3 saker att tänka på innan du äter kosttillskott

07 jun 2015
3 saker att tänka på innan du äter kosttillskott

Vi ska nu i 5 delar (1 del i månaden) se närmre på kosttillskott och kosttillskotts-industrin. Många är av uppfattningen att vi inte behöver kosttillskott alls, utan att det räcker med att äta en varierad och hälsosam kost.

När jag har jobbat med försäljning och demo i butik för ett företag som producerar kosttillskott har jag ofta fått personer som kommer fram och påstår att vi är moderna kvacksalvare som försöker kränga på människor sådant som de inte behöver. Alla har rätt till att tänka och tro som de vill, så jag vill inte ta den friheten ifrån någon. Och känner man så, ja, då är det inte mer med det.

Men däremot har jag allt för ofta hört människor säga att vi inte behöver kosttillskott eftersom vi får i oss allt vi behöver genom maten vi äter. Varför är det något mycket farligt att säga, både till sig själv och till andra? Två skäl:

  1. Det är helt uppåt väggarna tokigt
  2. Du kan påverka andra att få långvariga näringsbrister som kan orsaka sjukdomar och lidande.

Nu ska vi säga en sak, en gång för alla:

Kosttillskott bör inte ersätta en varierad, sund och hälsosam kost!

Så är det bara! Så du som påstår att du inte behöver ha kosttillskott har rätt i en sak åtminstone, för vi får i oss det mesta vi behöver i maten vi äter. MEN INTE ALLT. VI ska se på 3 skäl till varför (det finns även andra skäl, till exempel extrem träning, stress, gifter, för lite solljus, läkemedel m.m.men vi nöjer oss med dessa 3 för stunden):

  1. Försämrade matvanor
  2. Försämrade jordar
  3. Försämrade kroppar

Försämrade Matvanor

Med dagens ökade hälso- och kostmedvetande med alla dess dieter och idéer kanskeinte den stora gruppen människor som äter allt sämre märks, förutom möjligtvis när vi ser vad vissa lägger upp på bandet i matbutiken. Det kan låta uttjatat vid det här laget för många av oss, en snabbmat, hel- och halvfabrikat tillsätter inga näringsämnen utan kan till och med istället hämma upptaget.

Sen finns det även mat som anses vara "hälsosam", men också kan hämma upptaget av vissa näringsämnen. Vetemjöl, råg och korn innehåller fytinsyra som kan hämma upptaget av c-vitamin och järn bl.a.
Dessutom kan olika trenddieter skapa brister. För att ta två kontraster så kan en högproteindiet som LCHF skapa näringsbrister om man inte får i sig tillräckligt mycket frukt och grönt. Dessutom blir näringsupptaget sämre nären stor del energi går åt bara till att spjälka alla överflödiga proteiner man vanligtvis får i sig. Om man å andra sidan går på en kolhydratrik kost (som liksom konkurrenten har sina fördelar) kan man gå miste om B-vitaminer, järn och proteiner om man inte är oerhört noggrann. Bara för att nämna några exempel.

Så även "bra" mat kan bli skadlig om vi inte tänker oss för.

Och även om det är fint att tro att många äter varierat så är det just nu en orealistisk bild. Eller hur ser det ut hos familjen Medelsvensson? De kanske inte dukar fram samma maträtt varje dag, men vad använder de för råvaror? Ofta brukar variation inom många familjer röra sig mellan:

(Bröd, müsli, cornflakes och gröt till frukost...) Couscous ena dagen, spaghetti den andra, makaroner den tredje, bulgur den fjärde, tacobröd den femte, lasagne den sjätte och den sjunde dagen "JUST DET vi har glömt potatis denna vecka, typiskt också!" Grattis, det blev omväxling en dag i alla fall! Ja, nu var det här ironiskt och överdrivet, men vi ser mönstret, eller hur? Det innehåller samma sak – vete – och det hade vi varit mer medvetna om om vi inte köpte så mycket halvfabrikat och om vi lärde oss att testa|prova|använda nya råvaror. Eller ta grönsaker som exempel. Är det jämnt och ständigt isbergssallad, tomat och gurka som hamna i kundvagnen (Inte undra på i så fall att ungarna inte tycker om grönsaker.)

Vi behöver faktiskt 15-25 olika växtsorter per dag för att få i sig den rätta sammansättningen. Det är dessutom bara ett fåtal svenskar som når upp till de rekommenderade intagen för frukt och grönt.

Försämrade jordar

Det här är en av de absolut främsta orsakerna till att "bra" mat inte alltid räcker!

De senaste åren har jordarna blivit utarmade på näring på grund av de olika konventionella (icke-ekologiska) odlingsmetoderna samt det stora miljöhotet med försurat regn. Regnet försuras på grund av den ökande luftföroreningen. När det försurade regnet når marken gör det att växterna och jordarna blir urlakade på näring samt att växterna rothår fördärvas och begränsar näringsupptaget mer.

miljofarligt

Dessutom drivs industriodlingen till maximal avkastning och är mer för "kvantitet än kvalitet". Att tillsätta 60 olika mineraler är bortkastade pengar menar man och tillsätter endast 3 mineral till sin gödning (kalium, fosfor och kalcium, i vissa fall även magnesium). Vart tog de andra 57 mineralerna vägen som är lika viktiga för oss? De odlar så mycket de kan och oftast odlas samma sak på samma jordbädd år efter år vilket orsakar än mer utarmning i jordarna.

En annan sak, som visserligen inte berör själva odlingen, utanmer om distributionen: Hur mycket näring finns det i en frukt som skördats precis innan mognad för att sedan transporteras runt halva jordklotet i jämförelse med en som fått bli riktigt solmogen innan den skördas.? Jag vet faktiskt inte någon siffra på det, Men det är värtatt tänka på. Och alla som varit utomlands och smakat solmogna frukter vet vilken enorm skillnad det är!

Är ekologisk odling bättre?

Enligt studier gjorda verkar det som om även näringsbristen drabbat ekologiska odlingar och är alltså inte en lösning på problemet.

Däremot slipper man besprutningarna, så att köpa ekologiskt har ändå sina fördelar. Kanske gör det att vi tar lättare upp den näring som finns i växten när inte kroppen störs av kemikalier. (Men på det påståendet har jag inte hittat någon studie att luta mig mot så det kan jag inte påståmed säkerhet, utan är mer en hypotes jag ställer).

Försämrade kroppar

Det är en relativt billig försäkring att ta tillskott av de viktiga näringsämnen vi behöver (vitaminer, mineraler, essentiella fettsyror och aminosyror). Det är ett grundpaket vi inte kan vara utan helt enkelt. Jag säger inte att alla behöver det. Under mina många resor har jag sett människor som är mycket hälsosamma och friska som lever endast av det de och deras familjer odlar, i en stress- och kemikaliefri omgivning.

Men de är ett fåtal. Numera är undernäring och näringsbrist en tragisk pandemi vare sig det handlar om krigsdrabbade människor i Afrika eller tv-spelande svenska tonåringar. Du kan vara smal eller tjock, hyper eller trött. Det kommer i alla variationer och är mycket vanligare än du tror.

Allt fler har sjukdomar som kan relateras bakåt till brister av olika näringsämnen. Har du det?

Intressant läsning:
https://urenergi.wordpress.com/2011/12/12/naringen-i-var-mat-har-minskat-drastiskt-kan-enbart-en-varierad-kost-halla-oss-friska-idag/
http://www.vitaminer.nu/pub_docs/documents/VN16.htm
http://www.doktorn.com/artikel/minskad-n%C3%A4ring-i-v%C3%A5r-mat

Nu över till dig: Berätta gärna hur du gör för att se till att din familj får näringsrik mat på bordet! Satsar ni på att köpa ekologiskt eller närodlat? Tar ni tillskott av vitaminer och/eller mineraler?

Lycka till i jakten på hälsosam mat för dig och din familj

All kärlek till er

Amanda

 

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se