Bli medlem tillsammans med tusentals av nöjda kunder 🤗 och få 10% rabatt på din första beställning 🤫. Missa inte det🥳! (Endast för nya prenumeranter)

Blåbär och din hälsa

05 jun 2020
Blåbär och din hälsa

Nu är den stora blåbärsplockningen i full gång. Har du hunnit med en sväng ut i skogen och plockat dessa ljuvliga små blåa bären? För visst är det fantastiskt att vi här i Sverige har så mycket av detta blåa guld. Många importerade tropiska växter till all ära, men få är så fantastiska som våra blåbär.

Tips för blåbärsplockningen

När du går ut och plockar – välj då bär som är fasta och har en mörkblå eller mörklila färg. Förvara dem sedan otvättade i plastpåsar eller förpackningar i frysen. Det går också bra att mixa dem innan frysning. Frysta blåbär är så vansinnigt gott att ha i smoothies och på gröten, och plockar du tillräckligt mycket räcker det kanske fram till nästa års säsong. Dessutom kan bladen också plockas och torkas för att sedan använda dem som te. Tänk dock på att värme förstör det mesta av C-vitamin så använd inte kokande vatten för att behålla näringen så mycket som möjligt.

Blåbärens antioxidantaktivitet

Blåbär, som du redan vet, är ett blått litet bär fullproppat med antioxidanter. Det är faktiskt släkt med det surare och röda tranbäret (som också det har hög antioxidantaktivitet). Det finns flera hundratals sorter av Blåbär. Men tänk på att den variant (nordamerikansk, större bär med vitt fruktkött) som ofta säljs färsk i butikerna är odlad på meterhöga buskar och oftast har väsentligt lägre antioxidantaktivitet än de vilda bären.#

Det som gör blåbär så fantastiskt är att forskare har rankat den som nr 1 på ORAC-listan*. Faktiskt är det så att bara en halv kopp blåbär ger lika mycket antioxidantaktivitet som 5 portioner av ex äpplen eller morötter.

Blåbär innehåller stora mängder fytonäringsämnen, bl.a. antocyanosider. Antoxyanosider är det rödblåa pigmentet du märker av när du krossar blåbärer och som gärna fastnar på händer och kring munnen. Denna antioxidant är känd för att neutralisera skador på celler och vävnad, skador som är orsakade av fria radikaler. En annan kraftfull antioxidant som blåbär innehåller kallas för pterostilben som kan sänka kolesterol lika effektivt som många kolesterolsänkande mediciner. Utöver detta innehåller blåbär även polyfenoler, karotenoider, B-, C- och E-vitamin, kalium, järn, mangan, magnesium, salicylsyra och fytoöstrogener.

Några av de fantastiska hälsoeffekterna som forskare har funnit:

 Blåbär och dina ögon

Det som många tar blåbärstillskott för är oftast för att förbättra ögonhälsan.

Då det återstår mycket mer studier och forskning på ämnet har de funnit att blåbär kan till viss del hjälpa till vid:

 • Gråstarr/glaukom 1
 •  Ögontrötthet hos bildskärmsarbetare 2
 •  Kroniskt torra ögon 3

Men att äta blåbär i drivor för att man vill ha perfekt syn när man blir äldre kanske är att överdriva. Däremot kan blåbär vara EN av nycklarna. Så om du vill förbättra din ögonhälsa kan du använda blåbär i kombination med andra fantastiska ögonhälsofrämjande näringsämnen som lutein och astaxhantin, det finns särskilda kosttillskott framtagna just för ögonhälsan.

blueberryeye bz

Blåbär på ditt goda samvete

Inte tid eller lust att gå ut i skogen och plocka? Eller om du som vi bor i Skåne? Visst är köpta blåbär bättre än inga blåbär alls. Men köp då färska, frysta eller torkade. Se upp för blåbärssaft och blåbärssoppa som innehåller mer socker än hälsosamma näringsämnen!

För något annat som gör blåbär så fantastiskt är att den innehåller väldigt lite socker. Ja så pass lite att även de som behöver undvika frukt av olika anledningar (som t.ex. vid candidaöverväxt) ändå kan få njuta av lite härlig och naturlig sötma i form av bär till efterrätten eller frukosten.

Blåbär är även gott i muffins, smulpajer (som den här underbara blåbärs och lavensmulpajen), på tårtor, i sallader eller till att göra en blåbärs-chiasylt och ha på glutenfria pannkakorna eller glutenfria våfflorna.

 Blåbär- och Lavendelsmulpaj

Även om frukt är mycket hälsosamt och innehåller många vitaminer och mineraler kan för mycket av det goda ändå ställa till med en del problem. Lagom är bäst. Men med blåbär och andra bärsorter kan man ändå få ”frossa” lite under sensommaren!

Inte då sagt att du kan ersätta en varierad hälsosam och sund kost till att BARA äta blåbär. Men det förstår du nog :)

Blåbär i kosttillskott

Har blåbären i frysen tagit slut? Oroa dig inte. Du kan, förutom att köpa frysta i frysdisken, köpa torkat blåbärspulver hos oss och ha i smoothien eller efterrätten.

Det finns även som blåbärsextrakt vilket jag personligen har använt mig av när jag ett tag hade mycket mensvärk. Men det har jag inga studier att visa på, bara min personliga erfarenhet. Verkar dock som fler har märkt av samma sak. Men som sagt inga studier på detta så det kan jag ju inte påstå något om.

Hoppas du får en underbar sommar och att munnen kommer bli blå av alla hälsosamma blåbär.

MåBra
Amanda Majava

*ORAC står för ”Oxygen Radical Absorbance Capacity” och är ett värde som mäter hur bra livsmedlen fångar upp fria radikaler och på det viset skyddar hälsan. Den här mätningen hjälper oss att rangordna livsmedel antioxidantaktivitet. Studier har visat att ju större intag av frukt och grönsaker med höga ORAC-värden ju bättre skydd får vi mot kroniska degenerativa sjukdomar.

#Den variant vi hittar i de nordiska skogarna kallas Bilberry eller European Blueberry på engelska.

Källor: 
1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22870951/ 
J Med Food 2012 Sep;15(9):818-23. | Ginkgo Biloba Extract and Bilberry Anthocyanins Improve Visual Function in Patients With Normal Tension Glaucoma | Seong Hee Shim, Joon Mo Kim, Chul Young Choi, Chan Yun Kim, Ki Ho Park
 2) J Nutr Health Aging | 2015 May;19(5):548-54. | Bilberry Extract Supplementation for Preventing Eye Fatigue in Video Display Terminal Workers | Y Ozawa 1, M Kawashima, S Inoue, E Inagaki, A Suzuki, E Ooe, S Kobayashi, K Tsubota
 3) Eur Rev Med Pharmacol Sci | 2017 May;21(10):2518-2525. | The Effect of a Natural, Standardized Bilberry Extract (Mirtoselect®) in Dry Eye: A Randomized, Double Blinded, Placebo-Controlled Trial | A Riva 1, S Togni, F Franceschi, S Kawada, Y Inaba, R Eggenhoffner, L Giacomelli
Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se