Alldeles för många har problem med sömnen. 1 av 3 svenskar har problem med sömnen, 11 % av männen och 29 % av kvinnorna, är du en av dem?
Många som kommer till oss kämpar just med att de antingen inte kan somna, eller att de vaknar ofta, eller att när de vaknar kan de inte somna om eller aldrig känner sig helt utvilade när de vaknar.
Kämpar du med något av ovanstående är det inget att ta lätt på. Sömnproblem kan nämligen leda till flertal olika sjukdomar, immunförsvaret blir nedsatt och till och med depression och utbrändhet kan komma som ett brev på posten.
För många har dåliga sömnvanor börjat med att kroppen kämpar med för mycket inneboende stress.
Stress hindrar kroppen från att sova och så blir kroppen än mer stressad av att inte kunna sova - ett moment 22. Om binjurarna har arbetat på högvarv under en allt för lång tid går kortisolproduktionen ner och kroppen kan inte riktigt komma ned i varv och får svårt att nå djupsömnen, men för att binjurarna ska fungera som de ska behöver de sova!
När binjurarna inte fungerar som de ska påverkar de resten av vårt hormonella system, vilket i sig också kan bidra till sömnproblem. Andra lider av näringsbrister vilket gör att musklerna och nervsystemen inte kan slappna av. Det kan vara på grund av dålig kost och/eller dålig matsmältning och näringsupptagförmåga. Detta kan i sin tur leda till smärta och sjukdomar som gör det svårt att sova.
Många dricker för mycket, för ofta och för sent koffeinhaltiga drycker eller energidrycker och får då i sig på tok för mycket socker. Alkohol och rökning fördärvar också sömnkvalitén. Många behöver gå upp och kissa, kanske svettas mycket under natten eller kan inte komma till ro på grund av grubblerier och oro.
Den moderna människan har inte tid att sova och samhället vi lever i är uppbyggt så att vi kan vara aktiva, uppkopplade, sociala och underhållna dygnet runt. Så det finns till och med de som menar på att sömn är slöseri med tid och att man kan klara mycket med mindre sömn. Vilket kanske fungerar för dem (för ett litet tag) men deras följare som lyssnar - tar efter, med jobbiga konsekvenser.
Din kropp och din hjärna behöver vila och återhämtning. Den är skapad för att med jämna mellanrum få sluta ögonen och sova. När du blundar och sover så händer många viktiga processer i kroppen, ja kroppen är faktiskt i full aktivitet, fast den låter oss sova under tiden. Drömmar till exempel är också viktiga, för att kunna bearbeta tankar, känslor, intryck och hantera minnen. När du sover arbetar kroppen hårt med att reparera sig, återställa funktioner och regenerera sig. Det är alltså inte konstigt att man kan må både fysiskt och mentalt riktigt dåligt efter bara någon enstaka natt av sämre sömn. Pågår det under ett tag blir det riktigt jobbigt och då tar många till sömnpiller.
Eftersom sömnen är så oerhört viktigt kan det kännas helt desperat efter någon tid av för mycket sömnlöshet. Helt förståeligt börjar många då ta sömntabletter. Som en snabb enkel lösning är sömntabletter mycket bra.
Men hur är det långsiktigt?
Att använda sömnpiller någon enstaka gång gör inte någon större skada. Men vad man än gör i livet är det viktigt att tänka långsiktigt. Våra val idag påverkar ofta hur vi mår längre fram. Därför är det viktigt att fråga sig vad följden av ett långsiktigt/frekvent använda av sömnmedel gör för kroppen?
Studier på sömnmedel har bland annat visat på att kvalitén på djupsömnen försämnras. Sömnmedel kan även efter ett längre period av användande ge en grogrund för fler hälsoproblem. Undersökningar har t.ex. visat att man kan öka risken för att dö i förtid med 20% och sin cancerrisk med 35% genom att regelbundet använda sömnpiller.*
Så även om man bestämmer sig för att under en kortare period använda sömnpiller så är det viktigt att ändå vara försiktig då många av dem är starkt beroendeframkallande. Läkemedel är som kryckor som är bara till för att användas en kortare tid, tills kroppen är stark nog att gå utan. Precis så är det med sömnpiller, använd dem i nödfall, men gör under tiden de förändringar du behöver göra för att få tillbaka en naturlig djup och hälsosam sömn.
Läs Mer: Näringsterapeuten om: Så blir du fri från dina sömnproblem - utan sömnmedicin
Det kan alltså finnas en mängd olika bakomliggande problem till ens sömnproblem och det kan också finnas en mängd olika orsaker till de här bakomliggande problemen. Men det finns hopp och det finns hjälp. Via MåBra kliniken har vi hjälpt många att kunna få en god natts sömn genom att gå till grundorsaken med sitt problem och utifrån den arbeta med att bygga upp kroppen. Vill du ha en rådgivning kan du boka in en telefonkonsulation med oss. Men det finns ändå 5 saker du kan göra redan idag för att förbättra sömnen. Kolla på listan nedan och se om det finns något av detta du skulle kunna förbättra i ditt liv.
Läs mer: "Näringsterapeuten avslöjar: 15 sätt att på egen hand förbättra din sömn"
Men nu vill jag höra från dig: Vad har du gjort för att förbättra din sömn? Vilket av ovanstående tips tänker du försöka testa redan idag?
Sov så gott
Amanda
* Zolpidem och Zaleplon, studie gjord av Daniel Kripke och han menar på som resultatet av hans forskning att sömnmedel är lika skadliga som rökning.
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se