Krönika: Hälsomedvetenhet

01 nov 2017
Krönika: Hälsomedvetenhet

”Du är en sådan där hälsomedveten eller?” Den frågan fick jag i helgen. Jag och min man satt med varsin sallad, hummus och glutenfria tortillas och hade precis blivit erbjuden en kaka som jag tackade nej till när frågan kom. ”Eeh, ja, fast jag tål inte kakan” svarade jag honom, varpå frågan i inledningen följde.

Hälsomedveten. Ja, visst försöker jag vara Hälsomedveten. Men att få frågan om jag är ”en av de där hälsomedvetna”, fick mig att börja fundera varför det bara är några få som kan kalla sig för hälsomedvetna. Borde inte alla vara hälsomedvetna?

I vilket fall som helst borde vi alla bli medvetna om vår egen kropp och hälsa. Är inte det ett personligt ansvar som vi alla har? Som vi föds med? För mig är det lika självklart att man tar hand om sin kropp som man tar hand om sitt hem. De allra flesta tar ändå hand om sitt hem på något vis. Det finns undantag med människor som aldrig städat, visst har vi med blandad förtjusning sätt hur städexperter på tv besöker dessa. Men de allra flesta städar, reparerar och tar hand om sina hem.

Ansvaret kan variera beroende på om man äger sitt boende eller hyr. Men även om man inte äger sitt hem måste man se till att det hålls fräscht, annars riskerar man att bli vräkt eller få böter den dagen man flyttar därifrån. Äger man sitt hus kan man göra lite som man själv vill, men ju bättre man tar hand om sitt hem desto mer kan man höja värdet på det vilket många är måna om. Det är en investering för framtiden.

Det är likadant med vårt gående hem – vår kropp. Tar vi inte hand om den genom att vara hälsomedveten med vad vi stoppar i oss, hur mycket vi rör på oss, vad vi sätter på oss etc. kan vi räkna med att en dag få feta böter på posten eller i värsta fall bli vräkt – i form av kroniska sjukdomar, utbrändhet m.m.

Men att ta hand om vår kropp kan ses som en investering för framtiden. Många gånger kan det kännas slitigt att äga sitt hus, luka i trädgården, att renovera badrummet eller storstäda, men slutresultatet när du antingen kan luta dig tillbaka och titta på den vackra trädgården du skapat eller när du sålt huset och fått upp värdet på grund av att du tog på dig den där badrumsrenoveringen. Detsamma är det med vår kropp. Ibland kanske vi ifrågasätter varför vi köper kosttillskotten eller envisas med att laga all mat från grunden eller när du vaknar tidigt på morgonen för löprundan. Men när du kan luta dig tillbaka senare på dagen eller efter några år och många i din omgivning ger vika för många sjukdomar och du har kvar din energi och vitalitet då ser du att det var värt ansträngningen.

Hur pass ”hälsomedveten” man bör vara måste ju ändå vara upp till var och en. Precis som det är upp till var och en hur mycket de ska städa eller renovera sitt hem. Vissa bryr sig inte så mycket om det är bäddat eller lite rörigt hemma men kan vara pedantiska med att det inte får finnas minsta smutsfläck eller dammråtta. Andra tycker det oerhört viktigt att få det undanstökat så hemmet ser städat ut, men jagar inte runt med dammsugaren för minsta lilla grus. Detsamma är det när det kommer till hälsa. Vissa går längre och fastar i omgångar och äter aldrig det minsta lilla raffinerade sockerkornet. Medan andra tycker att det går an ibland.

Men hur man än gör kan man inte komma undan fakta: Vi alla bör vara hälsomedvetna!

Att städa är en sak. Det kan man lätt göra själv. Men även om man är noggrann att städa och hålla i ordning så kan ändå saker, som man inte alltid helt kan rå över, gå sönder i hemmet. Vad gör man då? Oftast anlitar man en reparatör! Förutsatt man inte är väldigt händig själv eller har någon i familjen som är det. Likadant är det med kroppen, även hälsomedvetna människor kan behöva repareras ibland. Förhoppningsvis är det inget allvarligt och ens egna kunskaper kan räcka till. Men ibland kan man behöva få hjälp av en som är kunnig på området. Kom ihåg, det inte är fel at ta hjälp av andra när man behöver en liten reparation, inoljning eller uppdragning. Allra bäst är att med jämna mellanrum göra lite hälsocheckar för att se hur kroppen mår.

Så låt oss nu fortsätta ta hand om vårt viktigaste hem - vår kropp! Och låt oss hjälpas åt med att sprida kunskapen om att alla med rätta borde bli kallade för hälsomedvetna.

 

 

 

 

Dela artikel:

Amanda Majava

Taggar:

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se