5 superfood-favoriter för ett mer vibrant liv

08 apr 2021
5 superfood-favoriter för ett mer vibrant liv

Både i vanliga butiker och i nätbutiker har utbudet av olika så kallade ”superfoods” börjat svämma över på hyllorna. Kanske har även några hamnat i din kundkorg och tagit sig hela vägen till dina kökshyllor?

Behöver man verkligen de här så kallade ”superfoodsen” och lever de verkligen upp till sitt namn?

Om man äter en varierad hälsosam kost och tar tillskott av näringsämnen som är svårupptagliga så är superfoods kanske överflödigt för den som inte är lite ”hälsonördig”.
Men de kan absolut ha sin plats i en hälsosam kost. Till exempel skulle de kunna ersätta en del av dina tillskott. Många tillskott kanske man tar av ren rutin fast man egentligen inte behöver. Du kanske har ätit samma c-vitamin, kalciumtablett eller järntillskott månad efter månad, kanske till och med i flera år. Men tänk på att precis som vi inte vill ha samma mat varje dag, tycker kroppen om att få variation på dess näringstillförsel. Ett pulver av en frukt eller ett bär som är rikt på det näringsämne du vill åt kommer göra din kropp glad, exempelvis Nyponpulver för C-vitamin, Grönkål istället för kalcium och Moringa istället för järn.

Superfoodpulver i jämförelse med kosttillskott

Tillskott är mycket bra för att ge dig precis det ämne du behöver när du har enormt låga nivåer av det. Så har du kritiskt låga nivåer är det bra att äta kosttillskottet, men behöver du mer en underhållsdos och känner att du inte får i dig tillräckligt med det i maten så är superfoodpulver ett utmärkt alternativ att variera med. Dessutom är det enkelt sätt att näringsberika ens egna och sina barns kost med. Smoothies, råa desserter, teer och annat är olika utmärkta sätt att få i sig de här superfoodpulvren.

Fördelen med superfood är att istället för ett enskilt ämne får man i sig hela livsmedlet, hela bäret med alla dess näringsämnen. Gemensam nämnare för superfood är deras höga antioxidantvärde. Men antioxidanter sanverkar mycket bättre tillsammans med varandra. Så genom att äta livsmedlet får man i sig en rad olika antioxidanter istället för bara ett enskilt utplockat. Det är lättare för kroppen att ta uppnäringsämnen då dessa livsmedel naturligt även innehåller enzymer. 

Många av superfoodpulvren är frystorkade eller spraytorkade, båda sätten garanterar att mycket av näringsämnena finns kvar i slutprodukten. 

Tänk på att köpa superfoodpulver som är ekologiska och inte innehåller onödiga fyllnadsmedel och sötningsmedel!

MåBra Naturligts Topp 5 Superfoodpulver

1. Rå Kakaopulver

rakakao

Kakaobönan är nog allas favoritfrukt, det är ju det vi får choklad av. Finns det något bättre? Man kan göra så mycket med kakaopulver. Men den som vi använder i kladdkakan är rostad kakao, medan den vi pratar om här är den råa orostade kakaon.

Skäl till att vi älskar rå KAKAOPULVER:
 • Rik på antioxidanter, hela 95 500 i ORAC värde (per 100 g) vilket är väldigt högt, med tanke på att lingon ligger på 20 000 per 100 g. Att den är rik på antioxidanter har en skyddande och föryngrande effekt
 • Rik på magnesium, de flesta vet nog att kakaopulver är rikt på magnesium. Men tänk på att RÅ kakaopulver innehåller 149% mer magnesium än dess processade rostade motpart
 • Rik på järn, bland de bästa vegetabiliska källorna för järn. Men komplettera gärna med något c-vitaminrikt för att förbättra upptaget
 • Rik på kalcium, hela 160 mg per 100 ml i kontrast till komjölk vars kalcium dessutom har ett sämre upptag på 125 mg per 100 ml
 • Rik på ämnen som stödjer humörhöjande signalsubstanser, ex tryptofan som höjer serotonin och fenylalanin som höjer dopamin

Användning: Chokladdryck, Smoothie, Råa chokladpraliner, råa desserter som chokladmousse för att nämna några

2. Greens

greens

Greens är ett samlingsnamn för flertal gröna pulver ex. vetegräs, korngräs, chlorella, spirulina, grönkål med flera. Det finns mycket att skriva om dem enskilt och mycket att skriva om dem som grupp betraktat.
Det viktigaste och gemensamma är att de alla är rika på klorofyll. Klorofyll har anti-inflammatoriska, antioxidant-   och på grund av dess rika mängd av K-vitamin även sårläkande egenskaper. Dessutom är de basgörande och mycket proteinrika.

Användning: I smoothies, råa desserter som råa minttårtan

- Läs mer: Nystart med näringsrika greens

3. Maca

maca

Maca är en adaptogen ört från Peru som växer på 4000 meters höjd och har använts traditionellt i många år för att höja energi, humör och libido (den kallas ibland för peruviansk ginseng) och passar både män och kvinnor. Den har även en östrogenbalanserande effekt vilket kan minska ens klimakteriebesvär. Även denna, liksom många andra superpulver, är rik på antioxidanter.

Användning: Blanda ner i smoothies eller råa desserter

- Läs mer: Adaptogena örter för ett harmoniskt liv utan stress

4. Gurkmeja

gurkmeja

Gurkmeja är en av de mest antiinflammatoriska kryddorna på grund av dess höga innehåll av curcumin som också är en antioxidant. Många använder den med framgång vid olika värkproblem, speciellt artrit. Den har även serotonin- och dopaminboostande egenskaper vilket är bra för vårt humör. Studier visar faktiskt att gurkmeja har bättre antiinflammatoriska egenskaper än vissa antiinflammatoriska mediciner1 

Användning: Guldmjölk, krydda i matlagning, smoothie m.m.

5. Lingon

lingon

Om havtorn är skogens guld, så är nog lingon – rubinerna. De här vackra små röda syrliga bären innehåller förutom mycket antioxidanter bland annat C- och E-vitamin samt fytokemikalier som quercetin. Studier har även visat att de har viss effekt för blodsockret2

Användning: Pulvret är perfekt att hälla på yoghurt, desserter, smoothies m.m.

- Läs mer: Färgerna i grönsakerna som gör oss friska

Så många fler man skulle vilja skriva om, som ex broccoligroddar som har cancerfightande egenskaper, hampa som är rikt på protein, havtorn som har hjälpt så många kvinnor med underlivsbesvär, nypon som hjälper många med värkproblem, matcha som har en  balanserande effekt, chiafrön som är rika på viktiga fettsyror och blåbär som inte bara är ljuvligt goda utan också bra för ögonen.

- Läs mer: Blåbär och din hälsa

Superfoods är inte bara en trend, de är här för att stanna, vare sig det är för att toppa din smoothie eller för att näringsberika din kost.  Så frågan är du Vilken eller vilka är din favorit?

MåBra
Amanda Majava
Hälsoskribent

Referenser:
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15489888/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10404539/ 
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22854401/

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se