Mer energi är nog något som de flesta av oss vill ha. Även om många lite generaliserande svarar ”bra” på frågan hur de mår, så är nog det näst vanliga svaret ”trött” eller ”stressad”. Visst uppskattar man att någon svarar hur det verkligen är och inte bara påstår att allt är bra hela tiden. Men det är också rätt sorgligt att så många idag kämpar med trötthet och stress.
Nu när trötthet mer eller mindre blivit en sorts epidemi kan man undra om det verkligen går att göra något åt det.
För att förstå hur kroppen kan få mer ork och energi är det viktigt att först förstå hur själva processen med energiproduktionen fungerar i kroppen. Därför kommer vi i den här artikeln ta upp hur mitokondrierna, kroppens egna små kraftverk, fungerar och hur man kan skydda dem från skada och boosta deras funktion bättre.
- Läs mer: "5 sätt att få mer energi på"
I hela kroppen finns det 100 000 triljoner mitokondrier som tillverkar något man förkortat kallar för ATP (adenosintrifosfat) som är en molekyl som används som energi i cellen, det är även i mitokondrierna som ämnesomsättningen styrs. 200 gram ATP, som sedan med en gång förbrukas i våra organ, bildas i mitokondrierna varje minut. Kroppen anpassar också antalet mitokondrier för hur mycket behov man har av dem. Till exempel så bildas fler mitokondrier när man rör på sig, en timmes motion och du har fler energigivare i kroppen.
När mitokondrierna producerar ATP-energi producerar de samtidigt en biprodukt som kallas för ROS en sorts fri radikal. Detta är inget problem så länge balansen mellan dessa två är ok, men tyvärr är mitokondrierna känsliga och kan lätt skadas och då blir balansen fel. Då producerar de mer ROS än ATP och man blir tröttare, åldras snabbare, inflammationen i kroppen ökar0 (vilket i sin tur kan öka risken för olika kroniska sjukdomar). Det som rubbar mitokondriernas balans är oxidativ stress eller fria radikaler. Man kan se en sådan här oxidation på andra ställen exempelvis när ett äpple är uppskuret och det börjar bli brunt eller härskningen som sker hos oljor/nötter.
För att optimera mitokondriernas hälsa är det viktigt att man vet vad i ens livsstil som kan skada mitokondrierna. Bor du i ett mögelhus? Har du ett allt för påfrestande och stressigt arbete? Har du svårt att sova? När du utvärderat dig och din livsstil vet du också vart du ska lägga fokus och göra den nödvändiga förändringen som du behöver göra för att kunna hjälpa din kropp med dess energiproduktion.
- Läs mer: "5 skäl att HIIT även passar oss 'latmaskar'"
Att motionera, röra på kroppen och bygga muskler är viktigt för mitokondriernas hälsa. Det bränner kalorier, ökar ämnesomsättning och ökar antalet mitokondrier i cellerna.
- Läs mer: "3 sätt att se till att träningen verkligen blir av"
Vissa näringsämnen är särskilt viktiga för ATP produktionen:
Några av dessa fungerar även som antioxidanter vilket har en balanserande effekt på ATP- och ROS-produktionen. Andra viktiga antioxidanter för mitokondrierna är:
Försök att få i dig näringsämnena först och främst genom kosten, men vet du med dig att du har svårt att få i dig det du behöver via kosten av olika anledningar efter att ha kollat upp om du har brist, ta gärna kosttillskott av de du behöver.
Särskilda produkter som är framtagna för att boosta mitokondrierna är:
Utöver detta kan andra livsstilsförändringar som vi talade om innan vara nödvändiga att ta tag i, förbättra sömnkvaliteten, minska stressen, jobba med ens mentala hälsa, sanera kemikalier eller mögel i ens omgivning.
Konsultera gärna en näringsterapeut som har utbildning kring detta för att vara mer säker på vilken väg just du behöver ta.Tyckte du detta var intresssant och skulle vilja lära dig mer om hur du naturligt kan öka energiproduktionen i kroppen och ta hand om mitokondrierna? Börja då prenumerera på vårt nyhetsbrev så kommer du få första tjing på vår nya e-kurs som snart kommer lanseras och som just handlar om hur du kan bli mindre trött!
MåBra
Amanda Majava
[0 } https://www.lifespan.io/news/mitochondrial-link-to-inflammation-discovered/
[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0303720710000572
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4617125/
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se