Så får du kontroll över dina hormoner - en gång för alla

21 mar 2016
Så får du kontroll över dina hormoner - en gång för alla

Vad är det som gör att minsta lilla rubbning på den hormonella balansen kan göra att en annars stark och ambitiös kvinna kan förvandlas totalt både i personligheten och hälsan. Ibland känns det som att en kvinnas lycka och välmående hänger på sköra trådar - eller rättare sagt sköra hormoner.

Många vänjer sig tyvärr vid att de har de här besvären, vänjer sig vid att må dåligt - det har ansetts vara normalt. Verkligen tragiskt!

Alla påverkas av kvinnors hormoner

 • Hur känner din partner det när du har PMS? Orsakar din hormonella obalans att ert förhållande är mer slitsamt än glädjande?
 • Hormonell obalans kan även orsaka att vi får svårigheter att få barn. Men om vi ändå har lyckats få barn: Hur känner de sig när deras älskade mamma mår dåligt flera dagar i månaden?
 • Inte att förglömma är att även våra arbetsgivare far illa ut - ifall vi varje månad måste stanna hemma på grund av mensvärk eller ångest.
 • Ifall du låter hormonprobelm vara är risken att det kommer komma tillbaka på andra sätt senare i livet. Kanske genom onödigt svåra övergångsbesvär. Brister eller överskott på olika hormoner kan även leda till olika följdsjukdomar - benskörhet, alzheimers, cancer m.m. vilket skulle komma att kosta mycket för din familj både ekonomiskt men mest kanske emotionellt. (Det kostar även samhället mycket pengar...)

Så även om vi känner att "jag kan klara av det här" så är det så mycket mer som står på spel när man ser det ur det större perspektivet. 

Men går det överhuvudtaget att göra något åt sina hormonella problem? JA!

Din Menscykel

Det är tragiskt att konsten att förstå sin menscykel har börjat försvinna och vi lär oss mer om preventivmedel än vad som faktiskt händer (inte bara rent fysiskt) men med hormoner, känslor osv i skolan.

Så det allra första för att få koll på dina hormoner är att lära känna din menscykel.

Har du tänkt efter: Hur känns det när du har mens? När du har ägglossning? Hur ska det kännas? Hur ser ditt mensblod ut? Hur är dina flytningar? När under menscykeln har du större och mindre behov av mat? När brukar du får blodsockersvägningar och när brukar du kunna gå en hel dag och glömma bort att äta? Har du tänkt på att vissa dagar i månaden har du mer energi och är mer sugen på att göra nya saker och upptäckta nya platser medan andra dagar vill du mer mysa hemma? Allt det här har med dina hormoner att göra och din menscyekel.

Det första och enklaste sättet att börja förstå din kropp är att alltid notera när du får din mens. Det finns även appar man kan använda till detta.

Ännu bättre för att få en bra inblick i din menscykel är att investera i en fertilitetsdator (eller s.k. p-dator) som berättar när du har ägglossning, vilka dagar du är fertil och vilka dagar du inte kan bli med barn. En sådan dator stämmer till hela 99%. Jag har själv använt en sådan i flera år och är mycket nöjd.

Allra bäst är att du använder en p-dator i kombination att du lär dig hur man även med hjälp av ens flytningar kan avgöra ens ägglossningsstatus/hälsa, lära dig vilken färg mensblodet ska vara och vad det betyder om färgen avviker. Samt att kombinera detta med att i en app även notera hur du mår de olika dagarna, både fysiskt (kramper, huvudvärk, trötthet etc) samt emotionellt (glad, energisk, irriterad, gråtfärdig etc.)

- Läs mer: "Undvik att bli gravid utan hormonella preventivmedel"

Efter ett tag kommer du ha lagt märke till ett mönster och du kommer börja förstå hur DIN kropp fungerar. Det är en fascinerande resa som jag önskar varje kvinna gör! 
Du kommer förstå vad du behöver göra för att faktiskt må bra hella mensen genom att arbeta i harmoni med din cykel och hormoner. 

- Läs mer: "Lär dig leva efter din menscykel"

Hormonernas roll i din menscykel

 • Mellan mens och ägglossning är det hormonet östrogen.
 • Mellan ägglossning och mens är det hormonet progesteron som är mest verksamt.

Om du nu har börjat kartlägga din menscykel kan detta ge dig hjälp att försöka lista ut vilket hormon som ställer till bekymmer för dig.

Östrogen:

Östrogen utsöndras från äggstockarna och det finns 3 sorters östrogen: Östron, Östradiol och Östriol. Det är viktigt att de är i balans i den mängd som det är tänkt att var och en ska vara.

Vi märker att det allra vanligaste är att många kvinnor har överskott av östrogen. Detta kan bero på: [1]

 • För mycket oekologiskt osvenskt kött, speciellt kyckling (då man pumpar i djuren mycket östrogen för att de ska växa).
 • För mycket koppar i kroppen. Det kan härledas från att man dricker/druckit mycket vatten med hög halt av koppar (kanske på grund av att det är brunnsvatten eller kopparrör). Men det kan även orsakas av att man har eller har haft en kopparspiral.
 • För mycket fytoöstrogen i omlopp. Fytoöstrogener kommer från kemikalier som kan finnas i plast, skönhetsprodukter och saker i vår omgivning. De här fytoöstrogenen försöker härma vårt östrogen i kroppen och skapar förvirring och skadar balansen.
 • För mycket fettvävnad (på grund av övervikt), som ger en bra grogrund för att bilda östrogen..
 • För mycket östrogen kan även bero på att du har en överbelastad lever.

För att bli av med överskottsöstrogen behöver du:

 • Rena levern!
 • Ta tillskott av progesteron
 • Vara noga med att inte få i dig för mycket koppar.
 • För en del kan det även vara viktigt att minska på köttintaget och upptäcka de många olika vegetabiliska proteinkällor som finns.
 • Kemikaliebanta, minska på plast och hudvård- och rengöringsmedel som innehåller kemikalier. Byt ut till naturliga, giftfria alternativ.

De här sakerna kan i sig leda till att du går ner i vikt och får mindre kroppsludd, men för ett bättre resultat med den biten så lägg även till lite mer regelbunden träning till vardagsschemat och uteslut socker och vetemjöl.

- Läs mer: "Misstaget många kvinnor gör med sin träning och livsstil"

Å andra sidan finns det de som har för lite östrogen i kroppen. Detta kan bero på:

 • Ätstörningar
 • För lite kroppsfett
 • Allt för intensiv fysisk träning
 • Äggstockarna som inte fungerar optimalt, kanske till och med kan finnas cystor där

För att öka östrogennivåerna i kroppen behöver du:

 • Se över att dina mat- och träningsvanor är sunda och hälsosamma. Vi kan ge dig mer individuellt anpassad rådgivning kring detta. 
 • Försök få i dig tillräckligt med protein och fett
 • Ta tillskott av ex isoflavonoider

Progesteron:

Påverkar humöret då det ökar hjärnans nivå av signalsubstansens GABA som är lugnande.

Främsta hormonet för stresshantering eftersom det hämmar en för stor produktion av kortisol (stresshormonet). För mycket kortisol kan ge benskörhet, åldrande hud, skador på hjärnceller och ackumelering av fett kring midja och rygg i det långa loppet. Kortisol bildas i bibnjurebarken under de sista 2-3 h av nattsömnen.

Långvarig stress kan leda till att man får för låga kortisolnivåer som leder till att stresskänsligheten och blodsockerkänsligheten ökar, och man känner mer irritation, trötthet och ökad aptit.

- Läs mer: "Näringsterapeuten om: ångest och dess samband med stress och hormoner"

Ett av de vanligaste problemet med kvinnor är för låga nivåer av progesteron

Det här är skälet till att PMS och PMSD har blivit ansett som "normalt". Likaså blir övergångsåldern besvärligare vid progesteronbrist.

Särskilt viktigt är att tänka på att progesteronproduktionen minskar drastiskt ju äldre man blir och ju glesare man får ägglossning. Vid övergångsåldern och därefter är det som minst, men man behöver fortfarande progesteron för att inte få för jobbiga klimakteriebesvär.

Magnesium är mycket viktigt för att kroppen ska kunna tillverka progesteron. 

- Läs mer: "Magnesium - en livsuppehållande mineral"

Örten agnus castus bra för att återställa östrogen-/progesteronbalansen.

Inte så vanligt, men ändå viktigt att nämna är att för mycket progesteron kan ge letargi [3] eller nedstämdhet.

Testosteron:

Testosteron höjer energin och håller liv i sexlusten, ger klarhet åt tankarna och ökar välmående och livslust med dopaminproduktionen som följer.

Det produceras i äggstockar och binjurar.

I 40-årsåldern producerar kvinnor ungefär hälften av den mängd testosteron de gjorde när de var i 20-årsåldern.

Viktigt för den som har opererat bort äggstockarna (eller om du som man opererat bort testiklarna) är att ta tillskott av testosteron.

För mycket testosteron:

För mycket testosteron orsakas av att man ofta har ett insulinpåslag i kroppen. För mycket socker leder till för mycket insulin som leder till för mycket testosteron som kan leda till PCOS som kan leda till infertilitet.

Du kanske även märker av att du fått för mycket ansiktsbehåring, mörkare röst, lättare att bli arg och irriterad. Men också att sexlusten ökat, att klitoris och bröstvårtor är extra känsliga.

Det viktigaste man kan göra för att minska testosteron mängden är att minska sockerintaget drastiskt för att få insulinet och blodsockret i balans.

För lite testosteron:

För lite testosteron kan märkas genom att man ofta lider av urininkontinens, torra slemhinnor, torr hud samt att sexlusten försvinner.

Boosta testosteron genom att:

 • Minska på sockret
 • Äta mer protein
 • Få i dig naturliga oljor/fetter samt tillskott av zink.
 • Ginseng bidrar också till normala testosteronnivåer.
 • Styrketräna

PMS-fällan

PMS kan göra en retlig, upprörd och orolig man kan få ett ökat sötsug.
PMSD är en allvarligare form av PMS som kan bli helt handikappande för personen som är drabbad.

Det är INTE ett naturligt tillstånd utan ett tydligt tecken på att kroppen din är i obalans.

Att tänka att PMS är normalt är det samma som att hindra dig själv, sätta dig själv i en fälla!

Det finns ett tydligt samband mellan PMS och lågt progesteron. Men även östrogenbrist kan vara orsak till PMS. Därför kan det var bra att kolla upp genom att göra ett hormontest.

Allmänna råd för dig och dina hormoner

 • Få i dig tillräckligt med bra fetter och protein. (Det gäller att man har en tillräckligt bra matsmältning och tarm så man faktiskt kan ta upp proteinet och fettet som man äter).
 • Minska på stressen - rejält!
 • Få tillräckligt med sömn varje natt (ursäkta dig inte med att du kan ta ikapp sömnskulden på helgena).
 • Minska på socker - rejält! Socker skapar hormonell obalans - så är det bara.
 • Se till att ditt blodsockret är i bra balans.

Nu över till: Vad har du gjort för att få bättre koll på dina hormoner? Har du kanske gjort ett hormontest? Eller gjort vissa förändringar för att må bättre?

MåBra
Amanda Majava

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se