Bli medlem tillsammans med tusentals av nöjda kunder 🤗 och få 10% rabatt på din första beställning 🤫. Missa inte det🥳! (Endast för nya prenumeranter)

Den verkliga sanningen om faran med kosttillskott

20 jul 2015
Den verkliga sanningen om faran med kosttillskott

Kommer ni ihåg att jag lovade er fortsättningen om kosttillskott och kosttillskottsindustrin? Ja den kom lite senare än tänkt men: Bättre sent än aldrig! Så: Är kosttillskott så farligt som medierna säger? Hur stor är risken att du dör av att inta kosttillskott? Här kommer del 2 i serien om kosttillskott.

I förra hälsoartikeln "3 skäl till att tänka över innan du äter kosttillskott" kom vi fram till att vi visst behöver kosttillskott, trots att vissa påstår motsatsen. Har du inte hunnit läsa den, så gå gärna tillbaka och kolla på den innan du fortsätter att läsa del 2.

Alla vill leva!

...(med undantag för vissa som tragiskt nog lider av djup psykisk ohälsa) ånga människor tar kosttillskott för att fortsätta leva friska och unga, glada och lyckliga så med andra ord kan man säga att det är ettsätt att minska risken att dö, (eller åtminstone leva så bra som möjligtfram tills vi dör). Men så kommer en grupp hatiska människor (understödda av media och läkemedelsbolagen) och säger att det är farligt att inta kosttillskott, och om man inte är försiktig kan man råka ut för allvarliga konsekvenser. Vad är detta för konsekvenser? Kan man rentav dö? Låt oss se på några raka fakta:

Vad säger statistiken?

Risken att du dör av ett läkemedel är 1 på 42 000

Risken att du dör av en eldsvåda är 1 på 87 500

Risken att du dör av komplikationer från medicinska eller kirurgiska ingrepp 1 på 101 000

Risken att du kommer att bli dödad av en hund är 1 på 700 000

Risken att du dör på grund av en tågolycka är 1 på 10 000 000

Risken att du dör av vitamin-mineraltillskott är mindre än 1 på 35 000 000

iStock 000022200278BZ

För er som gillar det här med siffror kommer följande :)

År 2002 dog du lättast av detta i USA!

Dödsfall orsakade av biverkningar från mediciner: 106 000
Alltså, 1 person på 2 751 dog av någon typ av läkemedel.

Dödsfall orsakade av bilolycka: 42 443
Vilket innebär att 1 person på 6 870 miste livet i trafiken.

Dödsfall orsakade av livsmedel 5 000
Risken att du dog på grund av det (i förgiftning förmodar jag) 1 på 58 320

Dödsfall orsakad av badkarsolycka var 337 stycken
Risken att du dog hemma i badkaret (om du hade ett i USA år 2002) var 1 på 865 282

Dödsfall orsakade av blixtnedslag 63
Risken att bli träffad av blixten och dö det året var 1 på 4,6 miljoner

Dödsfall avhajattack var 18 st
Så risken att du dog när du var ute och simmade var 1 på 16,2 miljoner
Sen så simmade ju inte alla amerikaner i havet... Hehe men ni fattar.

Dödsfall på grund av kosttillskott var 10 stycken det året
Vilket betyder om alla amerikaner det året dog så var det 1 på 29 miljoner att du dog. Nu åt ju inte alla 291,6 miljoner amerikaner kosttillskott det året utan endast uppskattningsvis hälften. (Intressant nog så många av fallen som dött i samband med kosttillskott har ifrågasatts då de också åt olika läkemedel, men sådana detaljer lär, utan att överdriva, vara av underordnad betydelse - siffrorna säger sitt ändå.)

The # 1 Cause of Unintentional Death in America
Unintentional posioning deaths in the adult population were not prevalent until the early 1990s. Since then this category has skyrocketed to 1st place, driven by unintentional drug overdose - predominantly from prescription painkillers.

Det kan man läsa här: http://www.nsc.org/learn/safety-knowledge/Pages/injury-facts.aspx

iStock 000021828223BZ

Så 2014 var den största dödsorsaken i USA – LÄKEMEDEL (varav den stora majoriteten var receptbelagda smärtstillande medel).

Att äta läkemedel eller inte är upp till var och en. Jag skriver inte det här för att svartmåla läkemedelsbolagen (bara lite). Utan jag skriver det här för att visa på att kosttillskott inte är det vi behöver vara rädda för! Ditt badkar är 30 gånger farligare och livsmedel är 500 gånger farligare!

Så istället för att överdrivet bekymra sig för säkerheten av kosttillskotten; titta hellre över säkerheten i ditt badrum, köp mindre hel- och halvfabrikat (m.a.o. laga maten själv från äkta rena råvaror och tugga ordentligt, för att motverka kvävning) och fundera om det finns ett säkrare och kanske bättre alternativ till det läkemedlet du blir rådd att ta.

Varför denna stora okunskap?

Media, ja suck, de styrs av starka lobbyister som styrs av pengar. Kosttillskott generar inte mycket pengari förhållande till läkemedel. Det finns liksom inget att vinna på där! Men en hel del att spara på.

Vad är mer kostnadseffektivt?

I "A study of the Cost Effects of Daily Multivitamins for Older Adults" kommer det fram att om man gav de äldre en daglig multivitamintablett kunde det minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och förbättra immunförsvaret. Det kan innebära att man undviker att lägga in dem på sjukhus för hjärtinfarkter med icke-dödlig utgång samt att man undviker att lägga in dem på sjukhus/vårdhem o.s.v. Ett potentiellt sparande över en femårsperiod skulle bli 1,6 miljarder dollar!

Stor skillnad på de 12 miljarder dollar som samhället fick betala med de 106 000 dödsfallen som orsakades av läkemedel.

Så vem vinner, vem tjänar pengar på detta elände? Ja någon snubbe någonstans som betalade lobbyister för att få läkarna att skriva ut just hans (bolags) läkemedel.

Kosttillskott är mer kostnadseffektivt för samhället, dessutom med färre biverkningar. Varför skriver inte media om det?

Vilka biverkningar finns det på kosttillskott?

Det finns sidoeffekter av kosttillskott – helt klart. Intressant nog är det endast vid allt för höga doseringar (långt över den rekommenderade doseringen) och/eller i samband med läkemedel (ex k-vitamin i samband med blodförtunnande medel - ingen bra idé).

Ofta handlar det mer om irritation, till exempel att huden blir gulaktig vid för mycket betakaroten mer än att det är en verklig fara. Eller att man kan få diarré av allt för höga doser av C-vitamin eller magnesium.

Det här är bara några få exempel, ni får gärna forska vidare själva i ämnet. De allra flesta gånger går det att komma till rätta med sidoeffekten genom att dra ner dosen, det blir alltså inga långvariga men av det.

Har du ett särskilt problem som gör att du eventuellt behöver större doseringar eller äter du läkemedel och inte riktigt vet vad du kan kombinera? Ta hjälp av en näringsterapeut eller liknande för att få stöd och råd i hur du bör göra. Överdriven konsumtion, för stora doser eller intag under en allt för lång tid är inte bra för någon, vad det än är man intar. Men det kommer jag tala mer om i nästa del i denna serie: "Faran med självmedicinering".

Nu över till dig! Vad gör du för att leva ett mer säkert, meningsfullt och hälsosamt liv? *** Har du fått några allvarliga biverkningar av ett kosttillskott du har tagit? Eller har du fått någon allvarlig biverkning av läkemedel du tagit?

All kärlek till er
Amanda

Ps. Nu är det så här att listan med källor skulle bli allt för lång och grafiskt ful att ta med. Är du en som granskar allt i sömmarna och önskar källhänvisningar så släng iväg ett mejl till mig ska jag plocka fram det åt dig. Det här gäller alla artiklar jag skriver, inte bara denna.

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se