktigt att komma ihåg

Men för att få ordning på sina hormoner finns det fler sorters naturliga tillskott att ta, bland annat i form av örter, aminosyror och vitaminer som stöder kroppens förmåga att ha rätta balansen mellan de olika hormonerna.

Förutom det är en stärkande näringsrik kost, utan raffinerat socker, processad mjölk och förfinat vetemjöl det som en kvinna bör ha när hon behöver få ordning på sin hormonella (o)balans.

Viktigt att också minimera negativ stress och hitta en bra balans i livet mellan måsten och återhämtning.

Kom även ihåg att röra på dig regelbundet, men att varken överdriva eller underdriva träningen. Styrketräning är minst lika viktigt som motion. Kom ihåg att strecha.

Trivia:

American Journal of Psychiatry att 41 % av de kvinnor som togs in på psykiatrisk klinik kom dit dagen före mens eller på mensens första dag när östrogennivån är som lägst.

Jag önskar er all hälsa och kom ihåg att ta hand om era dyrbara sköra hormoner så gott ni kan,
Amanda M

______________________________________________________________________

Läsvärt:

https://mialundin.com/611/
http://mialundin.se/bioidentiska-och-syntetiska-hormonpreparat/
http://www.healthline.com/health-blogs/hold-that-pause/hormones-whats-the-difference
http://www.bodylogicmd.com/faq/what-are-synthetic-hormones
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19179815
http://www.womenlivingnaturally.com/articlepage.php?id=177
Den självläkande människan - Sanna Edhin

Dela artikel:

Amanda Majava

Taggar:

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se