I de förra artiklarna som berörde kosttillskott gick vi igenom hur media och läkemedelsbolagen har förstört ryktet av hälsokostbranschen genom att påstå att kosttillskott är farliga, men också hur vi själva kanske bidrar till att ett sådant rykte sprids. Men det finns en stark kraft inom kosttillskottsbranschen som fördärvar och gör så att vi andra framstår som sämre. Vilka är det jag syftar på? Jo, Oseriösa Aktörer! Men hur vet man att den man handlar av eller det man handlar av inte är oseriöst, utan säkert och bra? Det är det vi tar upp i den fjärde och näst sista delen om kosttillskott och kosttillskottsindustrin.
Att värna om sin hälsa kan bli en dyr sak. Det är glutenfria mjölsorter, ekologiska grönsaker, kallpressade oljor, juicepressar och så på toppen av det vitaminer, mineraler, fettsyror och enzymer... Ja någonstans börjar det svida i plånboken. "Kosten bör man inte snåla in på, och en juicepress är en investering i din hälsa," resonerar många. Vilket är helt rätt sätt att tänka, men gör de avkall på kvalitén när det gäller vilka kosttillskott och köper det billigaste fabrikatet som går att få tag på för att hålla "hälsobudgeten" nere?
Matematiken är enkel: Ju billigare produkt, – desto billigare ingredienser - mindre effekt på hälsan - mer slöseri med pengar. Dessutom kan tillskott av dålig kvalité innehålla ämnen som snarare belastar din kropp i stället för att hjälpa den.
Behöver det inte betyda att dyrast alltid är bäst heller. Jag har stött på produkter som helt klart begär ett överpris då de skyltas upp som något exklusivt men när man synar den i sömmarna är det inte mer exklusivt än många andra tillskott, bara mycket dyrare marknadsföring bakom.
Oj det här var inte lätt. Hur ska man då veta vad hur bra kvalitén är på produkten jag vill ha? Vi ska kolla på 4 stolpar som är bra att ha bakhuvudet när du köper nya kosttillskott.
Får du syn på en produkt som antyds vara bra för alla möjliga åkommor - dra öronen åt dig och tänk kritiskt! Oftast är det inte riktigt SÅ bra som det sägs. Tilläggas bör att det finns många fantastiska produkter där ute som är helt klart underskattade och naturen är rik på sådana växter.
Även om det skulle vara så att superbäret/superhonungen/supersvampen/superjuicen verkligen är bra mot allt (vilket ingenting är, men låt säga), och också påstår att så är fallet, är det ett annat skäl till att ifrågasätta vad man hör och läser.Det finns nämligen strikta regleringar på vad man får säga och inte får säga om kosttillskott, örter, probiotika och liknande. Kan de inte följa sådana enkla regleringar kan man undra vilka fler lagar de inte följer eller tar lätt på.
Och visst det är oerhörtsynd att man inte få påstå något alls om produkterna men inget ont som inte för något gott med sig; det skyddar oss till viss del från att oseriösa aktörer kommer för långt in på marknaden. Men det gör att vi seriösa inte kan få berätta om våra produkter som vi verkligen skulle vilja– eftersomdet är sant! Men jag antar att fördelarna är större en nackdelarna.
Det här är verkligen ett ämne i sig. Men för att leka en liten lek så tar vi ett mycket vanligt tillskott, Magnesium, och letar upp ingredienslistan på 6 stycken mycket vanliga märken!
Ex 1: Magnesiumkarbonat. Magnesiumhydroxid. Fyllnadsmedel (kiseldioxid, stärkelseglykolat, majsstärkelse, magnesiumstearat)
- Karbonat och oxid är svårupptagliga och billiga bindningsformer. Det får plats mer magnesium i kapseln men mycket mindre tas upp av kroppen. Och varför alla dessa onödiga fyllnadsmedel?
Ex 2. Magnesium (magnesiumhydroxid), maltodextrin, stärkelse, fyllnadsmedel, (tvärbunden natriumkarbooximetylcellulosa, mikrokristallinisk cellulosa, kiseldioxid, fettsyror, hydoxipropylmetylcellulosa, glycerol), ytbehandlingsmedel (magnesiumsalter av fettsyror).
- Här används enbart den svårupptagliga och mindre bra oxiden. Och varför alla dessa fyllnadsmedel???
Ex 3. Magnesiummalat, magnesiumcitrat, magnesiumlaktat, kiseldioxid. Kapseln är vegetabilisk och råvaran är gjord av cellulosa från tall.
- Bättre! Citratet särskilt är känt för att vara lättupptaglig. Det får plats lite mindre Magnesium i kapseln, men å andra sidan tas mycket mer upp av kroppen! Och inte alls lika mycket fyllnadsmedel. Kostar lite mer, men så får man också magnesium i ett flertal former.
Ex. 4. Magnesiumoxid, fyllnadsmedel (dikalciumfosfat, mikrokristallin cellulosa), klumpförebyggande medel (vegetabilisk stearinsyra, vegetabiliskt magnesiumsalt av fettsyra), magnesiumbisglycinat, stabiliseringsmedel (kroskarmellos), magnesiumsalter av citronsyra, magnesiumglukonat, magnesium-L-askorbat, magnesiumsuccinat, magnesiummalat, curcuminoider, ytbehandlingsmedel (hydroxipropylmetylcellulosa, vegetabiliskt glycerol), färgämne (gurkmeja).
- Har ni sett den listan? Magnesiumbisglycinatet som är den bättre har hamnat på 5e plats. Så totalt onödigt...
Ex. 5. Magnesiumcitrat (vegetabiliskt ursprung), antioxidationsmedel (dikalciumfosfat), stabiliseringsmedel (tvärbunden natriumkarboximetylcellulosa, fettsyror, magnesiumsalter av fettsyror; vegetabiliskt ursprung), fyllnadsmedel (mikrokristallin cellulosa, vegetabiliskt ursprung), ytbehandlingsmedel (hydroxipropylmetylcellulosa, polyetylenglykol, färgämne: titanoxid), klumpförebyggande medel (kiseldioxid).
- Äntligen Magnesiumcitrat på första plats. Men måste jag få allt det andra med på köpet också?
Ex. 5: Magnesiumcitrat, magnesiumglycinat, magnesiumsuccinat. Vegetabilisk kapsel tillverkad av cellulosa.
- Här var det mycket magnesium för pengarna! ! Magnesiumcitrat på första plats som är lättupptaglig och Magnesiumglycinat på andra plats som också är lättupptagligt. ven om det kanske ser ut att vara mindre mängd så är det mer som tas upp. Och jag får inga läskiga eller onödiga fyllnadsmedel med på köpet.
Sprang för övrigt även på ett receptfritt läkemedel med Magnesium i sig som förutom det innehöll aspartam. Ja, det är ju inget jag skulle stoppa i mig själv i alla fall! Exempel 5 blir mitt solklara förstahandsval. Som andrahandsval skulle exempel nummer 3 hamna.
Vad jag menar med det här är inte att provocera eller göra folk förvirrade eller ångestfyllda om man råkar ha någonting med magnesiumoxid hemma utan helt enkelt bara för att informera om att prislappen inte säger så mycket som man skulle önska. Däremot säger innehållsförteckningen mer.
Vad mer kan man kolla efter för att se huruvida du har med ett bra företag att göra eller inte?
Har företaget ett bra rykte inom sin sektor? Skulle bra näringsterapeuter och liknande rekommendera dig det märket?
Ofta hänger ett fint rykte ihop med att företaget har en bra policy och effektiva proudkter.
Fråga dig vad företaget är känt för. Kanske är de kända för sin excellenta renhet? Eller sina bra sammansättningar och kombinationer? Eller är deras kundservice och kontakt med bönder/producenter fin och genuin? Är andra nöjda med effekten som de fått när de använt deras produkter?
Hur tar företaget hand om sina anställda, vart går pengarna och hur tänker de när det kommer till att bevara vår miljö? Gör de en insats förbättra samhället på något vis kanske genom att tänka ekologiskt, lokalt, skänka pengar till välgörande ändamål och för att sprida kunskap om hälsa och välmående?
"Vad har det med om produkten är bra eller inte" kanske du tänker.
Ja med lite sunt förnuft kan man känna att det är sådana företag som bör stödjas och inte oseriösa aktörer som kommer och går, som bara följer trender och lägger största summan på snabba vinster och dyr TV-reklam. Det är i alla fall vad jag tycker!
Jag hoppas att denna lilla checklista som jag delade med mig av idag kommer kunna hjälpa dig att hitta din väg genom hälsokostdjungeln.
Nu över till dig: Vilka företag inom hälso-världen respekterar och ser du upp till? Hur gör du för att välja mat och kosttillskott med omsorg som är för ditt och din familjs bästa?
Lycka till
Och har du någon fråga kring detta är det bara att ställa dem i kommentarerna nedan.
Amanda M
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se