Hela tiden, varenda dag, måste vi göra vårt bästa med att leva i symbios med våra vänner bakterierna. Då med förhoppningen att de flesta bakterier vi har faktiskt är våra vänner. Överallt finns de, på vår hud, i munnen, näsan, underlivet och förstås i tarmen. Vårt liv är helt beroende av dem!
Visste du? Varje människas uppsättning med bakterier är helt unik den andras.
Det optimala är att ha mest av de mjölksyraproducerande bakterierna för de är de som är mest aktiva i en frisk tarm.
Det vi vill undvika är att få för många förruttnelsebakterier vilket skapar en dålig miljö i våra tarmar.
Det viktigt att vi lever på ett sätt som främjar de goda bakterierna.
Tyvärr lever alldeles för många tvärtom.
Visste du? Djupt deprimerade personer har en annan bakterieflora än de icke deprimerade.
Det behöver inte gå år med ett dåligt levnadssätt för att vår tarmflora ska förändras. Tvärtom det går väldigt snabbt; hela systemet är väldigt känsligt och kommer lätt ur balans med:
Visste du? Det kan ta 3-12 månader för tarmfloran att återhämta sig efter en antibiotikabehandling.
När man lever med en ohälsosam miljö i kroppen ger det fritt rum åt förruttnelsebakterier och jästsvampar att föröka sig och växa sig starka.
Får de övertaget märks det oftast först med hud-, slemhinne-, matsmältnings-, och underlivsproblem. Kanske börjar det lite "oskyldigt" med diarréer eller förstoppningar, rapningar och gaser men som sedan längre fram utvecklas till magkatarr eller inflammation i tunn- eller tjocktarm.
Men i längden ställer en dålig tarmflora till problem med sköldkörtel, binjurar och könskörtlar då tarmfloran är inblandad vid omvandlingen av dessas hormoner. Dessutom kan många ledvärksproblem härledas tillbaka till en tarm i dysbios.
Visste du? På bara 15 minuter kan antalet bakterier fördubblas.
Genom att leva på ett sätt som främjar tarmfloran kommer vi kunna värna om de viktiga små arbetarna och hindra de dåliga att ta över. Gör detta med:
Visste du? Lactobaciller och streptokocker finns i tunntarmen medan tjocktarmen domineras av bifidobakterier.
De goda bakterierna skapar inte bara en bra miljö i tarmen som hjälper kroppen att kunna ta upp näringen från maten vi äter bättre - nej bakterierna hjälper också till att producera viktiga näringsämnen som bl.a. B12- och K2-vitamin.
Bakterier hjälper även till att producera fettsyror som är viktig näring för tarmslemhinnan och hormonproduktionen.
Visste du? 80% av vårt immunförsvar är i tarmen
Vi behöver en hälsosam tarmflora för att kroppens immunförsvar ska fungera optimalt och för att få skydd mot mikroorganismer som vi får i oss via maten, vattnet och luften.
- Läs mer: "Så här tar du hand om ett av dina allra viktigaste system - tarmfloran"
Bästa sätten att få i dig bakterier är att inta mat som naturligt innehåller många bra stammar av bakterier.
Gör detta genom att varje dag få i dig ett eller fler av följande:
Läs mer:
- "Förbättra (mag)hälsan - Naturliga Råvaror"
- "Förbättra (mag)hälsan - Långkok"
Probiotiska bakterier är mjölksyraproducerande bakterier. Denna mjölksyra (har inget med mjölk att göra) sänker pH i tarmen - vilket gynnar kroppens egna hälsosamma bakterier och motverkar de dåliga.
Visste du? Probiotika betyder "för liv"
Kulturerna i probiotikan ersätter alltså inte dina egna bakterier utan bara föbättrar miljön så dina egna stammar kan bli starkare och må bättre. Stammarna med probiotika finns bara inom dig så längde du tar tillskottet och 1-2 veckor efter.
I början av intag av probiotika kan man känna en viss försämring (ev i form av gaser, förstoppning och/eller diarré) och det är för att de dåliga baketererna och svamparna dör så firsätts det endotoxiner (d.v.s gifter). Det är inte farligt! Men går att undvika genom att börja med låg dos av probiotika och sedan öka den. Men som regel är att reaktionen blir starkare ju mrer man behöver probiotikan.
Må Bra
Amanda M
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se