Bli medlem tillsammans med tusentals av nöjda kunder 🤗 och få 10% rabatt på din första beställning 🤫. Missa inte det🥳! (Endast för nya prenumeranter)

Finn din inre balans - på jonnivå

04 sep 2020
Finn din inre balans - på jonnivå

 Balans och jämvikt är något vi ständigt söker efter. Alla vill vi ha mer balans i livet. Vi vill kunna balansera jobb och fritid, familj och egentid, inomhus och utomhus. När man tänker efter så är det nog det vi allra helst vill komma åt - balans.

Balans är ett läge där vi varken känner av för mycket eller för lite stress, vi känner av harmoni och vi är tillfreds med livet.

Ofta försöker vi styra våra tankar och våra känslor för att lyckas uppnå balans. Vi kanske mediterar, djupandas, skriver dagbok, läser självhjälpsböcker för att nämna några – allt för att hitta någon sorts inre frid och harmoni – vad vi skulle kunna kalla för balans!

Balans i kroppen

Men håller inte du med om att det är ganska logiskt att själslig och emotionell balans – åtminstone till viss del – beror på balansen i kroppen på organ- och cellnivå.

När vi talar om inre balans handlar det inte alla gånger om en 50/50, utan det handlar om att uppnå en optimal nivå av näringsämnen, byggstenar, bakterier och enzymer som behövs för att processerna/funktionerna i kroppen ska fungera i harmoni med varandra.

Systemen i kroppen

För att vår kropp ska kunna fungera våra främsta system vara i god funktion och harmoni med varandra.

Dessa system är främst:

 • Immunsystemet
 • Energiproduktionen
 • Hormonsystemet
 • Vitaminproduktionen
 • Blodbildningen
 • Enzymsystemet
 • Hjärta-kärlsystemet
 • Nervsystemet

De här systemen styrs till stor del av mineraler. Här kommer några exempel.

 • Immunsystemet är beroende av koppar, zink, mangan, järn och selen.
 • Energiproduktionen behöver magnesium, fosfor och mangan.

Lider man brist på någon av dessa mineraler kommer även systemet inte fungera optimalt!

För att de här systemen ska fungera optimalt behövs en exakt balans mellan mineraler. Minsta lilla mineralbrist, eller mineralöverskott orsakar en obalans av mineralerna sinsemellan och flera system i kroppen blir lidande vilket påverkar oss med en gång emotionellt.

Mineralerna i synergi med varandra

För mycket eller för lite av mineraler i förhållande till deras synergistiska eller antagonistiska motpart orsaker obalanser i kroppen. Det här innebär att minsta lilla obalans i den sköra jämvikten mellan mineralerna orsakar även att vi tappar balans i livet. Det påverkar oss emotionellt och fysiskt.

Likväl som vi kan få ont i kroppen kan vi få ont i hjärtat (våra känslor) när vi har obalanser på mineraler.

Här kommer några exempel:

 • För högt kalcium i förhållande till kalium visar på en tendens till låg sköldkörtelfunktion och motsatt, om man har för lågt kalcium i förhållande till kalium tyder det på en tendens till för hög sköldkörtelfunktion.
 • Högt kalcium i förhållande till magnesium visar på en tendens till muskelspänningar medan lågt kalcium i förhållande till magnesium visar på tendens till slapp muskulatur.
 • Lågt kalcium i förhållande till natrium visar på en tendens till högt blodtryck. Lågt Kalcium och Magnesium i håret tillsammans med förhöjt natrium och kalium tyder på nedsatta eller utbrända binjurar.
 • Om magnesium är förhöjt i förhållande till natrium indikerar detta att man har en tendens till inflammatoriska tillstånd och högt blodtryck.
 • Förhållandet mellan natrium och kalium ger oss en bild av hur binjurarna fungerar. Högt natrium i förhållande till kalium uppstår när kroppen är i en stressituation. Ett lågt natrium i förhållande till kalium visar på dålig saltsyraproduktion.
 • Förhållandet mellan kalcium och kalium ger oss en bild om hur sköldkörteln mår.
 • Höga zinknivåer i förhållande till koppar visar på för höga progesteronnivåer i förhållande till östrogen. Medan om zinknivån är för låg i förhållande till koppar är det ofta tvärtom. Högt zinkvärde i håret men lågt magnesiumvärde visar att kroppen har behov av vitamin B6-tillskott.

Som du förstår ger de olika mineralernas förhållande till varandra en viktig indikation på hur kroppen mår eller vad kroppen har för tendens att få problem med – om man inte rättar till de här obalanserna.

De olika mineralernas förhållande till varandra är nästan helt omöjligt att veta om man inte gör ett mineraltest. Det finns lite olika sätt att testa mineraler, men när det kommer till just de här viktiga förhållandena mellan mineralerna har vi funnit att hårmineralanalys är ett av de allra bästa sätten att få reda på det!

- Läs mer: "Näringsterapeutens erfarenhet kring hårmineralanalyser"

Obalans på vitaminer

”Men”, tänker kanske du ”hur är det med vitaminerna? Vitaminnivåer syns inte i en hårmineralanalys!”

Faktum är att vitaminer fungerar synergistiskt med mineraler (som coenzymer). En mineralobalans indikerar nästan alltid även en vitaminobalans. En vitaminobalans påverkar även i stort sett alltid mineralerna negativt.

Ett exempel på detta är C-vitamin och dess förhållande till järn och koppar. För att kroppen ska kunna ta upp dessa mineraler är det oerhört viktigt att vi har tillräckligt med C-vitamin. Så brist på dessa två mineraler tyder alltid på C-vitaminbrist.

Bor och järn påverkar B2. B2-brist påverkar i sin tur kalcium och magnesium. Vitamin B1 förstärker natrium. Järn och kobolt hjälper till med upptaget av B12. För bästa användning av zink behövs Vitamin A.

Mycket information! Men så viktigt!

Varenda liten obalans i detta kan orsaka fysiska men också mentala besvär som hjärndimma, koncentrationssvårigheter, ångest, depression osv. Det påverkar alla system i kroppen och alla delar i livet.

Så söker du efter balans i livet (vilket jag misstänker att du gör): Börja längst in och arbeta ut. När det inre är balanserat då kommer du lättare kunna balansera annat i livet som jobb, fritid, egentid, familj, träning, avslappning osv.

Börja med att rätta till näringsobalanser – då kommer du kunna hitta balans i livet!

Må Bra
Amanda

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se