Sanningen och lögnerna om kosttillskott klargjorda

04 okt 2015
Sanningen och lögnerna om kosttillskott klargjorda

Om ni har följt serien om kosttillskott som vi publicerat i 4 delar med ett nytt inlägg per månad så kanske det har väckt en del känslor hos dig. Nu har det även varit på tapeten i medierna igen. Och nu tänker jag en gång för alla klargöra det här.

Det blir en sammanfattning av de fyra föregående artiklarna och alltså en bra kort repetition. 

Lögn nummer 1: "Vi får i oss allt vi behöver via maten!"

Sanning: Många som anser att vi får i oss det vi behöver genom kosten räknar med att alla har en kropp som faktiskt fungerar optimalt. Men sanningen är den att allt fler har problem med mage-tarm (näringsupptaget) och kanske inte ens är medvetna om det. De kanske är trötta eller tjuriga, eller hyperaktiva och stressade. Näringsbrist kan komma i uttryck i många former och man kanske inte sätter det i direkt samband med hur magen mår utan skyller på yttre omständigheter: jobbet, familjen etc. "Åh det är synd om mig", när det egentligen är din mage det är synd om. Men det här är absolut något man kan komma till rätta med och alltså må bra mycket bättre. Hur då? Jo genom att hjälpa kroppen med näringsupptaget!

Men låt säga att min kropp är optimal på det området, får jag då ändå i mig allt det jag behöver?

Den utmärglade jorden

Tyvärr är jordarna utmärglade på näring till följd av många års jordbruk där man enbart tillsätter tre näringsämnen i jordarna. Man odlar samma sak om igen på jordarna och låter jorden varken få vila eller variation av gröda. Det i kombination med alla avgaser som släpps ut över jorden och påverkar regnet till att bli surare påverkar grödorna negativt och drar ut de få näringsämnen som de har kvar.

 Så svaret på tidigare ställda fråga är: Nej. Vi får inte i oss allt vi behöver genom kosten – vi behöver tyvärr ta tillskott; inte för att ersätta utan för att tillsätta.

- LÄS MER: "3 skäl att tänka över innan du äter kosttillskott!"

Lögn nummer 2. "Kosttillskott är farliga, kanske rent av livsfarliga!"

Sanning: Statistiken visar klart och tydligt att det inte är farligt att äta kosttillskott. Det är mycket farligare att bada i ett badkar och ännu farligare att ta till läkemedel.

- LÄS MER: "Den verkliga sanningen om faran med kosttillskott"!

Lögn nummer 3. "Det här tillskottet är bra mot precis allt!"

Sanning: Även om kosttillskott är ofarligt när man ser till statistik över dödsorsaker kan det bli ett virrvarr i kroppen om man tar än det ena och än det andra. Man läser på en massa på internet och hittar orsaken till "sina" symptom i alla möjliga sjukdomar och diagnoser och får löften om alla dunderkurer, dieter, tillskott och örter som man bör ta. Absolut kan mycket stämma. Men det gäller också till att vara källkritisk och fråga sig: Vem är det som skriver? Vad har den för vinning på att rekommendera detta? Lovordar de en viss produkt eller behandling som att det är ett mirakel? Att vara lite skeptisk och inte ha för höga förväntningar kan hjälpa en att inte bli besviken och kasta bort sina hårt förvärvade pengar på något som inte hjälper.

Dessutom kan det vara bättre att ta färre produkter med bättre kvalité än en massa produkter med sämre kvalité som kanske bara stressar kroppen och i slutändan belastar istället för att berika.

Har du fått professionell hjälp med att ta itu med din hälsa? Var då noggrann med att fullfölja programmet och följa råden om kost, motion och att ta dina kosttillskott som du blivit tillsagd. Även om det kanske är jobbigt i en inkörningsperiod att lägga om sin kost eller komma ihåg att ta sina kosttillskott regelbundet vet du innerst inne att det är något du kommer tjäna på i längden.

- LÄS MER: "Kan din iver att bli frisk göra dig sjuk?"

Lögn nummer 4. "Alla kosttillskott producenter är bedrägare som bara vill tjäna pengar på människor som mår dåligt"

Sanning: Det finns många fina, väletablerade företag som drivs inte främst av pengar utan för att de vill verkligen hjälpa människor att bli friska! (Hade de velat ha storsummor så är en karriär inom läkemedelsbolagen bättre...)

Stirra dig inte blind på priset; varken att det ska vara dyrt eller billigt. Utan fokusera hellre på ingredienslistan, kosttillskottets upptagningsförmåga och företagets resumé eller rykte. Du kan du vara säker på att du får något för dina pengar. Som man säger: Kasta inte pärlor för svin. Det är något du och seriösa aktörer verkligen tjänar på!

- LÄS MER: "Får du verkligen vad du betalar för?"

Att känna tillförlit

Genom att följa dessa fyra punkter nästa gång du hälsohandlar kan du med tillförlit känna att du har en balanserad och bra inställning till kosttillskott och kosttillskottsindustrin. Du vet att du inte är "blåögd" i det att du går på allting som påstås, eller tvärtom, att du behöver vara misstänksam att alla bara vill lura dig på pengar. Det finns faktiskt de som vill andra människor väl och många gånger är det därför vi har valt detta yrke – för att vi själva har fått hjälp och för att vi vill förmedla det vidare eftersom det finns hjälp att få för de allra flesta. Det finns hopp!

Nu över till dig: Vad har du tagit till dig av i de här 5 artiklarna i serien? Har din syn på kosttillskott förändrats? I så fall: på vilket sätt? Har du något knep för att du och din familj ska få i er allt ni behöver? Dela gärna med er av era synpunkter och åsikter i kommentarerna nedanför.

MåBra
Amanda Majava

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se