Undvik att bli gravid utan hormonella preventivmedel

13 okt 2020
Undvik att bli gravid utan hormonella preventivmedel

För 6 år sedan inskaffade jag mig vad som till idag faktiskt är ett av de bästa inköp jag någonsin gjort, nämligen en fertilitetsdator eller p-dator. 4 år tidigare hade jag sett en för första gången när jag skulle checka ut från ett hotell och en av mina väninnor som redan hade checkat ut hade glömt sin p-dator i rummet och receptionisterna lämnade den till mig för att ge till henne. När jag lämnade den till henne så var hon utom sig av tacksamhet för att hon hade fått tillbaka sin lilla dyrgrip. När vi satt i det mysiga trädgårdscaféet och åt frukost berättade hon för mig och andra nyfikna väninnor vad det var för något, varför hon använde en sådan istället för hormonella preventivmedel och hur det gick till. Jag la det på minnet och några år senare var jag stolt ägare av en liknande.

En del har kanske aldrig hört talas om en fertilitetsdator medan andra har hört talas om det men inte riktigt vet vad det är. Några har kanske funderat på att införskaffa en sådan men inte riktigt säker på vilken modell som passar dem. I den här artikeln kommer förhoppningsvis sådana och andra frågor bli besvarade.

Vad en p-dator är och inte är

En p-dator är INTE ett preventivmedel. Den skyddar dig inte från att bli med barn.

En p-dator är en liten dator som hjälper dig att lära känna din menscykel och den har koll på när du är fertil och inte fertil.

Det man behöver göra är att det första man gör vare morgon är att stoppa in lilla stickan i munnen och ta tempen. Det tar ca 60 sekunder för den att registrera och sedan dyker det upp en liten färg ”röd”, ”gul” eller ”grön”. Röd betyder att du är fertil och närmar dig din ägglossning. Blinkande röd färg betyder att du har din ägglossning. Gul är när datorn håller på att lära känna din cykel eller när den inte är helt säker. När den lyser grönt betyder du att du inte är fertil och alltså kan ha sex oskyddat utan att vara rädd på att bli gravid.

daysymorning

Går det att lita på en p-dator?

Den är till 99,3% helt korrekt. Den minimala felmarginalen orsakas av att datorn inte är helt säker på din menscykel (i början när du börjar använda den, eller på grund av resor, stress, sjukdom som orsakat att menscykeln kommit ur balans) – då visar den gult. Det här gör att när den väl är grön kan du vara helt säker på att du de gröna dagarna inte kan bli med barn.

Personligen har jag en menscykel som lätt hoppar ur rutin om jag är stressad eller min kropp varit stressad på grund av sjukdom/infektion. Detta gör att det för mig hade det varit väldigt svårt att ha koll på mina säkra dagar utan hjälp från min p-dator. Den håller koll på detta åt mig och märker av förändringar och när något inte stämmer - därför känner jag mig trygg och hittills har jag inte blivit överraskningsgravid.

Är en fertilitetsdator något för dig?

Jag rekommenderar en p-dator eller liknande för alla fertila kvinnor som vill lära känna sin menscykel och fertilitet. Att få koll på sin fertilitet och att lära känna sig själv på det här viset är oerhört befriande. Att inte bara få koll på sin menscykel men också få kontroll över sina hormoner ger en sådan visshet och styrka.

Innan jag började med p-dator så använde jag en app där jag loggade när jag hade mens och när jag inte hade det. Det här gav en viss insikt över min menscykel, eftersom jag även i denna app loggade hur jag mådde – om jag hade huvudvärk eller annan värk, var trött eller irriterad och så vidare – så kunde jag få en bra insikt över när och hur jag mådde som jag gjorde. Att föra en logg på sin cykel är något jag rekommenderar alla kvinnor som vill ta sin hälsa i egna händer. MEN jag kunde inte lita på att det den sa angående när jag skulle ha ägglossningen stämde då den enbart följde mönstret för min menscykel. Men min menscykel var väldigt oregelbunden, och minsta lilla avvikelse i menscykeln kan leda till graviditet om man inte är försiktig och inte använder preventivmedel.

När fertilitetsdatorn kom in i bilden märkte jag tydligt att det min app sa om mina fertila dagar inte stämde överens med verkligheten. Skillnaden är att eftersom p-datorn inte bara går på ”mönstret” av våra forna menscykler utan även har koll på minsta lilla avvikelse i vår kroppstemperatur (som ändras under menscykeln) kan den med mycket större säkerhet avgöra var i menscykeln man befinner sig.

Kombinerar man morgontemperaturen med att även lära känna och hålla kolla på sekretet/flytningar, som även det ändras under menscykeln, så kan man ha 100% koll. Märk väl, koll – inte skydd – för det är inte ett preventivmedel. Om du har sex dagarna innan eller under ägglossning är sannolikheten stor att du blir gravid. Det handlar alltså bara om att hjälpa dig att veta när du är fertil och inte.

- Läs mer: "Få koll på dina hormoner"

Skydda dig från oönskad graviditet utan hormonella preventivmedel

Som du säkert redan vet så har de flesta kvinnor ägglossning en gång under en dag i månaden (det finns undantag med de som har två ägglossningar men då sker den andra ägglossningen oftast inom 24 timmar från den första). Spermier kan överleva i ca 5 dagar och ägget kan vanligtvis bli befruktat under dagen för ägglossning och dagen efter. Så det är under loppet av en vecka i månaden som man, om man har oskyddat sex, kan bli gravid.

De andra veckorna under menscykeln kan du inte bli gravid om du har oskyddat sex. Därför är det ganska tråkigt att så många, av rädsla för att bli gravid, går på hormonella preventivmedel som ofta orsakar biverkningar som:

 • Illamående, kräkningar
 • Förstoppning, uppsvullnad
 • Ömma och svullna bröst
 • Humörsvängningar, ångest, nervositet eller depression
 • Huvudvärk, yrsel och trötthet
 • Andnöd
 • Viktökning
 • Bröstsmärtor
 • Ödem
 • Håravfall
 • Minskad sexlust
 • Förstorade folliklar
 • Ögonproblem
 • Gallproblem
 • Eksem
 • IBS
 • Rosacea
 • Insulinresistens
 • Högt blodtryck och Blodproppar
 • Ökad risk för vissa cancersorter
 • Tömmer kroppen från näringsämnen (som D-vitamin, magnesium, omgea-3 och B-vitaminer) vilket leder till en mängd följdbesvär
 • Fördärvar tarmfloran (vilket kan leda till andra problem som bland annat överväxt av candida)
 • Kan eventuellt leda till att du väljer fel livspartner 

- Läs mer: "Är rädslan för p-piller verkligen befogad?"

Det säkraste sättet att undvika bli gravid är att under din fertila (”röda”) period avhålla dig från samlag. Då har du 100% ”skydd”. Men det finns även andra hormonfria preventivmedel som är mindre skadliga för båda partners och som är relativt säkra vid rätt användning - dessa är främst kondom eller pessar.

Daysy fertilitets dator

Daysys fertilitetsdator är en nyare version av den p-dator som jag använder. Därför kan jag känna mig helt trygg att rekommendera den till andra. Jag har personlig, 6 årig erfarenhet, av att den fungerar bra. Dessutom, skulle det bli några problem och man behöver reparera den (som jag behövde göra en gång) så är de mycket snabba med att få detta fixat utan några problem och invändningar (de till och med uppgraderade min till senaste versionen, detta var 5 år sedan och har inte behövt reparea den sedan dess!)

Det jag särskilt gillar med den här nyare versionen Daysy är att den är liten och nätt och enkel att ta med sig på resande fot.

Den är dessutom snygg med sin enkla stilrena design och man behöver inte bli förvirrad av att använda den då den bara har en knapp och ingen display (skönt för oss som är lite ljud- och ljuskänsliga och vill ha sovrummet till en oas).

Via Bluetooth kan du synkronisera din temperatur till en app som kommer med på köpet. Det gör att du kommer kunna ha koll inte bara på dagens status utan du kommer kunna se statistik och info om föregående cyklar. Detta är något jag personligen tycker är superintressant. Man kan se tydligt hur jobbiga och pressade situationer påverkade att ägglossningen kom senare (märk: det är inte mensen som är försenad utan ägglossningen, är mensen försenad berodde det på att ägglossningen var försenad, om det inte är frågan om graviditet) och genom att förstå när och hur man mår på ett visst sätt kan man få en hint om vad man har för hormonella problem och vilka hormoner man eventuellt har för mycket eller för lite av.

daysyapp

Vad du än bestämmer dig för att använda för metod för att undvika oplanerad graviditet så är nyckeln att du lär känna din kropp och dig själv. Kunskap om dina hormoner men också hur du fungerar är bland det viktigaste en kvinna kan lära sig. Hormonella preventivmedel som spiral och piller hjälper dig inte att lära känna dig själv och ställer bara till förödelse i kroppen. Så slopa pillrena och ta kontrollen över dina hormoner och din menscykel. 

- Läs mer: "Att tänka på när du slutar med p-piller"

Nu över till dig: Har du använt dig av en fertilitetsdator? Berätta om din erfarenhet i kommentarerna nedan.

MåBra
Amanda Majava

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se