Ta hand om din kropps viktigaste byggarbetare!

15 jun 2014
Ta hand om din kropps viktigaste byggarbetare!

Några av våra kanske mest flitiga små arbetare i vår kropp är våra enzymer, vi har flera miljoner som är i fullt upptagna med att utföra sitt jobb. I varje cell kan det finnas upp mot flera 1000 olika enzymer.
Vad är då enzymer? Det är ett proteinämne som fungerar som kroppens egna katalysatorer. Man skulle kunna säga att de är våra byggarbetare som bygger upp kroppen med byggklossarna proteiner, kolhydrater och fett. Utan enzymerna hade inte alla näringsämnena hittat till sina platser och vi får ingen som helst nytta av vare sig mineralerna eller vitaminerna.
Men å andra sidan fungerar inte enzymerna som de ska om de inte får sin hjälp av mineraler och vitaminer. Allt hänger verkligen ihop och vi ser vikten av att inte utesluta det enda över det andra för de behöver nämligen varandra.

Enzymerna förekommer helt naturligt i stort sätt i all rå mat och många förstörs när maten upphettas vid mer än 42 grader.
Därför är det viktigt att till sin mat alltid se till att man även får rikligt i sig av råa grönsaker (enkelt sagt en sallad!).
Grunden för all mat bör vara en stor grön sallad, det tillagade proteinet eller eventuellt kolhydraterna bör mer ses som ett tillbehör. För utan enzymerna i de råa grönsakerna är det så oerhört mycket svårare för kroppen att tillgodogöra sig näringsämnena i det du tänkt äta.
Så när man äter för lite färska grönsaker och frukter leder det till en ökad stress på bukspottskörteln och att enzymproduktionen liksom inte hinner med att producera tillräckligt med matsmältningsenzymer.

Enzymer förekommer på lite olika ställen kroppen. Redan i saliven börjar de arbeta, då saliv innehåller amylas som bryter ner kolhydrater.
I magsäcken sen arbetar pepsin med att bryta ner proteiner tillsammans med saltsyran i magsaften.
Nästa steg i matspjälkningen sker i tolvfingertarmen dit bukspottskörteln skivkas enzymerna lipas, trypsin m.fl. för att fortsätta bryta ner proteiner, kolhydrater och fetter till mindre beståndsdelar som kroppen kan hantera.

Men enzymerna gör mer än bara ta hand om det vi sätter i munnen. De metaboliska enzymerna hjälper även till med att läka skador, reparera nedbrytning av vävnader, läka sjukdomar och försöka få bort olika inflammationer. Men med mat i magen fokuserar kroppen helt och hållet på att försöka smälta maten, det är den funktion kroppen som är mest krävande alla i vår kropp!
Äter vi då tillagad mat med lite eller inga naturliga matenzymer tar kroppen av det förråd av metaboliska enzymer som den har för att hjälpa till. Smart! Men nackdelen är den att kroppen då får mindre hjälp med det som de metaboliska enzymerna egentligen borde göra och vi riskerar att kroppen inte kan reparera, bygga upp sig och motverka sjukdomar i samma grad. Vad ska man göra?
Ja ett råd som de flesta som forskat och som har kliniska erfarenhet av detta är att ta tillskott av högkvalitativa matsmältningsenzymer i samband med att man äter mat som är tillagad.
Ett enkelt sätt att verkligen se till att vi inte belastar kroppen onödigt och kan hålla den vital,energisk och frisk mycket längre. 

Ett annat sätt att minska belastningen för matsmältningen är att se efter hur man kombinerar maten. För mer detaljerad information om detta läs gärna boken "Lev utan smärta" av Harvey Diamond.
Maten kan delas upp i tre grupper enkel föda (grönsaker) och kompelx proteiner: (kött, fisk, ägg, kyckling, bönor, mejeriprodukter m.m.) och komplexa stärkelserika kolhydrater (bröd, potatis, ris, pasta m.m.). Den mer komplexa maten behöver mer matsmältningsvätska än den mer enkla födan. Så idealiskt skulle vara att dela upp maten, att bara äta ett protein tillsammans med enkla födan (en stor härlig sallad) eller så väljer man atta bara äta en sorts kolhydrat till en stor sallad.
Så hemligheten är att inte äta protein tillsammans med stärkelserik kolhydrat.

En enkel liten förklarande bild på hur man kan kombinera maten finns att ladda ner längre ner. Skriv ut och sätt upp på kylskåpet för att till vardags bli påmind om hur kroppen vill vi ska äta vår mat.

Varför är det så här? Mycket, mycket enkelt förklarat är att för proteinerna ska brytas ner behövs det sura matsmältningsvätskor och för att kolhydrater ska brytas ner behövs vätskan vara basisk.
Blandar man basisk och sur vätska blir den neutral och matsmältningsprocessen blir då mycket trögare och ineffektivare.

Om man istället kombinerar maten rätt, då effektiviseras matsmältningen och mindre antal utomstående enzymer behövs.
Det ansträgning och kanske är det lite omtumlande att tänka om. Men tänk på att det inte är vad du gör lite då och då som kommer göra någon förändring på din hälsam din framgång och ditt liv. Utan det är det som du göra varje dag!! En felkombinerad tallrik någon gång då och då gör ingen större skada, njut istället! Men se till att lunchen och middagen som du har till vardags blir rätt kombinerad.

Egentligen gör det livet lite enklare, istället för att behöva koka både potatis och steka köttet gör du bara den ena saken. Så skönt! :)

iStock 000023247585BLOGSIZE

 

Helt kort:

  • Enzymer är helt väsentliga för liv!
  • De påskyndar kemiska reaktioner.
  • För varenda kemisk reaktion i kroppen behövs de.
  • Inga vitaminer, mineraler eller hormoner är fungerande utan enzymerna.
  • Alla våra organ och celler fungerar med hjälp av metaboliska enzymer.
  • Ingen kemiskt aktivitet kan fungera i kroppen utan enzymer och just nu pågår det flera biljoner sådana aktiviter i din kropp.
  • Enzymer är alltid engagerade i allt som har med att bygga upp, reparera eller underhålla överallt i kroppen. 
  • Hur sund och hälsosam kost vi än äter spelar det ingen roll ifall vi inte har tillräckligt med enzymer som kan ta hand om det vi ätit.
  • Utan enzymer upphör livet.

"Alla föds med en viss enzympotential som kan vårdas, sparas eller användas och slösas. Enzympotentialen kan stödjas genom att äta okokt mat, minska stress och eventuellt inta enzymtillskott."
Skriver Peter Wilhelmson i sin "Näringsmedicinska uppslagsbok".

Just det något jag bara också måste nämne när vi ändå talar om detta! En liten fasta då och då är inte alls dumt må ja säga! Varför det?
Jo för när vi låter kroppen vila från att hålla på med matsmältningen så övergår enzymerna till att reparerar skadade delar och organ, stärka kroppen och minska på inflammation. 
Inte undra på att vi när vi är dåliga inte harnågon matlust, kroppen vet instinktivt detta och en av de viktigaste anledningarna till att vi nog mår så oerhört bra efter en fasta.

Hur är det med dig? Har du vårdat dina små flitiga byggarbetare? Behöver de kanske lite hjälp från några fler?
Eller har du kanske provat att matkombinera rätt och inta enzymer till maten? Hur har det hjälpt dig? Berätta gärna om dina erfarenheter!

Vill du veta mer:
"Näringsmedicinska uppslagsboken" – Peter Wilhelmson
"Tarmen – din hälsa!" – Eva Bladh
"Lev utan Smärta" – Harvey Diamond
http://www.halsosidorna.se/Enzymer.htm
http://sv.wikipedia.org/wiki/Enzym

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se