Spelar det någon roll vilket salt man använder i maten?
Många har hört att det är viktigt att minska på saltet för hälsans skull.
Och det stämmer när det kommer till raffinerat bordssalt där alla mineraler (”orenheter”) har tagits bort och kvar är bara natrium och klorid.
Som med all annan processad mat stressar det kroppen när det blir obalanser i näringsämnen vilket kan orsaka en rad olika hälsoproblem.
Det positiva är att det finns salt som faktiskt är bra för hälsan. Salt som är oprocessat och innehåller mängder av mineraler och spårämnen utöver natriumklorid.
Dessa bättre salter är oftast inte kritvita utan gråaktiga, rosa eller till och med svarta. Salt som Celtic sea salt och Himalaya salt innehåller både näringsämnen som kroppen behöver samt gör att maten smakar bättre!
Naturligt bra salt kan innehålla närmare 80 olika spårämnen som är viktiga för kroppen. På grund av sättet man odlar på idag i kombination med utarmade jordar har alldeles för många människor brister av mineraler och spårämnen.
Att byta ut bordssaltet mot naturligt havssalt och himalayasalt är ett relativt billigt substitut till kosttillskott!
Havssalt innehåller dessutom många elektrolyter vilket hjälper en att återhämta sig efter ett träningspass eller en extra varm svettig sommardag. Elektrolyter är även viktigt för hjärnan, hjärtat, musklerna och nervssystemet.
Du kan enkelt göra din hälsosamma version av energidryck (utan socker, sötningsmedel och konserveringsämnen som finns i de otäcka energidryckerna i butiken) genom att tillsätta citronjuice och havssalt i vattnet, eller prova vårt fantastiskt goda elektrolytpulver från Pureness.
Många som har olika sorters mineralbrister (främst magnesiumbrist) upplever ofta olika typer av muskelkramper som restless legs till exempel. När kroppen inte har tillräckligt med mineraler, som magnesium, lyckas inte musklerna slappna av. Därför mår många som har dessa problem bra av att ta tillskott av magnesium, använda naturligt havssalt i maten och att ta bad med epsomsalt i.
Att dricka tillräckligt med vatten är viktigt, men särskilt nu på sommaren kan det vara så att vi lätt blir uttorkade. Naturligt havssalt med alla dess mineraler hjälper kroppen att hålla kvar vätskan så att vi inte lika lätt blir uttorkade.
Detta betyder inte att man behöver vara rädd för ödem eller vätskekvarhållning som är en vanlig effekt av processat salt. Tvärtom motverkar kalium och natrium i det naturliga saltet att vätskan inte hålls kvar och på så sätt bidrar till ödem och svullnad.
Något som det inte talas mycket om när det kommer till salt är dess positiva effekt på matsmältningen.
Något som är oerhört viktigt för en bra matsmältning är att vi har tillräckligt av saltsyra i magsäcken. Många har kanske hört att de har för mycket saltsyra, men det här stämmer i regel aldrig.
För att tillverkar saltsyra behövs klorid. (Saltsyra på engelska = hydrochloric acid – klorid är en viktig komponent).
Har du en bra saltsyra och matsmältning kommer du även få bättre näringsupptag i stort.
Havssalt och himalaysalt är även bra för en naturlig hudvårdsrutin. Den har en naturlig och skonsam avgiftande och peelande effekt och kan även förbättra cirkulationen samt tillför näringsämnen till huden. Många som har olika hudproblem har upplevt en stor förbättring när de börjar använda naturligt havssalt både i maten och i olika hudvårdsprodukter.
Vissa är beroende av salt och saltar på allt hej vilt. Detta beror på att kroppen saknar vissa näringsämnen som återfinns i naturligt salt. Man har mineralbrister och kroppen har blivit lurad att tro att det processade bordssaltet innehåller dessa mineraler (det smakar ju salt!) men då den inte gör det behöver kroppen bara mer och mer. Därför kommer du att bli förvånad att när du övergår till naturligt havssalt och himalayasalt att du kommer bli nöjd snabbare, ditt överdrivna saltbegär kommer att minskas eller till och med försvinna helt.
MåBra med naturligt salt
Amanda Majava
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se