Bli medlem tillsammans med tusentals av nöjda kunder 🤗 och få 10% rabatt på din första beställning 🤫. Missa inte det🥳! (Endast för nya prenumeranter)

Traditionell örtmedicin har en plats i ett modernt samhälle

20 nov 2018
Traditionell örtmedicin har en plats i ett modernt samhälle

Örter berikar livet. Du kanske är en hängiven örtanvändare utan att du vet om det. Bortsett från kryddorna i maten, så smaksätter vi gärna tandkrämen med pepparmynta och vad vore öl utan humle? Många dricker kamomillte innan läggdags för att kunna slappna av, åter andra dricker kamomill när de har magknip.

Terapeutisk användning av örter

Men det finns också många örter som vi kanske inte har vare sig i kryddhyllan eller bland teblandningarna. Detta för att de anses mer terapeutiska.

47 herbalmedicine blogg2

Dessa typer av örter bör oftast intas regelbundet under en längre tid för att ge den efterfrågade återuppbyggande effekten.

Örter tas med fördel tillsammans med andra näringsämnen för att uppnå bästa effekt. För att få en bra kombinering av örter och näring rekommenderar vi dig att se en certifierad närings- och fyto[ört]terapeut.

Örtmedicin i Sverige och runtomkring i världen

Örtmedicin är den mest använda typen av medicin i världen fortfarande till denna dag. I många länder (ej i Sverige) kan man läsa örtmedicin/fytoterapi på universiteten. I flertal länder är fytoterapeueter och läkare som arbetar med naturlig örtmedicin respekterade. Det skiljer sig enormt mot hur det ser ut i Sverige.

Naturliga örter och syntetiska läkemedel

Syntetiska mediciner är ofta baserade på kopierad växtstruktur med en liten förändring i den kemiska strukturen så att den sedan kan patenteras (patenterat läkemedel = pengar - man kan inte patentera en naturlig förekomst).

Problemet med denna typ av läkemedel är ofta att den baseras på teorin att det bara finns ett aktivt ämne i växten (ex. hypericin och hyperforin från johannesört, eller partenolid från mattram. Med forskning som hela tiden går framåt ändras dock teorierna om vilken som är dess aktiva ämnen. T. ex. trodde man först att det aktiva ämnet i valeriana var eterolja, men 1966 kom man fram till att det var valopotriater, för att slutligen 1988 komma fram till att man inte vet vilket utav dess ämnen som är den aktiva - man vet bara att den fungerar. 

"Problemet" med naturens kemi är att det sällan är ett aktivt ämne utan att många ämnen ihop som gör den till den aktiva och mer eller mindre biverkningsfria medicin (men även då patentlös) den är.

Adaptogena örter

De absolut mest populära örterna som vi har i vår måbraklinik och hälsokostbutik är de som går under den adaptogena kategorin. Det som menas med att en ört är adaptogena är att de är stabiliserande eller balanserande.

Vi är inte förvånade över dess popularitet då livet för de allra flesta bara blir mer och mer stressat och pressat. Men adaptogena örter kan hjälpa kroppen att anpassa sig till livet genom att balansera upp vårt nerv- och stressystem. Mer om de här adaptogena örterna i en annan artikel. (För att hålla dig uppdaterade om våra blogginlägg och andra nyheter i måbrabutiken se till att prenumerera på vårt nyhetsbrev.)

          - Läs mer: "Adaptogena örter för ett harmoniskt liv utan stress"

Bitterörter

Bitterörter är ett samlingsnamn för örter som är, tro det eller ej, är bittra (lite dumförklarande det där..). Bitterörter intas traditionellt sätt och fortfarande i många delar världen för att återställa normal produktion av matsmältningsvätskorna. Dessa kan användas under en längre tid och passar sig även mycket bra i förebyggande syfte.

Egentligen så har behovet av bitterörter uppstått lite i grann med att vi nu har blivit allt för bortskämda och inte vill ha bittra eller beska smaker i vår mun. Detta i samband med att antibiotika- och saltsyranedsättande läkemedels användningen har ökat (vilket tar kol på saltysran i magsaften samt våra snälla tarmbakterier). Dessutom har konsumtionen av kött, fett och annan saltsyra- och gallkrävande mat ökat.

Tyvärr är dålig matsmältning och följdproblem något av det vanligaste som vi har att göra med i vår klinik, men vi har märkt oerhörda förbättringar när bitterörter i kombination med enzymer och/eller saltsyra, efter en tarmrening, satts in.

LÄS MER: 10 tips för en lyckad tarmrening

Några av de mer populära örterna i vår hälsokostbutik och måbraklinik

 • Andrographis – androhraphis paniculata, kariyat, chiretta, king of bitters

Som det engelska namnet avslöjar är detta en bitterört och en riktigt bra sådan. För den är även galldrivande, mjältistimulerande och leverskyddande. Många använder den även vid virus-, bakterie-, parasit-, och svampinfektioner. Vid tarminfektion med diarré eller dysenteri har denna ört rekommenderats. 

Även dennas mest välkända funktion avslöjas på sitt namn: Bitter. Och bitter är den, men mycket omtyckt i maten i många asiatiska länder. Förutom sin bittra egenskap för matsmältningens skull så har den även använts främst vid blocksocker- och glukostoleransproblem.

 • Boswellia – boswelia serrata, rökelseträd, olibanum, frankincense

En ört som ökat mycket i popularitet som ört den senaste tiden men även som essentiell olja (en av min personliga favorit bland de essentiella oljorna).
Dess mest kända egenskaper är att den är inflammationshämmande både när det kommer till tarmproblem men även till led- och muskelbesvär.

 • Boldo – Peumus boldo, boldoträd, boldo tree

Dess mest vanliga användningsområde är vid gallbesvär då den är galldrivande och kramplösande för både gallan och tarmen och hjälper till vid nedbrytningen av fetter. Men dock sägas är att om man har gallsten eller andra gallproblem rekommenderar vi att du uppsöker professionell hjälp. Men vår erfarenhet är att Boldo har varit stor hjälp när den använts för gallproblem under uppsikt av en utbildad fytoterapeut.

 • Trollhassel – hamamelis virginiana, amerikansk trollhassel, witch hazel

Det här är en ört som är särskilt populär i USA kanske med tanke på att den där har använts traditionellt länge. Den är förutom inflammationshämmande även den bakter-, svamp-, och parasithämmande. Många har använt den med framgång vid hemorrojder, åderbråck och smärta och tyngdkänslor i benen.

Att tänka på när du använder örter

Köp bara örter som är av hög kvalité då dessa är kvalitetstestade detta för att slippa få örter som är besmittade av mögel, bakterier, tungmetaller osv. I vår hälsokostbutik säljer vi enbart kvalitetstestade örter, bland annat de från Örtspecialisten.

Mår du dåligt av en ört som du tar, sluta med den och kontakta en örtspecialist ex en fytoterapeut som är utbildad inom örtmedicin. Oftast är det inte frågan om örten utan kanske en interraktion mot något läkemedel eller i rätt ovanliga fall förekommer allergier mot örter.

Sunt förnuft vid användning av örter

Överdosera inte örter och använd dem helst bara 1 månad för bästa effekt, och max 2 månader. Detta är inte främst för att det är farligt utan för att kroppen liksom blir trött på den.

Din kropp gillar regelbundenhet men även variation.

Tyvärr när man läser om örters biverkningar eller när örter framställs som farliga är det på grund av människor som inte använt sunt förnuft i samband med användandet. Ett ex var en kvinna som i bantningssyfte åt 30-40 g lakrits varje dag i 9 månader. Det som hände med henne var att hon utvecklade hypokalcemi. Nu påstås det att lakrits alltså kan ge hypokalcemi.

Vi som har sunt förnuft försöker alltid fokusera på resultaten av rätt användning istället för de som använt örter på ett helt klart dumt sätt.

Två av världens ledande fytoterapeuter, Simon Mills och Kerry Bone, skriver;

–”…It is possible that the safety record for herbalism is better than for any other widespread
human activity, including eating, drinking, sleeping (a particularly dangerous
activity) taking exercise, working or travelling”. 

(citat hämtat från: ÖRTMEDICIN – Naturens Läkande Kraft av Mic McMullen)

LÄS MER: Den verkliga sanningen om faran med kosttillskott

Nu över till dig - har du använt någon av ovan nämnda örter eller har du fått hjälp av någon annan ört kanske? Dela med dig av din erfarenhet i kommentarerna här nedan.

Med kärlek och hälsa
Amanda M

*Denna lista inkluderar inte de allra mest populära örterna som vi en gång i tiden sålde i vår hälsokost. Dessa inkluderade 1) Agnus Castus (vitex, munkpeppar, kyskhetsträd) - som med framgång användes för att hjälpa till med hormonella besvär och hjälpte många unga kvinnor att få ordning och reda på sin menscykel. 2) Mariatistel - som var en superb ört att använda i samaband med leverrening som annars kan vara rätt komplicerad. 3) Johannesört - som användes av många vid sömnbesvär, avslappning, stress och depressioner. Samtliga av dessa effektfulla och, ja, helt fantastiska örter har tyvärr blivit läkemedelsklassade och vi kan inte sälja dessa. Även om vi saknar dessa örter oerhört mycket har människor kunnat på andra sätt få hjälp med ovanstående problem med hjälpa av andra tillskott och örter.

För den vetgirige:

ÖRTMEDICIN – Naturens Läkande Kraft • Mic McMullen

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se