Det är med stor glädje och en känsla av personlig tillfredsställelse som jag skickar en varm hälsning till er alla. Jag är den stolta ägaren av vår älskade e-handelsplattform, dedikerad till att tillhandahålla dig det bästa inom kosttillskott, superlivsmedel, hemmatestningskit och mycket mera. Idag markerar en särskild milstolpe för mig då jag kliver in i en ny roll, en som möjliggör att jag delar med mig av min passion och kunskap direkt till er. Efter att ha avslutat min postdoktorala forskning vid Umeå Universitet i Sverige hade jag förmånen att vara en del av universitetets initiativ för hälsosamt åldrande. Den här månaden, när vi firar Hälsosamt Åldrande, känns det bara rätt att bidra med min första blogg om just detta ämne.
Åldrande är som en berättelse som våra kroppar berättar över tid. Det händer på grund av en kombination av saker som hur vi är skapta (biologiska faktorer), världen runt oss (miljöfaktorer) och det våra föräldrar förde vidare till oss (genetiska faktorer). Om vi tittar riktigt nära skulle vi finna att inuti våra celler, våra minsta byggstenar, händer något fascinerande.
Vår DNA är som en uppsättning instruktioner för våra celler. Med åren börjar dessa instruktioner ändras litegrann. Det påverkar hur våra celler reparerar sig själva och hur de använder energi. Det är lite som en bilmotor som går lite långsammare ju äldre den blir. Och det handlar inte bara om hur vi ser ut på utsidan. Det påverkar allt, från hur vår hud känns till hur vi tänker och minns saker. Det är som en dans av förändringar som händer inuti oss när vi åldras.
Nu, låt oss prata om ett par viktiga aktörer i denna åldrandesaga. Först, finns det något som kallas oxidativ stress. Tänk dig det som en gungbräda i dina celler. På ena sidan har du fria radikaler, som är som små busar som kan orsaka skada. På andra sidan har du antioxidanter, som är som superhjältar som hjälper till att hålla balansen. När vi åldras, kan gungbrädan ibland börja luta, och det kan finnas fler busar än superhjältar. Det här kan leda till skador i våra celler, vilket kan bidra till problem som kommer med åldern.
Sedan finns det något riktigt intressant som kallas telomerer. Tänk dig dem som de skyddande kapslarna på skosnören som hindrar dem från att fransa. Vi har liknande kapslar på ändarna av våra kromosomer, som håller vårt DNA. Med tiden blir dessa kapslar naturligt lite kortare. När de blir för korta kan det påverka hur våra celler delar sig och hur länge de lever. Det är som en liten biologisk klocka som tickar inuti oss.
Dessutom spelar hormonella förändringar, såsom sjunkande nivåer av östrogen och testosteron, en avgörande roll i åldersrelaterade förändringar. Dessa hormonella svängningar kan påverka benmassa, muskelmassa och till och med mental hälsa.
Att förstå dessa processer hjälper oss att se att åldrande inte bara handlar om rynkor eller grått hår. Det handlar om dessa fantastiska små förändringar som sker på de minsta nivåerna som formar hur vi växer och utvecklas över tiden.
Att omfamna resan av hälsosamt åldrande innebär en holistisk approach som omfattar näring, motion, mentalt välbefinnande och livsstilsval.
Med utgångspunkt i min omfattande bakgrund inom analys av fytokemikalier rekommenderar jag att inkludera en regnbåge av frukter och grönsaker i din kost. Dessa livfulla livsmedel är fullpackade med antioxidanter och fytokemikalier som erbjuder kraftfullt skydd mot cellulär skada.
- Läs mer: Färgerna i grönsakerna som gör oss friska
Fysisk aktivitet är hörnstenen för hälsosamt åldrande. Regelbunden motion, inklusive både kardiovaskulära aktiviteter och motståndsträning, hjälper till att bibehålla muskelmassa, benmassa och metabolisk hälsa. Det stöder även kognitiv funktion och mentalt välmående.
- Läs mer: 10 motiverande skäl till att börja träna - idag
Kronisk stress påskyndar åldrandeprocessen och påverkar både fysisk och mental hälsa. Att odla mindfulness genom övningar som meditation och djupandning kan mildra effekterna av stress och främja en ungdomlig synvinkel.
- Läs mer: 6 sätt att aktivera ditt parasympatiska nervsystem och undvika kronisk stress
Att engagera sig i en stödjande gemenskap och utmana sinnet genom livslångt lärande samt stimulerande aktiviteter kan hjälpa till att bevara kognitiv funktion och emotionellt välbefinnande.
Kom ihåg, nyckeln är att hitta aktiviteter som verkligen intresserar dig. På det sättet blir att främja sociala relationer och engagera sig i mental stimulans inte bara fördelaktigt utan också njutbart och givande.
I samband med en balanserad kost och aktiv livsstil kan riktade kosttillskott ge extra stöd i din resa mot hälsosamt åldrande. Med utgångspunkt i min expertis inom livsmedelskemi, här är några nyckelkosttillskott att överväga:
Omega-3-fettsyror: Finns i fet fisk som lax, i alger och i fiskoljetillskott, stöder omega-3-fettsyror hjärthälsa, minskar inflammation och hjälper till att bibehålla kognitiv funktion när vi åldras.(1) En studie som publicerades i juli 2023 avslöjade att långkedjiga omega-3-fettsyror visade lovande fördelar när det gäller att fördröja åldersrelaterad hjärnsjukdom.(2)
Kollagenpeptider: Kollagen är ett protein som ger struktur till vår hud, hår och naglar. Att ta kosttillskott med kollagenpeptider kan hjälpa till att förbättra hudens elasticitet, ledhälsa och övergripande vitalitet.(3)
- Läs mer: Därför tar så många tillskott av kollagen
Koenzym Q10 (CoQ10) och selen: Denna kraftfulla antioxidant stöder cellulär energiproduktion och ger avgörande skydd mot oxidativ stress. När det kombineras med selen, är det särskilt fördelaktigt för hjärn- och hjärthälsa samt övergripande välbefinnande.(4)
- Läs mer: Därför är selen så viktigt för män
Vitamin D3: Avgörande för benhälsa, immunfunktion och reglering av humöret, blir tillskott av vitamin D3 allt viktigare med åldern, särskilt i regioner med begränsad solbelysning.(5)
- Läs mer: Solvitaminet som hjälper dig igenom vintern
Resveratrol: Finns i röda vindruvor och bär, är resveratrol en kraftfull antioxidant som kan hjälpa till att skydda celler från skada och främja hjärthälsa.(6)
Gurkmeja (Curcumin): Denna krydda innehåller curcumin, en kraftfull antiinflammatorisk och antioxidant förening. Den kan hjälpa till att minska inflammation som är förknippad med åldersrelaterade tillstånd.(7)
Magnesium: Avgörande för över 600 biokemiska reaktioner i kroppen, stöder magnesium muskelfunktion, benhälsa och hjärthälsa. När vi åldras blir det viktigt att upprätthålla optimala nivåer av magnesium.(8)
- Läs mer: Magnesium – en livsuppehållande mineral
Probiotika: Dessa gynnsamma bakterier främjar en frisk tarmmikrobiom, vilket är avgörande för matsmältning, näringsupptag och stödjer immunsystemet. Alllt viktigt för hälsosamt åldrande.(9)
Alfa-liponsyra: En kraftfull antioxidant som hjälper till att skydda celler från oxidativ skada. Den spelar även en roll i glukosmetabolismen, vilket är fördelaktigt för dem som är oroade över åldersrelaterade metaboliska förändringar.(10)
Det är viktigt att rådgöra med en hälso- och sjukvårdsprofessionell innan du börjar med någon ny kosttillskottsrutin, särskilt om du har underliggande hälsotillstånd eller tar andra läkemedel.
Låt oss komma ihåg att åldrande är en naturlig, vackert intrikat process - ett vittnesmål om människokroppens visdom och motståndskraft. Det är en resa som förtjänar vår största respekt och firande, för det innebär ett liv som levts, vunna erfarenheter och förtjänad visdom. Istället för att betrakta det som ett tillstånd som ska botas, låt oss helhjärtat omfamna denna fas och förse vår kropp med den kärleksfulla omsorg och stöd den förtjänar. Tillsammans ger vi oss ut på en väg mot välbefinnande, uppskattar varje ögonblick och värderar det ständigt utvecklande mästerverk som är vårt bemärkelsesvärda jag. Låt oss hedra skönheten i åldrandet!
Din feedback är alltid välkommen. Du kan skicka ett e-postmeddelande till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller dela dina tankar med oss genom våra sociala medieplattformar.
Må Bra Naturligt AB
Theresa Rambaran
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se