Bli medlem tillsammans med tusentals av nöjda kunder 🤗 och få 10% rabatt på din första beställning 🤫. Missa inte det🥳! (Endast för nya prenumeranter)

Läk din läckande tarm snabbt med dessa 5 knep

22 sep 2018
Läk din läckande tarm snabbt med dessa 5 knep

Förstoppning eller diarré, uppblåst eller gasig, halsbränna eller huvudvärk, matallergier eller IBS, hudproblem eller hjärndimma. Även om dessa symptom kan verka att inte ha att göra med varandra kan de alla bero på en och samma sak – läckande tarm.

Kanske är det så att du har haft någon eller några av dessa ovan nämnda problem och har gått till läkaren för att få reda på vad som är fel. Är du en av många som fått diagnosen IBS (”jag-vet-inte-vad-som-är-fel-på-dig” – diagnosen)? Är du en av många som fått utskrivet saltsyra hämmande medel? Är du en av många som inte fått hjälp utan problemen har bara övergått till fler? Är du en av många som börjat misstänka att alla dessa olika problem kanske är relaterade, och att ha fått diagnosen IBS har inte riktigt hjälpt dig?
I sådana fall har du hittat rätt.

Det låter kanske enkelt att påstå, men de allra flesta som lider av de problemen har en gemensam faktor - en läckande tarm.

Det här med snabba knep

Egentligen brukar vi inte rekommendera genvägar eller snabba knep. För det finns ingen mirakelkur och faktum är att man måste ge kroppen tid till att läka. Beroende på hur skadad din tarm är kan det ta olika lång tid att läka den. Ge kroppen den tid den behöver. MEN genom att stödja med tarmslemhinneläkande tillskott som vi listar nedan så kommer det gå snabbare och du kommer snabbt märka ett bättre resultat – så fortsätt läsa.

Vad händer vid en läckande tarm

Det som händer är att små matpartiklar sipprar ut genom tarmslemhinnan ut i blodet triggar igång immunsystemet så kroppen går på högvarv för att bekämpa dessa främmande partiklar – en inflammation är igång, vilket senare i livet kan leda till värre besvär (om de inte redan kommit upp).

Vad som orsakar en läckande tarm

I tarmen har vi ett fantastiskt system – vår tarmflora. Den är så fantastiskt skapad och om vi tar hand om den kan den stå emot det allra mesta och skydda vår kropp på ett enastående sätt.

Tyvärr är det så att många av oss lever på ett sätt som inte gör det lätt för tarmfloran att frodas. Dålig kost, stress eller mediciner kan vara orsaken till att tarmfloran har blivit rubbad.

När det kommer till dålig kost är det främst:

 • För mycket socker. Som i sin tur kan gett en överväxt av dåliga bakteriestammar och jästsvampar som Candida
 • För lite fibrer. Fibrer i grönsaker och frukt är det som tarmbakterierna lever av
 • För ofta upprepade allergener (allra vanligaste är gluten). När kroppen får i sig detta allt för ofta kan det orsaka irritation som gör tarmslemhinnan svag. När tarmen väl börjat läcka har man all säkerhet någon form av överkänslighet.
 • Även alkohol kan ha en försämrande effekt på vår tarmflora

När det kommer till mediciner är det främst:

 • Icke-steroida antiinflammatoriska/antireumatiska medel a.k.a NSAIDs som finns att hitta i lättköpta mediciner som aspirin, magnecyl, treo, voltaren, ipren, ibumetin m.fl.
 • saltsyra hämmande mediciner
 • Antibiotika

Rädda din tarm i tid

Det går att rädda tarmfloran från att kollapsa helt. (Jag vet av egen erfarenhet vilket enormt lidande en mer eller mindre icke-existerande tarmflora orsakar). Så rädda den i tid. Du gör det genom att följa de här 6 stegen:

 1. Undvik mat du är allergisk mot
  Allra bäst är att göra en rejäl cleanse – detox. För att liksom nollställa allt och börja om på rätt sätt. Om du kan.

  Men viktigaste är att du undviker sådant du är allergisk mot. Du kan ta reda på vad genom att se över vad du äter och ta ut vissa livsmedel ur din kost och se hur du mår när du inte äter dessa. Eller göra ett överkänslighetstest för att få det mer svart på vitt.

  Men ett säkert drag som de flesta mått bra av är att ta bort gluten (inte för att ersätta mot alla processade glutenfria skräpprodukter, se nästa punkt) och/eller komjölk – känn efter hur du mår av en sådan enkel förändring.

 2. Byt ut all ”junkfood”, gör en makeover av skafferiet
  Släng ut allt du vet att du egentligen inte mår bra av. Allt processat som har en lång innehållsförteckning med ingredienser som har namn du inte ens vet vad det är för något och som har allt för lång hållbarhetstid. Byt ut dessa mot livsmedel som du faktiskt kan se och lukta och känna vad det är för något. Grönsaker, rotfrukter, frukter, örter, böner, fröer, nötter – ja du fattar.
  Satsa på att riktigt fylla upp med greens, sallader, näringsrika grässorter, alger osv. Det kommer riktigt boosta dig.

  39 bloggmat blogg

 3. Bli kvitt mediciner
  Ja, antibiotika kan rädda liv – så ta det när det är livsfara. Om inte – låt kroppen få vara med och kämpa. Kommer du kunna bygga upp din tarmflora kommer du dessutom bli mindre sjuk.

  Och när det kommer till saltsyra hämmande medel… det får bli i ett annat blogginlägg, hur ska jag i en mening hinna förklara det. Men i korthet, har du sura uppstötningar ska du inte minska på saltsyran – tvärtom, du behöver mer saltsyra. Men som sagt, mer om det en annan gång.

  - LÄS MER: Halsbränna - för mycket eller för lite syra?

  NSAIDs… byt ut mot paracetamol om du måste ta något. Annars, har du provat essentiella oljor? Massage? Och kom ihåg du kommer både ha mindre ont i kroppen, mindre huvudvärk och färre influensor om du har en trimmad välfungerande tarm!

 4. Minska ordentligt, eller bäst av allt, ta helt bort alkohol tills din tarmslemhinna är läkt
  Och när du väl dricker tänk som med mat, kläder ja allt i livet egentligen: kvalitet över kvantitet.

 5. Dra ner på stressen
  Ja, jag misstänker att du har någon form av stress i ditt liv. Antingen är det en yttre eller en inre stress, eller både och. Du vet nog det bäst själv. Men gör vad du kan för att minska den. Gör de förändringar du kan. Ja det är definitivt lättare sagt än gjort – men du är värd det och dina goda tarmbakterier också!
  Och om det är något du verkligen ska se till så är det att du sover ordentligt och tillräckligt, dina bakterier kommer bli så glada att de kommer jobba extra hårt och du kommer må bättre.

 6. Bli av med inkräktarna
  Har du haft en dålig tarmflora ett tag har du med stor sannolikhet fått ett antal inkräktare (parasiter eller dåliga bakteriestammar) eller några som börjat ta sig för stor plats (jästinfektioner som Candida Albicans).

  - LÄS MER: Så vet du om du har överväxt av candida

Det här var 6 livsförändrande (!) steg för att återfå en bra tarmflora och på det viset hjälpa kroppen att kunna läka din läckande tarm.

Men det kallas inte livsförändrande för inget. Det är svårt!
Nu till de 5 knepen som snabbar upp arbetet.

Det är de här du verkligen inte vill missa

 1. BENBULJONG
  För den riktigt modiga. Gör en benbuljongsfasta på tre dagar! Japp du hörde rätt. Men alltså, det kan göra din tarm riktigt gott. Men för den mindre modige eller för alla oss andra normala att bara dricka Benbuljong eller tillföra det till soppor, grytor och annat kan göra stor skillnad för vår tarmhälsa och är ett väldigt billigt tillskott. Benbuljong innehåller Kollagen, aminosyrorna Proline och Glycine som alla hjälper till att läka skadade cellväggar. (Jag var nog inte så tydlig innan men tarmslemhinnan består av vad? Celler!)

 2. Fermenterade Grönsaker
  Svenska älskar sin fil och sin yoghurt, men många fnyser åt tanken att äta surkål och lactofermenterade grönsaker. Det är kanske inte lika gott i din mun, men åh så gott för din tarm. Dina små kämpande goda bakteriestammar kommer bli jublande glada över surkålen, kimchin, kombuchan och de lactofermenterade grönsakerna du kämpar dig igenom. Det kommer definitivt hjälpa dig att må bättre!

 3. Glutamin
  Det mest tarmslemhinneläkande kosttillskottet som finns, skulle jag nog vilja påstå. Genom att ta tillskott av aminosyran L-Glutamin (som du även kan återfinna i benbuljong, nötkött, sparris och broccoli)

  - Glutamin från Holistics är en av vår storsäljare

 4. PROBIOTIKA
  Genom att ta tillskott av probiotika kommer du att hjälpa dina tappra goda kämpar att bli så många att de liksom tränger ut de sämre och skadligare bakterierna. Det är svårt att få i sig tillräckligt med probiotika (särskilt när man har en skadad tarm) bara genom yoghurt och surkål.. Så tillskott med probiotika kommer definitivt skynda på processen.

 5. MATSMÄLTNINGSENZYMER
  Genom att ta tillskott av matsmältningsenzymer kommer du att kunna se till att din mat är så spjälkad som möjligt och minskar irritation och skadar på tarmväggen på grund av för stora matpartiklar.

Att tänka på när tarmen läkt

Beroende på hur länge du har haft läckande tarm kan du ha mer eller mindre allvarliga näringsbrister. Då är tillskott av vitaminer, mineraler viktiga för att inte få följdproblem.

Försök att leva på ett sätt så att inte tarmen skadas igen. Behöver du mer råd om livsstilsförändringar som behövs göra och hur du kan undvika att få tarmproblem igen kan du alltid boka in en telefonkonsultation med vår näringsterpeut Christina. 

Nu över till dig: Vad har du gjort för att läka din tarm, bli av med din IBS eller liknande? Dela med av din erfarenheter och dina råd till andra i kommentarerna nedan.

Önskar dig en fortsatt hälsosam vecka
Amanda M

För den vetgirige:

https://draxe.com/leaky-gut-diet-treatment/
https://www.bewell.com/blog/10-ways-to-heal-leaky-gut/

 

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se