Bli lätt med Kokosfett

10 dec 2012
Bli lätt med Kokosfett

Det har på senare tiden kommit en ny trend: Kokosolja. Den ska kunna göra underverk både för figur och hälsa påstås det. Vi ska reda ut begreppen och se hur det egentligen ligger till.

Ett oförtjänat dåligt rykte

Många lever tyvärr kvar i det gamla med att kokosfett är skadligt för hälsan. För tidigare gjordes tester på härdat kokosfett och man fann transfetter, vilket helt naturligt bildas i raffineringsprocessen. Men nu visar tester att en naturlig och ohärdad kokosolja inte innehåller transfetter och tvärtom är otroligt nyttig. Ett annat skäl till dess tidigare dåliga rykte är för att alla mättade fetter ett tag fick skulden att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. Ännu något man fått en klarare förståelse för i senare tid. Faktum är att kokosolja har varit den största fettkällan på fem kontinenter, i tusentals år. Tro det eller ej men på många av de ställena där kokosfett är del i grundkosten finns inte våra välfärdsjukdomar.

Så den största faran med kokos är inte fettet utan att själva nöten faller på oss när vi är på solsemester, vilket är en stor risk eller hur.

Så nu ska vi gräva djupare i kokosoljans alla nyttigheter.

Kokosnötter på en strand

Värmetålig

De flesta känner till att det är, tillsammans med koncentrerat smörfett, den mest värmetåliga av de olika oljorna. Det beror på att den till 95% består av mättade fetter. Först vid 198 grader börjar den oxidera. Så den går utmärkt till att använda vid matlagning och bakning. Men vid överdrivet höga temperaturer så skadas ju självklart även den här. Men så länge man inte överdriver finns det inga större risker. Det här gör att den även håller bra i varmare länder och man kan ha den i rumstemperatur utan några som helst problem.

Fler nyttigheter

Största huvudorsaken till dess nyttighet något som kallas för Laurinsyra (som i tarmen omvandlas till monolaurin) som utgör 45-60%. Den skyddar mot virus- och bakterieangrepp, den kan dessutom inaktivera mikrober genom att upplösa deras fettmembran. Laurinsyra finns i bröstmjölk men är inte bara essentiell för barn utan även för oss vuxna.

Något annat spännande man kan hitta i kokosolja är kaprylsyra. Den arbetar för att föra syra till miljön och skapa en god miljö som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier. Många som har candida eller parasiter i kroppen blir hjälpta av kokosoljans kaprylsyra.

Lättsmält

Då Kokosoljan är lätt för kroppen att absorbera kan fettsyrorna tränga in i cellmembranen utan några större ansträngningar och förser cellen snabbt med energi. Den behöver inte några särskilda enzymer för att smälta vilket betyder att den är mildare för matsmältningen att ta hand om, till skillnad mot de flesta andra fetter.

Balansering av fettsyror

Den kan hjälpa till att normalisera balansen mellan omega-6 och omega-3, vilket är lättande då vi oftast får i oss alldeles för mycket omega-6 i vår kost. En liten varning är dock för de som intar omega-3 och omega-6 oljor som kosttillskott är att kokosfettet kan försöka konkurrera ut dem. Detta för att den jobbar antiinflammatoriskt och för mycket omega-6 kan leda till olika inflammatoriska sjukdomar.

Symbiotisk

Mer så är det värt att veta att den även förbättrar upptaget av fettlösliga vitaminer, mineraler och aminosyror.

Många viktiga näringsämnen i kokosolja

Fett bränner fett

Jag brukar i vanliga fall undvika att prata om viktnedgång och fettförbränning. Tyvärr söker många fortfarande efter snabba genvägar och mirakel för viktnedgång och detta är något vi inte alls förespråkar. Ett sunt leverne anpassat efter ditt individuella konstitution och hälsostatus är något vi vill hjälpa dig att få.

Men när det kommer till kokosoljan, så känner jag mig ändå manad till att åtminstone nämna dess positiva effekt på vikten. Vi rekommenderar inte en ensidig kost på kokosolja. Utan genom att använda den i matlagning, stekning och bakning kan man tillsammans med sin vanliga kost komma lite närmre sin målvikt. Att ta sig en extra tesked lite då och då för att få snabb och positiv energi samt lite kapyrlsyra och laurinsyra är inte alls tokigt. 
Men varför är det då så många som använder den i någon sorts diet?

Jo kokosoljan har medellånga fettsyror som istället för att cirkulera i blodbanorna (som de andra fetterna gör) sänds den direkt till levern och omedelbart till energi. Så när kroppen egentligen lika gärna kunde ha lagrat den som kroppsfett, producerar den istället energi med en gång. Det här är nog skälet till att vi på en sockerberoende kurs fick lära oss att ta en tesked kokosfett när sötsuget kommer igång. Testa du med det. När du känner sötsuget på eftermiddagen, varför inte göra din lever en fantastisk välgärning och ta en tsk kokosolja istället för det där söta!

Ett annat skäl till dess viktminskande effekt är för att den stimulerar ämnesomsättningen i sköldkörteln vilket gör att förbränningen ökar.

Kokosoljor av bra kvalitet

När du köper Kokosolja tänk på att köpa kokosoljor av bra kvalitet. Ju mer något blir populärt desto större blir marknaden och desto fler dåliga sorter går att hitta (personligen blev jag riktigt sjuk en gång på en mässa efter att ha testat en kokosolja!)

Vi har handplockat de kokosoljor som vi säljer från riktigt seriösa och proffsiga väletablerade företag och kan garantera att dessa är av den kvaliteten som tillverkarna påstår.

Kokosoljor vi säljer är tillverkade etiskt i länder som Filippinerna och Sri Lanka

Vi säljer i vår hälsokostbutik några olika Kokosoljor:

HOLISTICS KOKOSOLJA

Är särskilt utvald och av högsta kvalitet. Kokosnötterna är från Filippinerna där de, högst tre dagar efter skörd, pressas och tappas för hand utan metallverktyg för att minimera spår av tungmetaller i oljan. Sen kallpressas den under 38 grader. Allt sker helt rättvisproducerat med det bästa för både människan, oljan och slutkund. Oljan är oblekt, oraffinerad och icke-parfyrmerad och kan köpas här i vår hälsokostbutik. Utan satsa på en produkt som är kallpresad, oblekt, ekologisk och kolla upp så att den producerats fram på ett rättvist sätt. En kokosolja av rawfood kvalitet som denna från Holistic är framförallt det vi rekommenderar när man vill inta Kokosolja terapeutiskt för hälsan. Som till exempel vid OilPulling, vid en candida-diet och för ämnesomsättning och i samband med omläggning av en hälsosammare livsstil för viktnedgång som vi nämnde här ovan.

BÄTTRE HÄLSA KOKOSOLJA

Bättre Hälsas kokosolja är kallpressad, ekologisk och odeodoriserad kokosolja från Filippinerna. Denna kokosoljan är av högsta kvalitet och har en fyllig smak. Kokosolja fungerar utmärkt vid bakning, i smoothies, vid stekning (ger smak av kokos), samt utvärtes för att smörja in huden, som hårinpackning etc. 

Kokosolja innehåller en hög halt MCT (mediumlånga triglycerider), dvs fettkedjor som inte behöver gå genom levern för att metaboliseras. MCT går istället direkt till musklerna och ger dem energi plus att denna form av fettsyror även fungerar som energi till hjärnan. Ta en matsked kokosolja innan träning för att erhålla en extra boost, eller använd som energitillskott när du skär ner på intaget av kolhydrater.

KOKOSOLJOR FRÅN ÖHLMULLE SOLLING

Dessa är helt klart de vi säljer mest av i butiken. Öhlmulle Sollings Certifierade Ekologiska Kokosoljor kommer också från Sri Lanka. Dessa är de mest prisvärda vi har och som finns på marknaden skulle jag vilja påstå. Då de inte är av raw-food kvalitet så uppmuntrar vi att använda dem främst i matlagning och bakning - i vilket de passar urmärkt! (TIPS: prova att poppa dina popcorn i Kokosolja det är riktigt gott. Och när du ändå gör det - passa på att krydda med vår favorit popcorn krydda).

Vi använder dem och har använt dem själva i många år och aldrig fått en härsken burk - varenda en har varit av hög bra kvalité! Vilket stämmer helt överrens med Öhlmhulle Sollings motto - Kvalitet inte Kvantitet. 

Kokosolja kan användas till hudvård

Superboosta huden

Smörj in dig med kokosolja och du kommer få en levande len hud. Går även bra att använda som inpackning i hårbotten för att få återfukta, ge glans och bra näring till håret.

Samtliga kokosoljor vi säljer kan använas till hudvård.

ps. Låt er inte luras av företag som talar om sina kokosoljor i termer som virgin och extra virgin, något sådant existerar inte.

Med kärlek
Amanda 

 

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se