Därför är selen så viktigt för män

09 mar 2021
Därför är selen så viktigt för män

På grund av våra selenfattiga jordar här i Sverige är det tyvärr mycket vanligt med selenbrist. Selenbrist ökar risken för cancer, hjärt-kärlsjukdomar, tungmetallsförgiftning, för tidigt åldrande, infertilitet och mycket annat.

Selen är en mycket viktig antioxidant som motverkar att kroppens celler inte förstörs, och har alltså den viktiga funktionen att hindra åldrandet och motverka uppkomsten av fria radikaler.

Selen är viktigt för att C-vitamin och E-vitamin ska få bra effekt och höjer immunsystemets skyddande verkan.

Det finns mycket man skulle kunna skriva om selen. Men vi ska i den här artikeln först och främst ta upp 3 vanliga problem hos många män och hur selen kan vara en av pusselbitarna i att förhindra uppkomsten av dessa.

Selen och infertilitet

När kunder kommer till oss och har problem med infertilitet så är det nästan alltid kvinnan som söker hjälp. Men vi vill alltid behandla båda parterna. För faktiskt är det så att hos vart och vartannat par som har problem med att kunna få barn så är det manlig infertilitet det handlar om.

Det kan bero på flera saker men näringsbrist är många gånger en av dem. Bland annat har det visat sig i studier att om män har dåligt med selen får de en lägre spermiekoncentration, spermierörligheten blir sämre, liksom kvaliteten på spermierna. Hos de som tog tillskott av selen ökade spermienivåerna, rörligheten och kvaliteten avsevärt. 1

Bra nivåer av selen hjälper även till att skydda spermierna mot fria radikaler som kan orsaka oxidativ skada på dem. Så planerar du att skaffa barn är det allra viktigaste att förebygga och se till att du har en bra näringsstatus av selen men även de andra viktiga näringsämnen.

Selen och prostatacancer

Studier har visat att intag av selen kan ge ökat skydd mot prostatacancer. I kombination med E-vitamin såg man i en studie att män fick bättre blodvärden när det kom till cancermarkörer.2

Särskilt är det viktigt att äldre män tillsätter selentillskott. Men allra viktigast är att förebygga i tidigt skede långt innan man har börjat få prostatabesvär. Detta gör du genom att se till att du har bra näringsstatus i kroppen, tränar och försöker hålla stressen på en lagom nivå.

Prostatmin är ett tillskott särskilt framtagen för att understödja normal funktion av urinvägar och prostata och den innehåller bland annat just selen.

Selen och hjärthälsa

I kombination med Q10 har selen visat sig skydda hjärta och kärl, vilket har gjort att personerna i studierna inte bara har förbättrat sin hjärthälsa men också sin livskvalitet. Detta är för att selen behövs för att Q10 ska kunna omvandlas och för att återaktivera Q10. Deras synergistiska effekt är mycket viktig just för hjärthälsan.3

Få i dig selen via maten

Allra bäst är ju givetvis att du äter en näringsrik och varierande hälsosam kost så du ökar sannolikheten att få i dig selen och andra mineraler och antioxidanter som är så viktiga.

- Läs mer: "Färgerna i grönsakerna som gör oss friska"

Selen hittar du bland annat i smör, paranötter och råris.

Viktigt är dock att din matsmältning fungerar som den ska så att du verkligen kan få upp den så viktiga näringen i maten.

- Läs mer: "5 tips till att förbättra matsmältningen redan idag"

Det blir ju tyvärr inte heller lättare av att våra svenska jordar är selenfattiga, som vi nämnde innan. Detta har ju tyvärr lett till det blir allt vanligare med selenbrist.

- Läs mer: "Sanningen och lögnerna om kosttilllskott klargjorda"

Därför har många märkt stor skillnad på sin hälsa när de tar näringstillskott som ett supplement till en hälsosam kost. MaleMultinutrient från BioCare är en fint sammansatt multivitamin- och mineraltillskott som är särskilt sammansatt med tanke på mannens unika näringsbehov.

För att ta reda på om du verkligen har selenbrist eller inte rekommenderar vi att du gör en hårmineralanalys, vilket är mer pålitligt än helblodsanalys när det kommer till selen.

Må Bra
Amanda M

Referenser:

1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25175508/ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3048346/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9698665/ 

2]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6103565/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11696701/ 

3] https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01443780 

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se