Att vakna med att inte känna sig helt utvilad, att behöva dra sig upp ur sängen är inte roligt! Att längta till helgens sovmorgon eller att slippa ställa väckarklockor på semestern är inte alltid en tröst när vardagen är full och det är mycket som ska göras.
Kanske vet du att mycket av din dagliga stress hade blivit bättre om du också kunde vara lite mer piggare och produktivare på morgonen. Morgontimmarna erbjuder en helt annan energi till att få saker och ting gjorde än kvällarna gör.
En del påstår att de är kvällsmänniskor och att de aldrig kan bli en morgonmänniska. Från att själv ha varit en inbiten kvällsmänniska som trodde det var mitt öde kan jag säga att det går för vem som helst att bli en morgonmänniska *. Jag vet inte hur många gånger jag fått höra ”någon vaknade på fel sida av sängen idag” och känner du igen dig så kan jag uppmuntra dig med att det går att vända på detta.
Vet du inte riktigt var du ska börja med att ta tag i din hälsa? Faktiskt kan en sådan liten förändring som att få in en bra kvälls- och morgonrutin förändra din hälsa, din attityd, hjälpa dig att få mer energi och få mer gjort - ja det kan förändra ditt liv.
Börjar du dagen bra ger du dig själv bättre förutsättningar att klara av dagen på ett bra sätt.
Är du stressad, irriterad och trött på morgonen kommer resten av dagen sannolikt återspeglas av detta.
Istället - bestäm dig för att göra morgonen till en ritual som sätter nivån för hur du vill dagen ska vara.
Efter en bra morgon går ofta resten av dagen i ett liknande tema. Visst kan oväntade och pressande saker och ting hända, men börjar du dagen bra ger du dig själv bättre förutsättningar att klara av dagen på ett bra sätt.
- Läs även inlägget: "Godmorgon - konkreta tips för en bra morgon"
Jag känner på mig att du som har småbarn eller barn i skolåldern protesterar högljutt med att sådana morgnar är utopiska. Gör det du kan. Om det så är bara att gå upp lite tidigare än resten av familjen så du kan börja dagen i tystnad. Gör en förändring i taget. Inspireras av andra som lever efter detta.
Hur man kan vakna tidigt och känna sig utvilad om man haft en stressig kväll, inte kunnat somna förrän sent? Nej det säger sig själv att vi måste avsluta varenda dag på ett sätt som ger förutsättningar för en bra morgon dagen därpå.
Att investera i en god natts sömn är bland det viktigaste man kan göra för sin hälsa. Och hela nyckeln till att vakna pigg är att ha sovit gott och vad man gör dagen innan för att optimera sin sömn är a och o i den här ekvationen.
Familjen, jobbet, olika omständigheter i livet kan göra att stressen många gånger känns överväldigande. Det är så mycket vi behöver göra varje dag att det är svårt att få ihop timmarna.
Men för att kunna få en god natts sömn är det superviktigt att ändå försöka koppla bort alla måsten och borden. Det är inte tanken att man ska jobba sent intill kvällen eller försöka hinna med allt man inte hunnit.
Försök göra kvällen till en fridsam tid där du kan koppla bort och koppla ner. Efter att middagen är undanplockad och disken är gjord. Försök att ta en stund, kanske med en varm kopp te och läsa något, skriva dagbok, teckna. Lyssna samtidigt på en podcast, eller på avslappnande lugn musik som du mår bra av. En del använder sig av binatural beats, som förutom en skön musik i bakgrunden har olika frekvenser som gör att man slappnar av och kommer till ro. Använd en aromadiffuser med lugnande eteriska oljor som lavendel, petigrain eller ylang-ylang.
Är du för stressad för att bara ta det lugnt, behöver du kanske göra något ännu lugnare. Meditation, tapping, djupandning, stretchning, bada i epsom salt, kan vara annat som du skulle må bra av för att lugna ner ditt nervssystem och programmera den för vilotid.
Det är inte lätt att få ihop livspusslet med hälsosam matlagning. När man kommit hem från jobbet är inte det alltid det första man vill göra att ställa sig och laga mat och sen har helt plötsligt hela kvällen gått och man maten blir serverad alldeles för sent.
Kroppen behöver tid att smälta maten efter vi ätit och äter vi för sent och för nära inpå läggdags kommer vår nattsömn bli störd av matsmältningsprocessen som håller på. När du somnar ska kroppen gå in i ett återuppbyggande läge, och blir den processen störd så kommer du också vakna och vara tröttare.
Så försök att få in det i ditt schema att äta middag så nära in på att du kommer hem från jobbet, kanske redan vid 5-6 tiden på kvällen.
Du har hört det innan, men det tål att repeteras. Jag vet själv hur svårt det är. Det är så mysigt att kolla på något på kvällen, eller så kanske man känner för att läsa något och det mesta sker från olika sorters skärmar. Mobiltelefoner, läsplattor, datorer och TV skärmars blå ljus stör vår cirkadiska rytm då den blir lurad att tro att vi är i dagsljuset och det stör vår nattsömn vilket gör att vi känner oss groggiga på morgonen. Det har även dålig effekt på våra hormoner som är också baserade på en cyklisk rytm dvs den infradiska rytmen.
Det betyder inte att jag aldrig kollar på något på kvällen lika lite som det betyder att vi aldrig äter någon godsak innan vi går och lägger oss. Men genom att vi har gjort en medveten ansträngning till att verkligen äta middagen tidigare på kvällarna och inte ta med oss jobbet hem så har vi också kunnat lägga vår lilla mysstund med att titta på något/läsa något/äta något tidigare på kvällarna och ändå låta bli skärmar och mat närmsta timmen/timmarna innan läggdags.
- Läs mer: "Förbättra sömnen redan idag - prova någon av dessa 5 tips"
Vår kropp är styrd av cykler och mår bra av att vi lever efter vår inneboende rytm (den cirkadiska rytmen). Den vill att våra vardagliga rutiner ska vara något förutsägbara. Genom att gå och lägga oss samma tid varje kväll i kanske bara en vecka kommer du märka att redan en timme innan det klockslaget har du börjat bli trött – din kropp är nu inställd.
Låt säga ditt mål är att vakna kl 6 varje morgon för att hinna med allt du gör. Då behöver du somna kl 10 senast. Kanske du måste ligga i sängen en stund innan så du med säkerhet verkligen somnar kl 10. När du gjort detta ett tag kommer din kropp att börja bli trött redan vid kl 9 och det kommer inte alls vara lika jobbigt att gå och lägga sig tvärtom kommer du börja se fram emot att få gå och lägga dig vid den tiden.
En bonuseffekt som jag märkt på mig själv är att jag är mindre sötsugen på kvällarna. Det kan ju visserligen ha med annat att göra. Men jag har en hypotes som verkligen inte är vetenskaplig ? och det är att när kroppen vet att jag börjar borsta tänderna och göra mig i ordning för sängen redan kl 9 varje kväll så suktar inte kroppen efter att få det där lilla söta, som förr kanske var det som hjälpte mig att orka prestera/jobba lite längre in på kvällstimmarna.
- Läs mer: "Näringsterapeuten avslöjar: 15 sätt att på egen hand förbättra din sömn"
Många som är stressade har brist på viktiga mineraler och näringsämnen så som Magnesium och B6 som båda dessutom är viktiga för att slappna av. Ett tillskott som Ren VILA från Upgrit innehåller en kombination av Magnesium, B6 och Glycin som kan hjälpa dig att slappna av och komma till ro på kvällen.
Lugnande örter som Passiflora, Citronmeliss och Kamomill är också bra framåt kvällen.
Även om det är bra att ibland använda flera olika sorters tillskott och sätt för att komma till ro på kvällen så är nog min topp kosttillskotttips för detta Magnesium.
Det här är 5 små tips som kan göra stora underverk på hälsan. Genom att se över din kvällsrutin och göra det allra bästa med den för att kunna få en så optimal sömn som möjligt så kan du – ja även du – vakna pigg och kanske till och med glad dagen efter (för det allra mesta i alla fall ?)
MåBra
Amanda Majava
*Inte sagt att vi aldrig behöver sova ut någon gång då och då. Har du programmerat dig och kommit in i en rutin där du oftast vaknar upp och är relativt pigg på morgonen så är en mer eller mindre plötslig morgontrötthet (om den inte var på grund av att du gick och la dig för sent) en indikation på att din kropp behöver vila. Kanske håller du på att bli sjuk och din kropp försöker döda bakterier eller virus. För oss kvinnor i fertil ålder är det också normalt att vara lite tröttare kring mensen (inte dödstrött!) och har lite mer behov av vila.
Säsongerna kan också ändra vårt behov av vila. Oftast är vi lite mer morgontrötta på vintrarna än sommarna. Men igen, det handlar inte om att vara så trött att man knappt kan stiga upp ur sängen.
#Det finns fler morgonrutiner som är bra att införa. Men ingen mår bra av att införa allt på samma gång. Börja med dessa saker och du kommer märka stora skillnader på hur du kommer att må.
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se