Så vet du om du har järnbrist

13 sep 2015
Så vet du om du har järnbrist

Järn har en lång historia bakom sig. Första gången mineralen användes som medicin var redan år 1681. Sen dess har forskningen om den här oerhört viktiga mineralen ökat ju mer man upptäckt om den.

Normalt sett har en vuxen människa ungefär 1 tsk järn i sin kropp, och av det finns 65-75% i blodets hemoglobin. 25 mg järn behövs för att bilda 1% nya röda blodkroppar varje dag, vilket är den takten som de bör produceras. Ifall kosten inte innehåller tillräckligt med järn har kroppen lagrat ungefär 15 % som reserv till att rusta de röda blodkropparna och cellerna. Men vid graviditet, menstruation eller skada kan man ibland förlora uppåt 50 mg järn per dag vilket gör att man kan behöva fylla på depåerna.

Så mycket som två tredjedelar av järnet används för att transportera syre till lungorna och cellerna (vilket görs genom att binda syret till hemoglobin), men även till musklerna där syret binds till myoglobin.

Dock bör man vara mycket försiktig med att få i sig för mycket järn vilket enligt nyare studier ökar fria radikal- och oxideringsprocesserna. Så det är viktigt att inte bara ta järn utan att försökt kollat upp varför man har låga blodvärden. Det kan nämligen orsakas även av andra näringsbrister som t.ex. av vitamin B6 och B12, folsyra, koppar och zink, ja och järn då. När kroppen behöver tillverka hemoglobin så behövs alla de ämnena men även några till t.ex: mangan, vanadin, inositol, kolin och C-vitamin.

"Varför bör jag se över sitt järn-intag?"

  • Bidrar till en kognitiv funktion. Med andra ord så är den viktig för din inlärning- och koncentrationsförmåga.
  • Bidrar till normal energiomsättning
  • Bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin
  • Bidrar till normal syretransport i kroppen vilket bl.a. leder till bättre prestationsförmåga och uthållighet.
  • Bidrar till immunsystemets normala funktion. Med andra ord kan brist på järn göra oss mer känsliga för infektioner. Brist hämmar även produktionen av vita blodkroppar och antikroppar.
  • Bidrar till att minska trötthet och utmattning, bl.a. genom att hjälpa till med omvandling av L-fenylalanin och L-tyrosin som behövs för en frisk sköldkörtelfunktion.
  • Har en viktig roll i celldelningsprocessen

Järn är en av de svåraste mineralerna att ta upp då kroppens pH-värde är helt avgörande. Brist på saltsyra, vilket är mycket vanligt, kan också hindra järnupptaget. Andra faktorer som gör det svårare att ta upp järn kan vara kopparbrist, svart te och kaffe m.m.
Så för att underlätta upptaget ska man helst se till att man äter citrusfrukter i samband med sitt järntillskott. Ifall man inte alltid gör det rekommenderar jag att använda sig av en produkt som har tillsatt C-vitamin och askorbinsyra; även E-vitamin underlättar (eventuellt ta dem som tillskott vid sidan om). Då kommer du ta upp järnet. Och då kommer den att kunna göra nytta i din kropp.

Ett varningens ord är att se upp för Järnsulfater (trevärt). Det är nämligen den billigaste och vanligaste formen av järn men den kan irritera magen, ge förstoppning och är svår för kroppen att ta upp. Så vad ska det vara för sorts järn? Det ska vara tvåvärt ferrojärn. Då kan du vara säker på att du inte kastar dina pengar i sjön.

"Hur vet jag om jag behöver järntillskott?"

Symptomen kan variera men brukar var något av de följande: Trötthet, brist på energi, riklig mens, andfåddhet, blek hy, huvudvärk, sömnlöshet, ont i tungan, tunna naglar, håravfall, stress, yrsel, nedsatt immunförsvar m.m.

Främst är det veganer, idrottsutövare, tonåringar, kvinnor i fertil ålder och gravida kvinnor som är i riskgruppen för att få järnbrist.

Men trots att många rekommenderar järn hej vilt till alla som är trötta så rekommenderar vi att du gör en hårmineralanalys först. Då kan du vara säker på att du verkligen behöver järn.

Genom att se till att du äter järnrik mat samt att förbättra din matsmältning (så att du verkligen tar upp järnet i maten också) så kan du minimera risken för att få brist.

- Med en Hårmineralanalys kan du upptäcka mineral- och näringsobalanser samt eventuella toxiska belastningar i kroppen.

 

"Vilken mat ska jag äta mer av för att förebygga järnbrist?"

Järn finns i kött. Det kanske du redan visste.

Men vilka vegetabiliska källor finns det? Torrjäst, pumpakärnor och kakao är några.

Ett annat hett tips är att laga maten i gjutjärnsgryta/stekpanna. Det har även andra fördelar. Som att du slipper gifter som teflon och konstiga beläggningar som inte är särskilt bra varken för dig eller miljön.

Hoppas att du kände du lärde dig något om denna viktiga mineral (som tyvärr är vanligast att vi i u-länder har brist på).

Men nu över till dig: Vad skulle du vilja att vi skrev mer om i framtida blogginlägg? Är det artiklar som denna, konkret fakta om hälsa, näring och tillskott? Eller är det analyser kring olika hälso-livsstilar/dieter och dess sociala aspekter? Saknar du inspirerande "Do it yourself" recept eller helt enkelt vill lära dig mer om naturlig hudvård? Känner du dig stressad och skulle vilja läsa mer kortfattad och praktiskt om hur vi kan minska stress i vårt liv och leva enklare? Eller får du, liksom jag, en kick när du läser om miljö- och hållbarhetsfrågor? Skriv i kommentarerna nedanför vad du vill läsa mer om! Jag behöver alla idéer jag kan få.

Önskar dig en frisk och hälsosam vecka

Amanda

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se