Bli medlem tillsammans med tusentals av nöjda kunder 🤗 och få 10% rabatt på din första beställning 🤫. Missa inte det🥳! (Endast för nya prenumeranter)

När din värk och smärta är ärftlig

19 aug 2014
När din värk och smärta är ärftlig

Smärta kostar 100 miljarder dollar per år, i mediciner, förlorad arbetsinkomst och andra kostnader, enligt The National Institute of Health. 9 av 10 amerikaner lider någon gång varje vecka av smärta och 42% av dem lider varje dag. I Sverige har ca 3 miljoner smärta och värk (enligt SCB 2004-05 undersökning), främst bland kvinnor. Det är skrämmande siffror. Men tänk så många miljoner som inte lider av smärta alls. Hur kommer det sig? Vad är det för skillnad? Varför lider vissa av smärtor i kroppen och andra känner inte alls av det? Går det att leva ett liv utan smärta?

Vad finns det för olika smärtor?

 • Ryggsmärtor
 • Nack-/axelont
 • Värk i leder
 • Muskelsmärtor
 • För att inte tala om magsmärtor, huvudvärk, trötthet (som många gånger kommer av att man har ont...)

Sitter det i generna?

Ofta kan man träffa olika generationer från samma familj som alla lider av liknande eller olika värkproblem. Har de ärvt sin värk?

Hur är det med en kvinna som lider av värkproblem i lederna men inte har någon i sin familj som har ledvärk. Har hon ändå fått ärva det? Har kanske hennes föräldrar med ständiga magsmärtor något att göra med hennes problem?

Här har vi inte möjlighet att gå igenom alla de olika sorternas värksjukdomar. Så det får bli en liten generalisering, för enkelhetens skull. Experterna är delade med hur mycket som är ärftligt. Ibland säger de att de kan vara en del av orsaken, ibland har de ingenting med generna att göra och ibland säger det att det till stor del kan vara generna som är problemet.

Förändrat genuttryck

Faktum är att generna är en oerhört stor orsak till att vi får diverse olika sjukdomar och problem. Eller egentligen är det negligeringen av dåliga gener som kan orsaka problemen. För intressant nog går gener att ändra på. Man kan slå av och på gener beroende på hur man bestämmer sig för att leva sitt liv. Denna spännande vetenskap kallas för epigenetik.

Det har bevisats att efter 4 generationer med ett förbättrat genuttryck har den skadliga genen försvunnits och ersatts med det bättre.

Så även om man till viss del kan skylla på sina gener så erkänner man samtidigt att generna går att ändra på. Både till det sämre och till de bättre.

Det vi verkligen ärver

Kanske har det inte alls med generna att göra?
För många kanske det inte alls har med generna att göra även om flera i deras familj har problem med värk och smärta. Men en sak är i alla fall säkert: Även om man inte alltid ärvt sina föräldrars dåliga gener, så kan deras dåliga vanor hängt med en eller flera generationer ner. Kanske har man ärvt sin mammas matvanor, sin pappas motionsvanor (eller brist på den). Liksom man ärver kultur på samma sätt - genom den miljö man kommer från - går även "hälsokultur" att ärva, beroende på varifrån man kommer ifrån. Kanske har det varit mycket fokus på föräldrarnas sjukdomar under ens uppväxt? Kan ett negativt tankemönster ha följt med till sin egen familj på vuxna dagar?

Vår skyldighet

Så för våra barn och deras barn skull - försök göra ditt bästa att hitta en lösning på din värk. Vare sig vi har fått det genetiskt eller bara genom omgivningens påverkan. Försök ändra på dem! Både gener och vanor går att ändra på!

Försök vara ett bra exempel själv i att leva hälsosamt, sunt och glatt. Ditt exempel påverkar din familj. Skulle det dessutom sitta i dina gener har du makten att ändra så pass att det kan leda till att ditt barnbarns barnbarn slipper lida av samma sak som du nu gör.

epigenetik, ändra ditt genuttryck för kommande generationer

Hur gör man då?

Det finns lika många idéer och tankar på det som det finns sjukdomar och personer som lider av dem. Vi säger inte att det finns en idé eller ett sätt som är bra för alla, för det existerar inte!

Tankarna som kommer fram i boken "Lev utan smärta" är helt klart läsvärda. Miljoner har mått bättre, blivit av med helt eller fått lindrigare problem av att följa de råden. Så passa på att undersöka möjligheten till ett eventuellt mer smärtfritt liv! Om du vill...

Nu är det upp till dig

Vad bestämmer du dig för att göra? Vill du ändra ditt genuttryck så att både du och dina kommande barn kommer att kunna få bättre gener och mindre smärta? Tänk om de där 100 miljarder dollarna kan komma till bättre nytta!

Har du läst boken Lev utan smärta? I så fall berätta gärna vad du tyckte om tankarna som kom fram i den. Fick den ris eller ros av dig?

Källor:

"Pain in America: Highlights from a Gallup survey" – arthritis foundation, 2004
"NIH guide: New Directions in Pain Research" – Natural Institution of health, 1998

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se