Att vi ska dricka rikligt med vatten, minska på stressen, äta mer grönsaker och ta tillskott av vissa vitaminer för att hålla vårt immunsystem i toppskick kan vi i nuläget. Men ibland behöver man ge kroppen en extra boost för att liksom ta den till nästa nivå av hälsa.
Är du i det läget kommer du vara tacksam för att du tog dig tiden och läste en artikel som denna, då vi i denna artikel ska kika lite närmare på olika medicinala svampar och dess effekt på vår hälsa – framför allt immunsystemet.
Svampar är finurliga små skapelser, i skolan lärde man sig att de varken var en växt eller ett djur. Intressant är att de kan, precis som vi, producera D-vitamin om de blir utsatta för sol.
Det finns mer än 2000 ätbara svampar och fler än 100 olika svamparter studeras nu för deras läkande förmågor. Deras namn kommer ofta från hur de tidigare var använda för att förebygga och läka olika hälsoproblem.
I den här artikeln tar vi bara upp några av de vanligaste läkesvamparna som våra kunder också verkar tycka om att använda.
Innehåller bland annat flera olika B-vitaminer, flavonoider, fenoler och enzymer. En av de bästa källorna för pantotensyra – vilket är viktigt inte bara för immunsystemet men också för våra binjurar att klara av stress.
Den innehåller mineraler som koppar, kalcium, kalium, mangan, zink och järn.
Men det som gör Chaga lite unik är att den innehåller Superoxid dismutase (SOD) vilket är en grupp enzymer som katalyserar nedbrytningen av vissa starka fria radikaler och omvandlar till molekylärt syre och väteperoxid vilket skyddar cellerna.
Förutom att den stödjer vårt immunsystem genom att öka vita blodcellerna i blodet så hjälper den till att öka energin och kan förslagsvis tas innan träning.
CordyCeps innehåller liksom Chaga SOD. Den har även en förmåga att öka produktionen av glutation som är oerhört viktigt för att hålla vår lever i gott skick, skydda oss mot oxidativ stress och hålla kroppen ren.
Den har fått sitt intressanta namn på grund av deras mycket speciella pälsliknande utseende.
Lions Mane är mest känd för sin hjärn-boostande egenskaper, för att förbättra kognitiva förmågan och ger mer mental klarhet och fokus. Detta på grund av att det stimulerar produktionen av Nerve growth factor (NFG)1 och myelin. Men den är också ´packad med antioxidanter som stärker immunsystemet på ett liknande sätt som de övriga svamparna.
Inte bara god att äta utan har även den immunstödjande egenskaper. Bland annat för deras innehåll av proteoglycan.
Förutom det innehåller den även B-vitaminer, C-vitaminer, beta-gluconer och fibrer.
På grund av att den var svår att få tag på var den i många århundranden enbart för kungliga och välbärgade i Asien. Men under 1900talet började man äntligen kultivera dessa svampar i Japan och de har blivit mer och mer lättillgängliga sedan dess2.
Reishi innehåller polysackarider som stimulerar makrofager som hjälper till att bekämpa skadliga mikroorganismer som bakterier och virus.2b
Dessutom har Reishi antiinflammatorisk effekt.
Traditionellt sätt så har Shiitake använts länge som en huskur vid förkylningar3. Man tror att detta är för att de har en tarmläkande och antiinflammatorisk effekt.
Även denna har fått sitt namn för sitt intressanta utseende som liknar fjädrarna på en kalkon.
Denna innehåller liksom de andra även starka antioxidanter och har en positiv effekt på immunsystemet vid förkylningar och infektioner.
Skälet till detta kan enligt vissa vara att den har en prebiotisk effekt som ger våra bra tarmbakterier näring för att växa sig starkare.4
Svamparna är lättast att ta som tillskott antingen i kapslar eller som extrakt du blandar i vatten. Vissa svampar finns även som pulver som du lätt kan blanda ut i lite varmt vatten, te eller ditt kaffe (man kan också prova att byta ut sitt kaffe mot ex ”chagakaffe” vilket en del gjorde under andra världskriget).
Nu över till dig: Har du provat några av de här läkesvamparna och märkte du någon effekt från det? Berätta gärna i kommentarerna nedan eller på vår instagram-sida. (Vi kan tyvärr inte svara på några kommentarer här nedan.)
MåBra
Amanda Majava
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24266378/
[2] https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.508.8752&rep=rep1&type=pdf
[2b] https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf100914m
[3] https://academic.oup.com/jn/article/144/7/1128S/4569770
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25006989/
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se