Bli medlem tillsammans med tusentals av nöjda kunder 🤗 och få 10% rabatt på din första beställning 🤫. Missa inte det🥳! (Endast för nya prenumeranter)

Nystart med näringsrika greens

03 okt 2012
Nystart med näringsrika greens

Alla behöver vi en nystart, en uppfräschning, en s.k. kick-off, så man på nytt blir motiverad att ta tag i alla borden och måsten. Dessutom är det bara att inse att hösten är här och vi kan välja ifall vi vill välkomna den med avsky eller med ett leende. De senaste två höstarna, när folk har börjat sky årstiden, har jag alltid varit på språng till varmare kontinent och alltså inte fasat så mycket för den kommande kylan. Men nu, denna höst, är jag fast i skåneland och min första tanke var att fly. Tyvärr var det inget alternativ som ens kunde diskuteras. Och härmed ska jag med er som vittnen motbevisa mig själv och istället ta fram det underbara med att faktiskt leva i Sverige trots mörker och rusk. Men jag ber om en tjänst! Snälla låt mig få fuska.

Men det är inte vilket fusk som helst, det är ett pulver som är grönt och innehåller en massa näring. Vilket jag även den gråaste, regngaste och tråkigaste höstdagen kan känna mig pigg, fräsch och entusiastisk. Faktum är att det inte är alls så länge sedan jag rös och fick kväljningar (eller klökningar som vi i Skåne säger) av bara tanken att dricka något så grönt som (hör och häpna): havsalger, sjöalger och spannmålsgräs. Men låt mig nu förklara varför denna avskyvärdhet nu blivit ett permanent inslag i vardagen.

Greens

Alger och spannmålsgräs är en näringskälla som kompletterar allas vår mat på ett mirakulöst vis, vare sig vi är den medvetna och noggranna eller den mer vanliga bekymmerslösa matkonsumenten.  Hur kommer det sig? Maten i våra dagar är allt mer utarmad, den näring vi behöver och en gång i tiden kunde smaska på i frukt, grönsaker och gryn försvinner allt mer. Men våra små gröna vänner algerna och gräset har blivit en livsgivande näringskälla. Visste ni att man till och med har skickat tonvis av alger och spannmålsgräs till svältdrabbade områden och därmed räddat åtskilliga liv.

Under en period på snart ett och ett halvt år har jag åkt södra Sverige runt och bjudit folk på gröna drinkar, tro mig jag har sett alla miner. Faktum är att det är mest vi svenskar (eller utlänningar som blivit ”alltför” svenska) som kommer med en kommentar som ”ush, det får mig att må lite illa, jag står över” och samtidigt rynkar lite försiktigt på näsan. Men de vet inte vilken piggelin dryck de går miste om och i ett annat land kanske där jag var i Afrika så handlar det många gånger om liv eller död.

Näringssvält

Visst vi håller kanske inte på att svälta, men näringsmässigt så gör vi det på lång sikt. Varför inte stanna upp redan nu? Bestämma dig för en nystart!

Men en nystart är först komplett med en energigivande klorofylldryck att börja dagen med.

greendrink

Klorofyll

Många kanske minns en biologilektion i mellanstadiet då man får reda på varför växter är gröna. Men något jag inte fick reda på då är egentligen något ännu mer intressant, att det enda som skiljer klorofyll från hemoglobin (ett protein i röda blodkroppar som transportera syret kroppen) är att klorofyllmolekylen är byggd runt en magnesiumatom, medan hemoglobin är byggd runt en järnatom. Av det skälet har man förstått att klorofyll är användbart för att bygga upp antalet blodceller hos människan.

För att nämna några få fördelar så är det att klorofyll har antioxidanta, antiinflamatoriska och sårläkande egenskaper. Ett av skälen till det sistnämnda är den betydelsefulla mängden av K-vitamin som man kan finna i Klorofyll.

En av den mest koncentrerade klorofyllkällan av algerna finner man i Klorella, Klorellan är även enda algen som man funnit har något som kallas för klorella tillväxtfaktor (KTV), det är bl.a. den som ger de gynnsamma effekterna på immunförsvaret och dess avgiftande egenskaper.

Mer än bara till sushi

I många kulturer och länder har alger använts länge inom matlagningen, i Sverige börjar vi vänja oss vid begreppet norirullar och liknande; då japanska sushibarer poppar upp i minsta lilla håla. Men egentligen har vi inte den traditionen att använda alger i matlagningen och kanske är inte den där lunchen med väninnorna varannan vecka nog för att tillfredsställa behovet av alla fantastiska näringsämnen som vi kan få genom att komplettera vår kost och våra tillskott av alger. Av vissa alger är näringsupptaget så högt som till 98 procent (den blågröna algen: AFA).

spirulin

Proteiner

För vegetarianer, veganer och alla med stort proteinbehov är särskilt den blågröna algen Spirulina värt ett beaktande, då proteininnehållet kan vara upp mot 60-70 procent (i jämförelse med sojabönor som ligger mot cirka 39 procent).

Full av näringsämnen

Spannmålsgräs som vetegräs och korngräs, skördas när det är som mest näringsrikt innan det blivit till gryn, så fort den går igenom den processen är inte näringen lika koncentrerad och rik som innan. Ett bra komplement till maten då man finner dessa rika på C-vitamin, B-vitamin, kalcium, fosfor, kalium, magnesium, järn, betakaroten, enzymer och mycket annat. Ann Wigmor var en av de stora pionjärerna i användningen av vetegräs och ansåg den som ett säkert tillskott till olika tillstånd. Läs gärna mer om henne och kampen för vetegräs.

Värt att tänka på

Alla alger har en förmåga att samla på sig tungmetaller om det finns i en närliggande miljö från sjön där algerna växer. Vi har valt ut tillverkare och producenter som är seriösa och som gör mikrobiologi- samt toxicitetstester på sina produkter, så vi kan känna oss säkra.

Tänk på att klorofyllrika växter är rika på K-vitamin vilket gör att du som intar blodförtunnande medel som Warfarin (Waran) bör konsultera med läkare innan du funderar på att äta alger eller/och spannmålsgräs.

Vi rekommenderar följande Greens-produkter:
Blandningar:
 • SuperGreens från Helhetshälsa - Innehålller chlorella, spirulina mängder av örter, probiotika och prebiotika.
 • MightyGreens från AlphaPlus - Innehåller även denna förutom de näringstäta algerna chlorella och spirulina även annan viktiga näringsrika källor som vetegräs och korngräs och bipollen.
 • LifeDrink från Terranova - innehåller chlorella, spirulina, nässelblad, grönkål m.m.
 • Greens från Helhetshälsa - innehåller vetegräs, chlorella, spirulina men även rödbetspulver och ashwagandha.
 • Sneaky Greens för barn från Terranova - vetegräs och grönskål med massa andra nyttigt men ändå god att dricka för de små.
Enskilda:

"Let me share my vision with you: I see the world without sickness, sorrow or mental disturbances in which we are living in perfect balance and abundant health and harmony."
– Dr. Ann Wigmore

Med kärlek
Amanda

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se