Semestertiderna har gått mot sitt slut, skolorna har börjat och hösten är på snabbt intågande. Det har många fördelar, dagarna blir kortare, mysstunderna längre. Men nackdelarna med vardagens stress är för många en stor hälsofara. Visste du till exempel att fler hjärtattacker sker på måndagar än någon annan dag i veckan? 1 Hur brukar dina måndagar se ut? Eller tisdagar? Eller... Ja du förstår!
Du har hört att det talats om att stress kan vara bra för oss. Den positiva stressen som hjälper en kyckling att ta sig ut ur sitt ägg, den där stressen som hjälper oss att få saker uträttade, som gör att vi kan möta deadlines, som gör att vi vill ut och springa och som i en handvändning kan få oss att städa undan och baka en kaka när vi får oväntat besök. Den stressen vill vi inte gå miste om. Att sitta vid en sjö och meta hela dagarna låter väldigt stressfritt men är inte något som lockar oss Typ A -människor, eller?
Stress är ett sätt att överleva; vi skärper oss och lyckas prestera bättre och effektivare.
Fast många gånger är det ändå vi som verkar ha läget under kontroll och presterar till 100% både i hemmet, på jobbet/skolan och i våra fritidsintressen som många gånger brakar ihop. Vad gick på tok? När blev den där effektiviteten negativ?
Den positiva stressen är ett utmärkt redskap till att skapa och behålla motivationen i de utmaningar man står inför, både självpåtagna sådana, och de du själv inte alls rår för. Men en positiv stress måste alltid leda till vila och återhämtning. Får kroppen inte den vila och återhämtning som den behöver går stressen över till att bli negativ.
Men det verkar inte bara som att det är de där människorna som alltid har alla bollarna i luften samtidigt som går in i väggen. Nej allt oftare tycker jag man får höra om långtidssjukskrivna som drabbas av utbrändhet, ja till och med tonåringar och äldre "går in i väggen".
Vi måste komma ihåg att alla har sin egna individuella stressgräns, d.v.s. när den positiva stressen övergår till den negativa stressen. De utmatningar, förväntningar och pressade situationer som du hade klarat av blir droppen som får bägaren att rinna över för andra, medan sådant som andra kan hantera kanske blir för mycket för dig. Vår fysiska och mentala styrka skiljer sig åt från person till person och det är en avgörande faktor till att vi hanterar och bearbetar stress på helt olika sätt.
Först och främst avgörs den styrkan av:
Det första och viktigaste som påverkar kroppens känslighet för stress är ens näringsstatus i kroppen ser ut. Främst handlar det om dina depåer av vitaminer och mineraler. När man stressar behöver man använda extra av näringsresurser för att klara av att bearbeta sig igenom situationen. Har man dåligt med vitaminer och mineraler från början och inte tillför extra i form av tillskott eller mer näringsrik mat, blir kroppen urlakad från vitaminer och mineraler och kan till slut komma att hamna i en utbrändhet.
Beroende på vad den stressade situationen är av för något slag kan utgångsläget se olika ut. Det är bra att visualisera målen framför dig och sträva efter dem. Något som vissa automatiskt har lättare för att göra och därför lyckas att inte dras allt för mycket med i stresshärvan.
Kom ihåg skälen till varför du befinner dig i den sits du är och acceptera att du hamnat i situationer du kanske inte kan rå över. Det kommer hjälpa dig att hålla fötterna på jorden och inte låta känslorna ta över. Något vissa har lättare för än andra.
Om du ser någon som verkar klara av livet så där galant som du också skulle vilja, begrunda då över hur personen lagt upp sitt liv, Hur mycket jobbar hon? Har hon fritidsintressen? Har hon egen-tid? Hur mycket engagerar hon sig i andra? Det är inte fel att lära sig av varandra. Det är en konst att lära sig hur man skapar balans i livet och det är få som lyckats. Du vet den där balansen när man varken får för mycket fritid eller för mycket jobb, varken för mycket strävande efter sådant du själv mår bra av eller för mycket att tillfredsställa alla andra i ditt liv. Du vet - lagom av allt!
Du vet att den kommer. Ja även när du lyckats hitta en viss form av balans i livet så betyder det inte att du aldrig kommer drabbas av stress! (Om du inte bestämmer dig för att gömma dig ute i en stuga i norrland och gå i ide var vinter och ligga i en hammock var sommar... Inte troligt, men även om det är din plan så kommer jag nog garantera att även det kan bli stressigt i längden...) Stressen kommer dyka upp, ibland väntat men många gånger oväntat. Men har du då redan hunnit skaffa sig någorlunda balanserade rutiner i din vardag kommer du att lättare att kunna ta kontrollen över din stress och återfå balansen och lugnet igen. Så vad du än gör försök hålla fötterna på jorden, se framåt, ät bra näringsrik mat och andas - du kommer kunna klara av det! I nästa artikel kommer jag ge tips på 11 saker du kan göra för att klara av stressen.
Så hur vill du ha ditt liv? Vill du ta lärdom av dem som lyckats ta kontroll över stressen? Vad har du för knep för att inte få stressen att övergå till det negativa långvariga slaget? Dela med dig av dina erfarenheter eller tankar i kommentarerna nedanför. Önskar dig en fortsatt fin och förhoppningsvis stressfri vecka.
Med Kärlek
Amanda M
Läs mer:
1 . http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10654-004-6594-4
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se