Förvandla din dag med de 3 M:en på morgonen

10 jan 2020
Förvandla din dag med de 3 M:en på morgonen

Ibland kör bara dagarna ihop sig helt och hållet. Det känns som ALLTING går fel och det började redan på morgonen. Medan andra dagar som börjar bra verkar fortsätta i samma tema. Om du känner igen dig i det är du inte ensam. För morgonen är avstampet för resten av dagen och kan avgöra hur du kommer må och huruvida du kommer att kunna vara produktiv och effektiv eller ej. 

För att kunna ha en bra, hälsosam och inte för stressad dag behöver du börja i den stilen redan på morgonen. Men du behöver inte låta slumpen bestämma vilken sorts dag du kommer få - morgonen blir som du gör den till. 

Planera in att ha en lugn stund där du kan planera för dagen och samla tankarna. Få gärna in lite motion och om du föredrar en jordande frukost. Mindful, movement och Minset; är 3 M att lägga på minnet för att förvandla inte bara din morgon, utan också din dag.

Låt oss helt kort titta på vad det är:

Mindfulness

Mindfulness kan innebära många olika verktyg som hjälper dig att tänka fokuserat, leva i nuet, släppa oro och få kontroll på livet. En av de verktygen är Meditation.

Meditation

Vad är egentligen meditation?

Enligt SAOL: med·it·at·ion substantiv ~en ~er • begrundan, eftertanke, betraktelse

Enligt SO: meditation  [-∫o´n] substantiv ~en ~ermed·it·at·ion·en●stilla eftertanke gärna kring de stora livsfrågorna; spec. som led i personlighetsutveckling

Enligt SAOB: MEDITATION me1ditatʃω4n  Etymologi 1) handlingen att låta tanken dröja vid o. fördjupa sig i ngt, (djup) eftertanke l. begrundan; eftersinnande, begrundande; betraktelse.

Meditation kan vara fokus och koncentration på sin andning, upprepande av mantra eller att bara sitta och fundera. Fundera över sin dag, sitt liv, sin utveckling. Eller att begrunda saker, fundera över växten som du har på bordet, hur den producerar syre etc.

Ja meditation är ett djupt ord och behöver inte nödvändigtvis handla om att sitta skräddare och upprepa mantran.

Det vi ofta rekommenderar människor är att andas, djupandas och att fokuserat tänka på positiva saker.

Det första du gör varje morgon kanske tillsammans med ditt ljumma citron-vatten. Ta någon minut för bara stilla begrundan och djupandning.

Personligen märker jag att jag mår allra bäst av att gå upp tidigt och tillsammans med soluppgången låta tankarna vandra iväg en liten stund, det ger mig en sorts frid som jag behöver för resten av dagen.

Movement

Rörelse är ett bra sett att komma igång och det behöver inte vara att springa till gymmet tidigt på morgonen om du inte är den sortens person.

Men se till att din morgon innehåller någon form av rörelse: jogga, ta en promenad med hunden, dansa.

Att röra dig direkt på morgonen sätter igång kroppen, du kommer in i arbetande fas där kroppen blir pigg och alert. När du tar tag i att röra dig på morgonen så tar du tag i ditt liv och bara den känslan gör en oftast mycket gladare – att man har kontroll.

morgonpromenad

Stretchning

Kom ihåg också att stretcha, sträcka ut kroppen – en så kallad kattyoga (om du har sett på katter som vaknar så de första de gör är att sträcka på sig) fantastiskt sätt att sätta igång kroppens cirkulation och förbereder kroppens leder och muskler för att arbeta. Det minskar spänningar i kroppen som kan påverka att du känner dig mer stressad. Håll gärna positionerna ca 30 sekunder var eller tills spänningen släppt. Tänker du även på att andas djup under stretchning kan det hjälpa till att minska eventuell ångest. Dessutom förbättrar det din kroppshållning.

Mindset

Att ställa in din hjärna på rätt frekvenser är inte svårt; kräver bara att du medvetet arbetar mot det målet inte bara en gång, utan varje morgon.

Den här delen av dagen kan ju göras i samband med en varm kopp te eller ditt morgonkaffe. Om tid är begränsad fungerar den här delen av morgonen också att göra under tiden du äter frukost.

Se till att i din morgonrutin avsätta tid för någon av följande:

 • Affirmationer
  Många framstående personer upprepar affirmationer till sig själv. ”Idag är en bra dag”, ”jag lever till min fulla potential”, ”Jag klarar att tackla varje motgång”. Osv.
 • Tacksamhetsjournal
  Att få allt man är tacksam för på papper gör att man blir mer påmind om det och därför klagar mindre. Vilket leder till att man blir mer positiv vilket är bra för hälsan.
 • Läsning
  Läs några sidor eller någon artikel, från en bok eller tidskrift som bygger upp och som kan tillföra mening till ditt liv som hjälper dig att tänka rätt.
  Det här är min personliga favorit och låter inte en dag gå förbi utan att läsa ur min favoritbok.
 • Planera dagen
  Genom att planera dagen och skriva ner vilka tre saker du behöver få gjort kommer du att kunna börja arbetsdagen och inte känna dig överväldig, hjälpa dig att tackla de viktigaste sakerna först och på så vis kommer du att få mer gjort.

 Tänk på:

 • Låt den här tiden på morgonen vara mobilfri. Om det är för frestande så ladda mobilen i ett annat rum och använd en traditionell väckarklocka.
 • Gå upp i tid. Om du går upp för sent blir det stressigt och skapar en stress för resten av dagen.
 • Det behövs ingen komplicerad frukost. De flesta mår bäst av något enkelt på morgonen. Se bara till att den innehåller mycket näring och inte belastar ditt matsmältningssystem. Vi har en del bra frukost recept, många går bra att även förbereda dagen innan.
 • Komplicera inte till det. Håll morgonrutinen enkel med de här 3 M:en. Fundera lite, rör dig lite och läs lite.

”Fokuserade, produktiva, framgångsrika morgnar bidrar till fokuserade, produktiva, framgångsrika dagar – vilket oundvikligen skapar ett framgångsrikt liv – på samma sätt som ofokuserade, oproduktiva och mediokra morgnar skapar ofokuserat, oproduktivt och ett mediokert dagar och i längden ett mediokert liv”  - Hal Elrod som skrev boken ”The Miracle Morning”.

Även 5 min om morgonen kan räcka

Det behöver inte ta lång tid.. Det finns en del som gör de här tre sakerna på 5 minuter: 1 minuts begrundan, 3 minuters stretchning och 1 minuts affirmationer… Även om du bara ha 5 minuter använd dem till de här tre M:en. Det kommer att göra stor skillnad på dig och din inre hälsa vilket i förlängningen påverkar dig fysiskt också. Då mindre stress och ångest har positiv inverkan på både ditt immunförsvar, hjärta och hormoner. Så ta dig tid! Även om det så bara är 5 minuter innan barnen vaknar.

MåBra
Amanda

Läsvärt:

 https://www.hustleandgroove.com/successful-morning-routine/

https://www.lifelikelunden.com/2019/02/25/how-to-create-your-morning-routine/

https://medium.com/personal-growth/how-the-three-ms-mindset-mindfulness-and-movement-can-help-you-start-your-day-right-d2358061e179

https://www.theactivetimes.com/fitness/technique/7-benefits-stretching

https://www.irishtimes.com/life-and-style/health-family/the-doctor-who-treats-the-problems-of-modern-lifestyles-1.3790067

Stressbalansen : omstart för kropp, sinne, relationer & livsglädje - Författare: Rangan Chatterjee

 

 

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se