När allt bara känns för mycket… 

10 mar 2022
När allt bara känns för mycket… 

Fortfarande är nog det konstanta svaret på frågan ”hur mår du?” ”bra” eller en enkel förklaring om familjens corona situation. Men mer ofta än sällan om man frågar personen som kort och gott svarat ”bra” hur det verkligen står erkänner de flesta att de har alldeles för mycket att göra, känner sig stressade och pressade.  

Kunskapen om vad stress kan ställa till med både vår fysiska och mentala hälsa är bredare och större än någonsin. Men ändå känns det bara som att stressen sprider ut sig som en pandemi. Det är deadlines, karriärsklättring, nätverkande, mingelträffar, konferenser, fritidsaktiviteter, läxläsning, online kurser, trädgårdsarbete (som börjar komma i gång nu), hushållsgöra och så allt man behöver göra för sin egen hälsa som att laga mat och träna och … ta det lugnt. Men inte nog med det, de konstanta dåliga nyheterna om situationer i världen och olika orosmoln för vad som kommer kunna hända på närmre plan har gjort att det blivit alldeles för mycket för många. Försöka upprätthålla skenet av ett normalt liv, när så mycket av det normala verkar hänga på en skör tråd. Som om inte pandemin har ställt till nog för mångas hälsa så står vi inför nästa stora omvälvande skifte.  När livet känns för mycket, vad kan man göra för att kunna behålla sin energi, och inte gå sönder av stress? 

1. Acceptera det du inte kan förändra, men förändra det du kan 

Det finns så mycket som sker i världen som är helt utan för vår kontroll. Men det du kan kontrollera är hur mycket av allt det negativa du konsumerar. I stället för att sugas upp i allt det hemska, hitta sätt att hjälpa till och kanske använd situationen som en push till att försöka förstå vad orsaken till problemen i världen kan vara och vad det kan finnas för hopp.  

2. Prioritera rätt 

När saker och ting vänder upp och ner på vår vardag, vare sig det är stora globala händelser eller det handlar om något mer privat ges vi en möjlighet till att se över våra prioriteringar. Hur önskar du allra helst spendera din vardag? Jäktad med att tjäna pengar för att betala av lån och leva upp till vissa sociala föresatser? Eller med så mycket tid för familjen som möjligt, vara en förebild för dina barn i hur man bör behandla varandra och att visa kärlek? Många har känt större lycka i sitt liv när de förenklat livet, fått mer tid för familjen, tagit hand om sin andlighet, fysiska och mentala hälsa (vilket för oss vidare till nästa steg). 

3. Ta hand om din mentala hälsa 

När hjärnan snurrar på i hög hastighet, man övertänker allt, oroar sig för minsta lilla är det viktigt att ta sig tid till att bara låta hjärnan få snurra på, men på ett kontrollerat sätt. Detta kan göras genom att prata med någon om det man känner, en vän eller professionell. Många gånger att bara prata om det som tynger än kan hjälpa en att känna sig aningens lättare, plus att med hjälp av tänkvärda frågor och tankar från en objektiv person hjälpa en att få lite mer perspektiv på saker och ting. Något annat man kan göra är att skriva dagbok. Få ner tankarna på papper. Men skriv fritt, utan att döma dig själv, rätta din stavning eller skriva superprydligt – bara låt det komma fram. Oftast känns det mycket lättare när man fått ner det på papper och man behöver liksom inte bära det mer inom sig själv.  

Ett tredje sätt som jag uppskattar mycket är att göra ”knackning” eller tapping. Genom att knacka på vissa meridianändar på kroppen, som på sidan av handen, ögonen, på huvudet, vid nyckelbenen mfl så stimulerar man sitt parasympatiska nervsystem att lugna ner sig samtidigt som man kan skapa nya tankebanor. Genom att först ”grotta” ner sig i det ”negativa” eller ”sanningen av hur man känner det” (oro, rädslor, sorg, ilska etc) kan man sedan vända det lite försiktigt med att vända det till något positivt. Men många av oss har många lager och djupa saker att arbeta igenom och det kan vara bra att ha en guide eller terapeut som är utbildad inom det, åtminstone till en början tills man fått kläm på det. * 

- Läs mer: "6 sätt att aktivera ditt parasympatiska symptom och undvika kronisk stress"

Rutiner är en annan sak som skapar en känsla av trygghet och stabilitet vilket man kan behöva när livet är allt för omväxlande. Det är mycket som kan hända över en enda dag så att börja dagen på ett bra sätt, har hjälpt många inklusive mig själv, att känna en sorts lugn inför dagen som ska komma. Du behöver hitta din morgonrutin men så här ser den ut för mig (även om den förändras efter olika omständigheter): vakna så tidigt som jag behöver för att inte behöva stressa, värm vatten för ett stort glas med ljummet citronvatten och en kopp te efteråt, kryp ner i soffan för att läsa, begrunda och skriva lite. Efter det promenerar jag i ungefär en timme med mina hundar (men är jag i sena luteala fasen eller har mens, tar jag en lugnare promenad framåt eftermiddagen istället). När jag kommer hem gör jag mig i ordning för dagen och äter frukost. Du behöver skapa din rutin, men det viktiga som många av oss märkt är att någon form av rutin och lugn på morgonen ger en bra start för resten av dagen och hjälper mig att sortera olika orostankar så jag kan släppa det inför jobb eller andra aktiviteter.  

- Läs mer: "Förvandla dagen med de 3 M:en på morgonen"

4. Ta hand om din fysiska hälsa 

Rörelse 

Det går inte tjata nog om det, men rörelse är oerhört viktigt för att må bra, få ner stressnivåer och bli gladare. När vi tränar frigörs signalsubstanser som gör oss gladare och positivare och i och med det blir vi ofta lugnare och ser saker ut ett annat perspektiv. Träning för att få de här positiva effekterna behöver inte göras komplicerad. Bekväma kläder, skor och ta med en kompis på en hurtig promenad i skogen eller vad du nu själv föredrar. En snabb promenad i naturen kan vara precis det som behövs för att skingra många oroande tankar. Inte bara att motionen gör sitt, men även naturen har en sådan helande och lugnande inverkan på oss.

- Läs mer: "3 sätt att se till att träningen verkligen blir av"

Kost 

En kost som belastar ditt matsmältningssystem och som kanske inte innehåller de näringsämnen du behöver för att kunna hålla i gång kommer att även belasta ditt sinne. Inte nog på att det är svårt att inte oroa sig och vara bekymrad om man har ont i magen eller liknande, men tarmen har en direkt koppling på vårt mentala mående och vi kan styra mycket hur vi mår känslomässigt genom att ta hand om tarmhälsan. Likaså för att hjärnan ska orka med att hantera, sortera och bearbeta känslor behöver den olika signalsubstanser, som för att vi ska ha i lagom mängd i omlopp av behöver vissa viktiga näringsämnen som bland annat B-vitamin, C-vitamin och Magnesium etc. 

Tillskott 

Det finns starka åsikter kring om man verkligen behöver tillskott eller ej och när priserna i butikerna ökas och man behöver se om sin budget är ofta kosttillskott bland de första som prioriteras bort. Och visst finns det många kosttillskott man helt klart kan klara sig utan så finns det en del tillskott som kan ge just den där extra boosten av näringsämnen som behövs för att man ska må bättre.  

- Läs mer: "Sanningen och lögnerna om kosttillskott klargjorda"

Jag kan bara tala för mig själv och med en hsp personlighet som suger åt sig allt i min omgivning både positivt och negativt samt med en barndom full av fysiska hälsoproblem, så har jag accepterat att hur mycket jag än försöker att leva hälsosamt på ett sätt som fungerar i längden för mig, så har kosttillskott en stadig plats i min vardag i alla fall för jag vet att jag inte behöver bli totalt nojig med min mat och kan ändå få i mig just det som min stresskänsliga kropp behöver bland annat B-vitamin, Magnesium, C-vitamin (vilket jag gärna tar av naturlig form före syntetiskt) och vissa särskilda näringsämnen för mitt endokrina system (binjurar, sköldkörtel och äggstockar etc) och även en del adaptogena örter i omgångar. Detta har hjälpt mig att kunna stödja kroppen för att klara av den stressbelastning som jag helt enkelt inte kan undvika.  

- Läs mer: "3 tips för högkänsliga att, när livet känns överväldigande, orka med"

Det här är bara några av mina tankar och saker som hjälpt mig att må bättre och inte bli helt utom mig av rädslor, orosmoln och stress. Du behöver visserligen hitta det som fungerar för dig, men jag hoppas dessa tips eller påminnelser kommer kunna hjälpa dig att må bättre även när mycket i livet skulle kunna kännas som om de vore för mycket. 

MåBra
Amanda Majava 

*Det finns även andra liknande terapiformer som många har fått hjälp med. 

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se